search icon

Αγορές

Bloomberg: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόσφατο sell-off στις αγορές

Ειδικοί και αναλυτές μίλησαν ενδελεχώς για την πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς-Morgan Stanley: Τι να προτιμήσετε στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά το sell-off (πίνακες)

Σε πρόσφατο συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το Bloomberg, το πρακτορείο ζήτησε από ειδικούς της αίθουσας σύνταξης να αναλύσουν την πρόσφατη μεταβλητότητα και το sell off της αγοράς.

Τι προκάλεσε την κατάρρευση;

Σύμφωνα με τον αναλυτή των ασιατικών αγορών του Bloomberg, Αμπισέκ Βισνόι,

«Η κατάρρευση έχει βαθιές ρίζες στους φόβους για μια βαθύτερη οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ και μια ιστορική αλλαγή της στρατηγικής των επιτοκίων της Ιαπωνίας, όπως και τη βίαιη στροφή από τις μετοχές τεχνολογίας λόγω των υψηλών αποτιμήσεών τους».

«Η φυγή προς την ασφάλεια εντάθηκε μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία προκάλεσαν την ανησυχία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να έχει μείνει πίσω όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων και ότι τώρα θα χρειαστεί πιθανότατα να χαλαρώσει επιθετικά τη νομισματική της πολιτική για να αποτρέψει μια ύφεση. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αύξησαν περαιτέρω το επιφυλακτικό κλίμα, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση από το Ιράν σε αντίποινα για τις δολοφονίες αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς».

Πώς συγκρίνεται με την Μαύρη Δευτέρα του 1987;

Σύμφωνα με τον αναλυτή των ευρωπαϊκών αγορών, Μάικλ Μσίκα, «πρόκειται για μια διαφορετική κατάσταση. Εκτός από την Ιαπωνία, η οποία βίωσε μία από τις πιο απότομες πτώσεις στην ιστορία της, η ζημία δεν πλησίασε το 1987 και έχει διαφορετικούς λόγους».

«Το πλαίσιο έχει σημασία. Πρώτον, οι αγορές είχαν καιρό να πραγματοποιήσουν πραγματική διόρθωση. Δεύτερον, το τελευταίο ράλι χαρακτηρίστηκε από μεγάλο συνωστισμό σε λίγες μόνο συναλλαγές: δη τις long μεγάλες τεχνολογικές και τις long ιαπωνικές μετοχές, καθώς και το short στο γιέν. Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη επιτάχυναν την εκκαθάριση των carry trades που είχαν ξεκινήσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων στην Ιαπωνία και την άνοδο του γιέν. Αυτό προκάλεσε την κατάρρευση των ιαπωνικών μετοχών, οι οποίες είναι πολύ ευαίσθητες στο γιέν και στην παγκόσμια ανάπτυξη».

Ποιος χτυπήθηκε περισσότερο και ποιος γλίτωσε;

Ο Αμπισέκ Βισνόι τόνισε πως «η Ασία χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά, καθώς η Ιαπωνία έγινε το επίκεντρο του παγκόσμιου sell off τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, η εκκαθάριση του carry trade του γιέν – όπου κάποιος δανείζεται φθηνά γιέν για να χρηματοδοτήσει την αγορά περιουσιακών στοιχείων με υψηλότερη απόδοση – έπληξε ιδιαίτερα τις αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές και τις αγορές με μεγάλη τεχνολογική βαρύτητα, όπως η Κορέα και η Ταϊβάν. Ο δείκτης αναφοράς Topix και ο Nikkei 225 υποχώρησαν κατά 12% έκαστος τη Δευτέρα, οι πιο απότομες πτώσεις τους από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας το 1987».

«Από την άλλη πλευρά, κλονισμένος από την αιφνιδιαστική κατάρρευση του carry trade του γιέν και την αναπροσαρμογή της πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ, ο επενδυτικός κόσμος έχει αρχίσει να εξετάζει βαθύτερα τις ασιατικές αναδυόμενες αγορές. Οι μετοχές της Κίνας, της Ινδίας και ορισμένων περιοχών της Νοτιοανατολικής Ασίας αναδεικνύονται ως οι νικητές της νέας κανονικότητας που δημιουργήθηκε».

«Ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 2,8% την περασμένη Παρασκευή, οι κινεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει μόλις 0,6%. Οι μετοχές της Ινδίας και της Μαλαισίας έχουν αυξηθεί κατά 1% και 3,6%, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Γιατί ήταν η Ιαπωνία το επίκεντρο της μεταβλητότητας;

Σύμφωνα με την αναλυτή της ιαπωνικής αγοράς, Κάνα Νισικάβα, «δεν υπάρχει ένας μόνο λόγος που να εξηγεί τη μεταβλητότητα, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επισημαίνουν οι αναλυτές πως έκαναν την Ιαπωνία ιδιαίτερα ευάλωτη. Πρώτον, η αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας και τα επιφυλακτικά μηνύματά της στις 31 Ιουλίου ώθησαν το γιέν σε υψηλότερα επίπεδα. Η πεποίθηση ορισμένων ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το γιέν θα παραμείνει αδύναμο αποδείχθηκε αναληθής, προκαλώντας έξοδο των επενδυτών που είχαν ποντάρει σε αυτό το carry trade. Οι ιαπωνικές μετοχές ήταν μία από τις σημαντικότερες αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, με τους δείκτες αναφοράς να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ τον Ιούλιο. Αυτό έκανε επίσης την αγορά πιο επιρρεπή στην αποκόμιση κερδών».

«Δεύτερον, τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ πυροδότησαν φόβους ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση. Η χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας είναι ευαίσθητη στους παγκόσμιους οικονομικούς κύκλους λόγω της κυριαρχίας των εξαγωγέων. Είναι επίσης πολύ ρευστή με υψηλό ποσοστό ξένων επενδυτών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μετοχές μπορούν εύκολα να πωληθούν όταν υπάρχει ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία ή πολιτική αστάθεια».

«Τρίτον, υπήρχαν πολλοί μικροεπενδυτές που είχαν αγοράσει ιαπωνικές μετοχές με δανεικά κεφάλαια. Το ξεπούλημα της αγοράς την περασμένη εβδομάδα πιθανότατα προκάλεσε ένα κύμα margin calls, αναγκάζοντάς τους να κλείσουν τις θέσεις τους, καθώς η αξία των εξασφαλίσεών τους συρρικνώθηκε – εκτός αν είχαν αρκετά επιπλέον μετρητά για να καλύψουν τη διαφορά».

Ποιες είναι οι στρατηγικές των επενδυτών όταν οι αγορές καταρρέουν;

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή αναδυόμενων αγορών, Μάρκους Γουόνγκ, « οι συναλλασσόμενοι στράφηκαν στα παραδοσιακά καταφύγια κατά τη διάρκεια της αναταραχής, με τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, το γιέν και το ελβετικό φράγκο να είναι όλοι μεγάλοι ωφελημένοι. Αντίθετα, τα ευαίσθητα στον κίνδυνο νομίσματα εμπορευμάτων, όπως το δολάριο Αυστραλίας και η νορβηγική κορώνα, πωλήθηκαν. Ενώ το δολάριο ΗΠΑ ευνοείται γενικά κατά τη διάρκεια της αναταραχής στις αγορές, τα ακόμη υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ σημαίνουν επίσης ότι η συναλλαγή του δολαρίου παραμένει εξαιρετικά ελκυστική, ιδίως σε σύγκριση με πολλούς ομολόγους του γκρουπ των G10 που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα επιτόκια».

«Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο χρυσός κινήθηκε καθοδικά. Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης αναταραχής της αγοράς, φαίνεται ότι ορισμένοι επενδυτές αναγκάζονται να καλύψουν τα απροσδόκητα margin calls τους – γεγονός που τους οδηγεί στο να ρευστοποιούν τις θέσεις τους σε χρυσό».

Πόσο κρίσιμη ήταν η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ;

Ο Μάικλ Μσίκα ανέφερε πως «η έκθεση για τις θέσεις στην αγορά εργασίας ήταν ένα κομμάτι του παζλ. Η συσσώρευση κακών ειδήσεων είναι υπεύθυνη για το sell off. Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έδειχναν σημάδια αδυναμίας στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά όχι αρκετά ώστε να δημιουργηθούν ανησυχίες. Από μακροοικονομική άποψη, οι ενδείξεις για ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης είχαν συσσωρευτεί εδώ και καιρό στην Ευρώπη και την Κίνα και η έκθεση για την απασχόληση τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα κατέγραφαν σύντομα οικονομική επιβράδυνση. Δημιούργησε κάποιους φόβους ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να άργησαν πολύ να μειώσουν τα επιτόκια προκειμένου να αποτρέψουν την ύφεση».

Είναι αυτό ένα πρώιμο σημάδι μιας ύφεσης στις ΗΠΑ;

Σύμφωνα με τον αναλυτή Σάιμον Γουάιτ, «η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές δεν έχει αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία αλλά υπάρχει μικρή πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 3-4 μήνες. Αν όμως υπάρξει περαιτέρω αστάθεια στις αγορές στο μέλλον, αυτή θα μπορούσε να πλήξει την πραγματική οικονομία και αυτό θα καθιστούσε πιο πιθανή μια βραχυπρόθεσμη ύφεση».

Ποια ήταν μερικά πρώτα σημάδια της κατάρρευσης της αγοράς;

Ο ίδιος τονίζει πως «οι κρίσεις τέτοιου είδους είναι σαν να καταρρέει ένας αμμόλοφος. Τελικά μόνο ένας πρόσθετος κόκκος θα προκαλέσει την κατάρρευση, αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιος θα είναι αυτός. Στην προκειμένη περίπτωση, ήταν η BοJ που αύξησε τα επιτόκια την περασμένη Τετάρτη.

Υπήρξαν εκπλήξεις από την κατάρρευση;

Ο Μάικλ Μσίκα υποστήριξε πως «οι Κινέζοι κατασκευαστές και το γουάν επωφελήθηκαν. Η Ευρώπη και η Κίνα αποφεύγονταν από τους επενδυτές εδώ και αρκετό καιρό, με μειωμένη έκθεση στην Ευρώπη. Ο χρυσός δεν επωφελήθηκε από την ιδιότητα του καταφυγίου του. Η πιο εντυπωσιακή κίνηση παρατηρήθηκε στον αμερικανικό δείκτη μεταβλητότητας VIX, ο οποίος σημείωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα που έχει καταγραφεί πριν από τέτοιο sell off. Ενώ η άνοδος της μεταβλητότητας δεν ήταν έκπληξη, το μέγεθος της κίνησης ήταν εντελώς απροσδόκητο».

Τελείωσαν τα προβλήματα;

Ο Βισνόι επισημαίνει πως «η Ιαπωνία ηγήθηκε της ανάκαμψης των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου παγκοσμίως, εν μέσω ενδείξεων ότι το sell off ήταν υπερβολικό και αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας σηματοδότησε ότι θα απέχει από την στρατηγική αύξηση των επιτοκίων όταν οι αγορές είναι ασταθείς. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ιαπωνίας έχουν ανακτήσει περισσότερο από το 70% των απωλειών της περασμένης Δευτέρας και ενίσχυσαν παρόμοιες ανακάμψεις στις αγορές της Ασίας, θέτοντας τον ασιατικό δείκτη αναφοράς μετοχών σε πορεία να ανακτήσει ενδεχομένως το σύνολο των απωλειών του».

Τι σταμάτησε την κατάρρευση;

Ο Μάρκους Γουόνγκ υποστήριξε πως «μετά την αδύναμη εκτύπωση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή, η οποία υποκίνησε το sell off, φάνηκε ότι μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη εκτύπωση των υπηρεσιών ISM του Ιουλίου παρείχε κάποια θετική ανάκαμψη στην οικονομία. Το κλίμα ενισχύθηκε και πάλι μετά τη δήλωση ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα απέχει από την αύξηση των επιτοκίων όταν οι αγορές είναι ασταθείς».

Τι συμβαίνει τώρα στις ιαπωνικές αγορές;

Η Κάνα Νισικάβα τονίζει πως «η αγορά έχει ηρεμήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, μετά από κάποιες βίαιες διακυμάνσεις στην αρχή της εβδομάδας. Ενώ ορισμένες τράπεζες, όπως η UBS, μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις ιαπωνικές μετοχές, πολλοί μεγάλοι επενδυτές παρέμειναν αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και τα σχόλια της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών. Ορισμένοι τεχνικοί δείκτες δείχνουν σημάδια ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει προς το παρόν».

Φταίει η Fed;

Σύμφωνα με τον αναλυτή των ευρωπαϊκών αγορών, Γκρεκ Ρίτσι, «οι επενδυτές λατρεύουν να κατηγορούν τη Fed ως τον λόγο που τα χαρτοφυλάκιά τους βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά τελικά αυτή η νευρικότητα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εκκαθάριση των carry trades του γιέν. Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι η Fed θα έπρεπε να έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι τώρα, αλλά η πρόσφατη δράση των τιμών είναι πιο περίπλοκη από μία τόσο απλοϊκή προσέγγιση» .

Είναι πραγματικά τόσο άσχημα τα πράγματα στην οικονομία;

Σύμφωνα με τον αναλυτή Σαμ Ούνστεντ, η απάντηση είναι αρνητική. «Υπήρξαν σημάδια αποδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας και του καταναλωτικού περιβάλλοντος που φάνηκαν, όχι μόνο στα ευρύτερα στοιχεία, αλλά και στις αναφορές εταιρειών όπως McDonald’s και Starbucks. Όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη κάτι που να δείχνει ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να καταγράψουν απότομη ύφεση, απλώς ότι η ανάπτυξη αρχίζει να επιβραδύνεται».

Τι συνέβη με τα κρυπτονομίσματα;

Σύμφωνα με την αναλυτή Έμιλι Νικόλ, «η εκκαθάριση του carry trade για το ιαπωνικό γιέν έπληξε τα κρυπτονομίσματα εξίσου σκληρά με τις παγκόσμιες μετοχές. Τη Δευτέρα, το ether κατέγραψε την πιο απότομη ημερήσια πτώση του από τα τέλη του 2021 και το bitcoin έχασε περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συνολική αξία του σε ένα σημείο. Εν ολίγοις, όποιος πίστευε ότι η αγορά αυτή είχε καταφέρει να διεκδικήσει κάποια ανεξαρτησία από τη συσχέτιση με τις παραδοσιακές αγορές, διαψεύστηκε».

Πώς αντέδρασαν τα εμπορεύματα;

Ο Σαμ Ούνστεντ πιστεύει πως παρά την αρχική μεταβλητότητα, τα πράγματα επέστρεψαν γρήγορα στα θεμελιώδη στοιχεία, δη τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις προοπτικές προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+. Αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο έχει ανακτήσει ως επί το πλείστον το χαμένο έδαφος και οι τιμές δεν κινούνται πολύ, τη στιγμή που η μεταβλητότητα στις μετοχές συνεχίζεται.

Ποιες είναι οι προσδοκίες για τις τεχνολογικές μετοχές;

Ο ίδιος τονίζει πως «οι αναλυτές παραμένουν πολύ θετικοί, ιδιαίτερα όσον αφορά την προοπτική των μετοχών της Nvidia. Είναι ο κορυφαίος παίκτης σε μια αγορά τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς».

Περιμένουμε περισσότερη μεταβλητότητα;

Ο Μάρκους Γουόνγκ υποστηρίζει πως  «ναι, αυτή θα ήταν μια ασφαλής υπόθεση. Ενώ οι αγορές έχουν μειώσει τις πιθανότητες για μια έκτακτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, η μεγάλη συζήτηση στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι οι πιθανότητες ύφεσης. Η JPMorgan αυτή την εβδομάδα αύξησε την πιθανότητα ύφεσης στο 35%, από το προηγούμενο 25%».

Ποιες είναι οι προοπτικές για τις κεντρικές τράπεζες;

Ο Γκρεγκ Ρίτσι τόνισε πως «οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν σε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο τρεις ακόμη προγραμματισμένες συνεδριάσεις για τα επιτόκια, αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον μία μείωση κατά μισή μονάδα μαζί με δύο μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Αυτή η προοπτική είναι πιο επιθετική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου οι αναλυτές στοιχηματίζουν σε τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Για την BοE, τιμολογούνται μόνο δύο μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις του 2024, καθώς οι αναλυτές και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σχετικά υψηλά».

Τι πρέπει να προσέξουμε στη συνέχεια;

Ο Μάρκους Γουόνγκ συμπλήρωσε πως «η αγορά έχει αρχίσει να καταγράφει διόρθωση. Το αν αυτή η διόρθωση θα συνεχιστεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ, και την τοποθέτηση των επενδυτών. Εξακολουθεί να υπάρχει η τάση για περαιτέρω πωλήσεις εάν υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται. Ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καμία συναίνεση στην αγορά ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση φέτος, οι επενδυτές είναι τόσο νευρικοί που ακόμη και μικρά σκαμπανεβάσματα στην οικονομία τώρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ακόμη λόγο για κάποιο sell off».

Διαβάστε ακόμη

CVC: Νέο deal $6,9 δισ. για την εξαγορά της βρετανικής επενδυτικής Hargreaves Lansdown

ΔΕΗ: Mε τη θυγατρική Olympus AI, το βάπτισμα του πυρός στην τεχνητή νοημοσύνη

Κρυπτονομίσματα: Παίζονται δισεκατομμύρια αλλά το κράτος δεν εισπράττει τίποτα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version