Θα μπορούσε ο χρυσός να ξεπεράσει το όριο των 4.000 δολαρίων ανά ουγγιά μέσα στο 2023; Η απάντηση για τον Γιουργκ Κένερ, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου της Swiss Asia Capital, είναι σαφής:
Γιατί όχι; Ιδίως από την στιγμή που τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και ο φόβος για μια επερχόμενη ύφεση προκαλεί αναταράξεις στις αγορές μετοχών. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο χρυσός αποτελεί ένα από τα πλέον ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια», σε περιόδους οικονομικής κρίσης και γεωπολιτικών προκλήσεων.
Αυτήν τη στιγμή, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κυμαίνεται οριακά άνω των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά. Κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος, ωστόσο, δύναται να φθάσει από τα 2.500 έως τα 4.000 δολάρια, όπως εκτιμά ο Κένερ, μιλώντας στο CNBC.
Αυτό το σενάριο, μάλιστα, έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι δεν μιλάμε για μια άνοδο της τάξης του 10% ή του 20%.
Ο έμπειρος αναλυτής διευκρινίζει ότι πολλές οικονομίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ύφεσης στο α’ τρίμηνο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει πολλές κεντρικές τράπεζες στην απόφαση να «ρίξουν» τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, επιβραδύνοντας τις προσπάθειες ελέγχου του πληθωρισμού. Κι αυτό, αυτόματα καθιστά τον χρυσό πιο ελκυστικό.
Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο χρυσός είναι το μοναδικό asset, το οποίο κάθε κεντρική τράπεζα διαθέτει σε αφθονία. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν στο γ’ τρίμηνο του 2022 περίπου 400 τόνους χρυσού, δηλαδή ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 241 τόνων (γ’ τρίμηνο του 2018).
Ετήσιες αποδόσεις έως 10%
«Η μέση απόδοση του χρυσού σε κάθε νόμισμα, κυμαίνεται από 8% έως 10% ετησίως. Αυτό δεν επιτυγχάνεται στην αγορά ομολόγων, ούτε στην αγορά μετοχών» επισημαίνει ο Κένερ, o οποίος θεωρεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να ευνοεί το πολύτιμο μέταλλο. «Ο χρυσός αποτελεί ένα πολύ καλό “οχυρό” στον πληθωρισμό, μια σπουδαία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών».
Πάντως, παρά την ισχυρή ζήτηση για τον χρυσό, ο Κένι Πολκάρι, αναλυτής της Slatestone Wealth, δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι τιμές θα υπερδιπλασιαστούν το επόμενο έτος. «Δεν βλέπω να φθάνουμε στα 4.000 δολάρια, αν και πολύ θα το ήθελα» σημειώνει, μιλώντας στο CNBC.
Τονίζει δε, ότι οι τιμές του χρυσού θα δυσκολευτούν να διασπάσουν τις αντιστάσεις των 1.900 δολαρίων. «Οι τιμές θα καθοριστούν από το πώς ο πληθωρισμός θα αντιδράσει στις αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως».
Ας σημειωθεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός και τα ανεβασμένα επιτόκια τείνουν να ευνοούν τον χρυσό, καθώς αρκετοί επενδυτές επιλέγουν να τοποθετούν τα χρήματά τους στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Νικίλ Καμάτ, συνιδρυτής της ινδικής Zerodha, καλεί τους επενδυτές να τοποθετήσουν το 10% έως 20% του χαρτοφυλακίου στον χρυσό, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε πιθανές απώλειες.
Διαβάστε επίσης
Γλυκό – χρυσωρυχείο: Τι έχει πάθει ο πλανήτης με το διάσημο ιταλικό Panettone;
Βασίλης Τερλέγκας: Από το ιδιωτικό νησί στο… ηλεκτρονικό σφυρί (pics)