Η τουρκική λίρα θα συνεχίζει να κάνει αρνητικά ιστορικά ρεκόρ και η σχέση ανταλλαγή της με το τουρκικό νόμισμα θα επιδεινωθεί φέτος πέρα των 8 λιρών για ένα δολάριο, επειδή οι αρχές δεν καταφέρνουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, εκτιμά η Capital Economics σε ανάλυσή της.
Στον πυρήνα των προβλημάτων της λίρας βρίσκεται η χαλαρή νομισματική στάση της Τουρκικής κεντρικής τράπεζας – η οποία επιμένει να μην αυξάνει το επιτόκιο αναφοράς παρά τις απώλειες για τη λίρα άνω του 22% φέτος, αναφέρει η ανάλυση.
Η πραγματική αξία της λίρας, έχει επίσης μετατοπιστεί προς τα κάτω λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας COVID-19, πιέζοντας περαιτέρω το νόμισμα, δήλωσε ο Τζέισον Τάβι, ανώτερος οικονομολόγος για τις αναδυόμενΕς αγορών στην Capital Economics.
Είναι ωστόσο πιθανή μια ακόμα πιο απότομη πτώση της αξίας της λίρας στο εγγύς μέλλον, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να ενεργήσει και να αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά, εκτιμούν οι αναλυτές με έδρα το Λονδίνο.
Η λίρα έπεσε στο 7,72 ανά δολάριο την Πέμπτη, το πιο αδύναμο επίπεδο στο ρεκόρ. Η διαπραγμάτευση σημείωσε μικρή αλλαγή στα 7,70 ανά δολάριο αργά το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Tuvey δήλωσε ότι η μείωση της λίρας αναμένεται να συνεχιστεί το 2021. Το νόμισμα θα μπορούσε να πέσει στα 9,25 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του έτους, είπε.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρόκειται να αποφασίσει για τα επιτόκια σήμερα Πέμπτη, με τους περισσότερους οικονομολόγους να αποκλείουν αύξηση του επιτοκίου αναφοράς που βρίσκεται σήμερα στο 8,25%.
Καθώς η εντολή Ερντογάν είναι να μην αυξηθούν τα επιτόκια, η τράπεζα προτίμησε να τροποποιήσει άλλα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις εμπορικές τράπεζες για να αντιμετωπίσει την υποχώρηση του νομίσματος. Οι εμπορικές τράπεζες της τουρκίας έχουν μέσο κόστος χρηματοδότησης περίπου 10,6 τοις εκατό σε σύγκριση με περίπου 7,4 τοις εκατό τον Ιούλιο.
Ωστόσο, τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία παραμένουν αρνητικά αν ληφθεί υπόψην ο πληθωρισμός. Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη χώρα ανήλθε στο 11,8% τον Αύγουστο.
Είναι όλο και πιο πιθανό ότι η κεντρική τράπεζα να διοχετεύσει όλη τη χρηματοδότηση για τις εμπορικές τράπεζες στο λεγόμενο παράθυρο καθυστερημένης ρευστότητας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός λεγόμενου διαδρόμου επιτοκίων στο 11,25%, δήλωσε ο Τάβι.
Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς σταθερό από τον Ιούνιο. Έχει μειώσει τα επιτόκια από το ύψος του 24% τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε τον πρώην διοικητή γιατί δεν μείωνε τα επιτόκια.
Ο Τάβι είπε, ότι η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια μετά από τη νομισματική κρίση το καλοκαίρι του 2018, αλλά αυτή τη φορά τα χέρια της είναι δεμένα.
«Η κεντρική τράπεζα φαίνεται να μην είναι σε θέση να αυξήσει τα επίσημα επιτόκια πολιτικής λόγω της πίεσης του Προέδρου Ερντογάν», είπε. «Η αλλαγή των πολιτικών στην εστίαση προς τη διατήρηση μιας «ανταγωνιστικής» λίρας υποδηλώνει ότι είναι πλέον πιο πρόθυμες να αφήσουν τη λίρα να συρρικνωθεί».