Ο βρετανικός οίκος Capital Economics εξακολουθεί να αναμένει συνέχεια στο ράλι του αμερικανικού δείκτη S&P 500 με καταλύτη τον κλάδο της τεχνολογίας. «Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι μετοχές τεχνολογίας είναι “τιμολογημένες για την τελειότητα” και τη συνεχιζόμενη απειλή των δασμών, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι ο δείκτης S&P 500 θα πραγματοποιήσει ράλι κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Η αισιόδοξη πρόβλεψή μας για το τέλος του 2025 για τον S&P 500 είναι 7.000 μονάδες», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.
«Η υποτονική αντίδραση της μετοχής της Nvidia μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης σε ένα ακόμη ιδιαίτερα υψηλό αποτέλεσμα κερδών έθεσε, για άλλη μια φορά, τα ερωτήματα σχετικά με το αν οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές είναι “τιμολογημένες για την τελειότητα” και αν αυτό μπορεί να περιορίσει τα κέρδη του S&P 500. Στο παρελθόν υπήρξαμε επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοια επιχειρήματα, εκ των υστέρων σωστά, καθώς η αγορά συνέχισε στη συνέχεια να προχωράει μπροστά. Αλλά το ράλι της τεχνολογίας φαίνεται τώρα ότι έχει μπει στον ‘πάγο’ για μερικούς μήνες, τουλάχιστον στους ημιαγωγούς και στον τομέα της πληροφορικής. Αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη αιτία ανησυχίας. Οι εμπορικοί πόλεμοι διαφαίνονται επίσης ακόμη μεγαλύτεροι, γεγονός που υπογραμμίζεται από την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, για την πρόταση νέων δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κρίνοντας από την αρκετά υποτονική αντίδραση της αγοράς σε αυτό, οι επενδυτές το αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη. Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη ασαφείς, και ο Πρόεδρος φάνηκε επίσης χθες να μεταθέτει εκ νέου το χρονοδιάγραμμα των δασμών στον Καναδά και το Μεξικό (αν και αυτό ανακλήθηκε αργότερα από τον Υπουργό Εμπορίου). Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί πολύ περισσότεροι δασμοί από ότι έχουν εφαρμοστεί», ανέφερε ο οίκος.
«Τα παραπάνω δεδομένα υπογραμμίζουν εκ νέου μια άλλη από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα “ριψοκίνδυνα” περιουσιακά στοιχεία αυτή τη στιγμή και οι αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές είναι αναμφισβήτητα, ιδιαίτερα ευάλωτες. Εξάλλου, όχι μόνο οι αποτιμήσεις τους είναι πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη αγορά (γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν περαιτέρω πτώση αν το κλίμα πάρει μια πιο σοβαρή στροφή προς το χειρότερο), αλλά το μέγεθος και η διεθνής φύσης τους θα μπορούσαν να τις καταστήσουν στόχους αντιποίνων από τα έθνη που βρίσκονται στο τέλος των αμερικανικών δασμών. Επίσης, υπάρχει ίσως μια μικρή ανησυχία για την υγεία της οικονομίας. Η τελευταία ροή δεδομένων, τουλάχιστον, ήταν κάπως αρνητική», συνεχίζει η Capital Economics.
«Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, πάντως, δεν είναι καιρός να πιστέψουμε ότι το ράλι της αγοράς μετοχών που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη έχει ολοκληρωθεί. Δεν το πιστεύουμε, για μερικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι το θεμελιώδες σκηνικό των κερδών για τις μετοχές τεχνολογίας (και στην πραγματικότητα για την ευρύτερη αγορά) παραμένει εξαιρετικά θετικό και οι επενδυτές εξακολουθούν να μη μας φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξοι. Η αύξηση των κερδών συνολικά εξακολουθεί να είναι πολύ υγιής και η έκθεση της Nvidia τόνισε ότι η ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ισχυρή στον κλάδο ευρύτερα. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές υποθέτουν ωστόσο ότι μεσοπρόθεσμα θα επιβραδυνθεί η αύξηση των κερδών. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλα καλά νέα ή ότι οι προσδοκίες είναι τόσο αισιόδοξες που οι ημέρες των “χτυπημάτων” των κερδών ανήκουν στο παρελθόν. Ενώ πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί υπό τον Τραμπ, αμφιβάλλουμε ότι αυτό, ή οποιαδήποτε αντίποινα εμπορικού πολέμου, θα ήταν αρκετά για να χαλάσουν αυτή τη ρόδινη εικόνα. Το δεύτερο στοιχείο, το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης έχει δείξει τους τελευταίους μήνες δειλά σημάδια διεύρυνσης, από τους “ενεργοποιητές” της τεχνητής νοημοσύνης (όπως η Nvidia) στους “χρήστες” της. Έτσι, ακόμη και αν οι ίδιες οι μετοχές των ημιαγωγών δεν έκαναν τόσο ισχυρό ράλι όσο πριν, αυτό δεν χρειάζεται να αποκλείσει εντελώς τα κέρδη των τεχνολογικών μετοχών που ηγούνται της αγοράς μετοχών. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν ακόμη και αν τα κέρδη δεν αυξηθούν. Παρά το γεγονός ότι είναι, εκ πρώτης όψεως, κάπως υψηλές, δεν πιστεύουμε ότι είναι υπερβολικές», καταλήγει ο βρετανικός οίκος.
Διαβάστε ακόμη
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μοιράζουν παχυλά μερίσματα μετά το ρεκόρ κερδοφορίας (γραφήματα)
Πώς μπαίνει stop στις παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές στα σούπερ μάρκετ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα