Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αμερικανικές μετοχές, μετά και τις νέες φραστικές απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενάντια στη Β. Κορέα, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει και ουσιαστική κλιμάκωση της όλης κόντρας, αν και οι αναλυτές -οικονομικοί και πολιτικοί- εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι ως προς αυτό το ενδεχόμενο.
Πτώση 203 μονάδων ή 0,92% για τον Dow Jones στις 21.844 μονάδες, με τη μετοχή της Goldman Sachs να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες, οι οποίες ξεπέρασαν το 2%.
Στο 1,4% οι απώλειες για τον S&P 500 στις 2.438 μονάδες, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η υψηλή τεχνολογία, με τον δείκτη Nasdaq να αποδυναμώνεται 2,13% και να φθάνει στις 6.216 μονάδες.
Οι έντονες ανησυχίες των επενδυτών αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στην εντυπωσιακή πορεία του δείκτη μεταβλητότητας ή «φόβου» Vix, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 45% για να φθάσει στις 16,11 μονάδες.
«Εάν παρατηρήσει κανείς τη συνολική εικόνα της αγοράς, θα δει ότι καταγράφηκε sell-off σε όλους τους κλάδους», τόνισε ο Paul Springmeyer, επικεφαλής επενδύσεων στη μονάδα Private Client Reserve, της U.S. Bank.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος γεωπολιτικός κίνδυνος που έχει εμφανιστεί, αναγκάζει τους επενδυτές να «ξεχάσουν» την πολύ καλή πορεία των εταιρικών μεγεθών β’ τριμήνου, αν και οι αντιδράσεις τους θεωρούνται από αρκετούς αρκούντως ψύχραιμες.
«Εκτιμούμε ότι ο «πόλεμος» θα παραμείνει λεκτικός και κάποια στιγμή θα χαθεί από τα πρωτοσέλιδα. Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης των μετοχών», εκτιμά ο Michael Shaoul, επικεφαλής της Marketfield Asset Management.
Σαφώς τα ιδιαίτερα θετικά εταιρικά μεγέθη τριμήνου, με το μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 να έχουν ανακοινώσει είτε πωλήσεις είτε κέρδη άνω των εκτιμήσεων, φαίνεται να αποτελούν ένα καλό στήριγμα για την αγορά, στο οποίο μπορεί να επιστρέψει σε περίπτωση που υπάρξει αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης.