search icon

Αγορές

Brexit: «Ασανσέρ» η στερλίνα, αναμονή από αγορές, αισιοδοξία από Ευρωπαίους ηγέτες

Έμεινε από καύσιμο το ράλι της στερλίνας, ικανοποίηση για το αποτέλεσμα από ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και αγωνία αν αυτή η συμφωνία θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο

French President Emmanuel Macron, left, talks to Britain's Prime Minister Boris Johnson during their meeting at the Elysee Palace, Thursday, Aug. 22, 2019 in Paris. Boris Johnson traveled to Berlin Wednesday to meet with Chancellor Angela Merkel before heading to Paris to meet with French President Emmanuel Macron. (Christophe Petit Tesson, Pool via AP)

Το ράλι της στερλίνας που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις Γιούνκερ και Τζόνσον για επίτευξη συμφωνίας έχασε γρήγορα το δυναμισμό του – μπροστά στην αμφιβολία για το κατά πόσο το Βρετανικό κοινοβούλιο την επικυρώσει. Η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος με το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό πενταμήνου που άγγιξε το πρωί, καθώς το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP που συνεργάζεται με τους συντηρητικούς είπε πως θα την καταψηφίσει.

Η προηγούμενη συμφωνία που είχε καταλήξει η πρώην πρωθυπουργός Μέι καταψηφίστηκε τρεις φορές – πριν παραιτηθεί και ή ίδια από την πρωθυπουργία. Μια νέα απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο ανοίγει το δρόμο για νέες εκλογές ή για μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.

Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί από τους ηγέτες. Επόμενος σταθμός για την ΕΕ είναι η εξέτασή της από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θεσμικά θέματα και στη συνέχεια η επικύρωσή της από τους Ευρωβουλευτές. Ωστόσο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει αποφασίσει να μην κάνει τίποτα πριν επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η ισοτιμία της στερλίνας – από το δημοψήφισμα του 2016 – αποτελεί βαρόμετρο: έχει υποχωρήσει κατά 13% από το δημοψήφισμα.Τις τελευταίες μέρες και καθώς καλλιεργείτο η προσδοκία για συμφωνία έκανε το ισχυρότερο επταήμερο ράλι από το 1985.

Ικανοποίηση από Ευρωπαίους ηγέτες

«Έχουμε καλά νέα σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη συμφωνία για το Brexit, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Ως είδηση της ημέρας χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «την επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» μάλιστα πρόσθεσε ότι «Το γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους παράταση», προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος για τη συμφωνία, αλλά λυπημένος για το Brexit.

«Είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση ότι υπάρχει μια συμφωνία», ανέφερε αρχικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και συνέχισε: «Τώρα πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες. Αλλά από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό». «Η συμφωνία πρέπει τώρα να εξηγηθεί από τεχνικής άποψης, να παρουσιαστεί από πολιτικής άποψης. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ώρες. Σε ό,τι με αφορά, είμαι ικανοποιημένος που καταφέραμε να τη βρούμε και αρκετά βέβαιος ότι μπορεί να επικυρωθεί από το βρετανικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε: «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός. Είναι στον χαρακτήρα μου, στην ιδιοσυγκρασία μου, διότι γνωρίζω από εμπειρία ότι ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες….τώρα είναι απαραίτητο το βρετανικό Κοινοβούλιο να δώσει την έγκρισή του». Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου… Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά. Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες –για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου».

Αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απέρριψε άμεσα τη συμφωνία λέγοντας ότι είναι χειρότερη από τη συμφωνία της Μέι, και ζήτησε νέο δημοψήφισμα. ¨Αυτή συμφωνία ξεπουλά τα πάντα και διχάζει τη χώρα”, είπε, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δε θα θέσει ζήτημα νέου δημοψηφίσματος στη συνεδρίαση του Σαββάτου.

O Ναιτζελ Φάρατζ επίσης επικρίνει τη συμφωνία λέγοντας ότι η υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου να ευθυγραμμίσει το τελωνειακό καθεστώς της Βορείου Ιρλανδίας με το αυτό της Ε.Ε. σημαίνει πως η “νέα Συμφωνίας δεν αποτελεί Brexit, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν ως προς την τελωνειακή ένωση”


Ο Τζόνσον, στη θέση της Μέι…

Με νέα ανάρτησή του στο twitter, ο Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με λόγια που θυμίζουν έντονα αυτά της προκατόχου του.

“Έχουμε μια νέα εξαιρετική συμφωνία που μας επιτρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο πρέπει να ολοκληρώσει το Brexit το Σάββατο και να ασχοληθούμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το εθνικό σύστημα υγείας, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον.

Exit mobile version