Η Bank of America Global Research εξηγεί ότι η απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα είναι σημαντική, καθώς υποστηρίζονται ιδιαίτερα από την ευελιξία επανεπένδυσης βάσει του έκτακτου προγράμματος αγορών για την πανδημία – PEPP, με ειδική αναφορά σε αυτά τόσο στη δήλωση νομισματικής πολιτικής καθώς και στη συνέντευξη τύπου της κ. Λαγκάρντ.
Καθώς όμως δεν θα είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος αγορών ομολόγων – APP, η ΕΚΤ θα μπορούσε να σχεδιάσει καθαρές αγορές μέσω των επανεπενδύσεων του PEPP έως ότου η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και μπορεί στη συνέχεια να καταστεί επιλέξιμη για το APP. Ωστόσο, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη καμία απόφαση σχετικά με μια πιθανή παράταση της παρέκκλισης που καθιστά τα εγχώρια ομόλογα (GGBs) επιλέξιμα ως collateral (εξασφάλιση) στην ΕΚΤ. Αυτή η παράταση λήγει τον Ιούνιο του 2022 και η BofA εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η παράταση είναι πιο σημαντική από τις αγορές της ΕΚΤ για την απόδοση των ελληνικών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. 22.
Τα βασικά συμπεράσματα της για τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της ΕΚΤ και της κ. Λαγκάρντ, η BofA συνολικά εκτιμά ότι η ΕΚΤ παρέδωσε ένα πακέτο που καθορίζει την πορεία εξόδου. Η επικαιροποίηση των προβλέψεων θέτει ψηλά τον πήχη για μια επανεξέταση των συνθηκών πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Η ίδια εμμένει στην άποψή της για μη αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2024 και διατήρηση του προγράμματος αγορών ομολόγων APP μέχρι και το 2023. Από την άλλη, τα «γεράκια» θα κυριαρχήσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και προβλέπει «ανώμαλη» διαδρομή για τις αγορές. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι η επιλογή της ΕΚΤ για «προαιρετικότητα» και «ευελιξία» για τα επιτόκια σημαίνει αβεβαιότητα, γεγονός ωστόσο μη σημαντικό για την πορεία του ευρώ και συνολικά εστιάζει στον πληθωρισμό.
Διαβάστε ακόμα
Νέους μπελάδες στους ιδιοκτήτες φέρνει η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα ακίνητα