search icon

Αγορές

Bitcoin vs Libra: Οι διαφορές μεταξύ των δύο κρυπτονομισμάτων

To Libra, αν καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδιά του, «θα έχει αναμφισβήτητα τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία - ενδεχομένως να ξεπεράσει και εκείνο του Βitcoin»

Το Facebook έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα για τα σχέδιά του να δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να υπερασπιστεί το σχέδιό της στο Καπιτώλιο, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την προστασία των δεδομένων και πιθανή παράνομη χρήση, ενώ η ομάδα των G-7 προειδοποίησε ότι θα δημιουργήσει “σοβαρούς” νομικούς κινδύνους.

Πρόκειται για ένα πείραμα στα νομισματικά συστήματα για την ψηφιακή εποχή και έχει αναπόφευκτα συγκριθεί με τα δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως το Βitcoin. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί αμφισβητούν αν το Libra μπορεί ακόμη και να ονομάζεται κρυπτονόσμισμα.

Διαφορετική Τεχνολογία

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές έγκειται στην τεχνολογία που υπάρχει πίσω από τη δημιουργία τους.

Με το Bitcoin, οι συναλλαγές καταγράφονται ανώνυμα σε ένα δημόσιο βιβλίο γνωστό ως blockchain. Είναι ουσιαστικά μια βάση δεδομένων που διατηρείται από ένα δίκτυο υπολογιστών, στο οποίο οι συναλλαγές είναι εξασφαλισμένες κατά τρόπο που καθιστά σχεδόν αδύνατη την παραβίαση.

Το Libra χρησιμοποιεί επίσης μια μορφή blockchain, ή κατανεμημένη τεχνολογία λογιστικών βιβλίων. Αλλά σε αντίθεση με το Βitcoin, η τεχνολογία blockchain του Libra έχει εγκριθεί – τουλάχιστον για τώρα – που σημαίνει ότι οι συναλλαγές μπορούν να προστεθούν σε αυτό μόνο από μια ομάδα αξιόπιστων συμμετεχόντων.

Σε αυτό το σημείο έρχεται το Libra Association, μια κοινοπραξία εταιρειών με έδρα την Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων των Visa και Uber. Κάθε μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού έχει επενδύσει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια στο πρότζεκτ.

Διαφορετική Χρήση

Η «Λευκή Βίβλος» του Bitcoin περιγράφει το ψηφιακό νόμισμα ως σύστημα πληρωμής από ομοτίμους, επιτρέποντας στους χρήστες να ανταλλάσσουν χρήματα χωρίς να διέρχονται από μια τράπεζα.

Σήμερα χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον ως μορφή επένδυσης, με τον όρο “HODL” ως μια κοινή φράση στη βιομηχανία για να περιγράψει την αγορά και τη μακροχρόνια επένδυση στο κρυπτονόμισμα. Συχνά αναφέρεται ως “ψηφιακό χρυσό”.

Ο βασικός σκοπός του Libra είναι να χρησιμοποιηθεί στις διασυνοριακές πληρωμές και τις μεταφορές χρημάτων. Το νόμισμα συνδέεται με ένα καλάθι με κυβερνητικά υποστηριζόμενα νομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, για να αποφευχθούν οι ταλαντεύσεις που συχνά παρατηρούνται σε κρυπτονομίσματα όπως το Βitcoin και το Etherum.

Διαφορετικά Ρυθμιστικά Ζητήματα

Το νόμισμα του Facebook βρίσκεται στο επίκεντρο όταν πρόκειται για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Αλλά οι ανησυχίες για το πρότζεκτ της εταιρείας θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μαζί με αυτές που αφορούν άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία από τις ρυθμιστικές αρχές.

Αυτό θα ήταν προβληματικό, δεδομένης της διαφοράς μεταξύ του Libra και ενός ψηφιακού νομίσματος, όπως το Βitcoin. Ενώ το Βitcoin αποκλείει την ανάγκη για χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, το μοντέλο του Libra εξαρτάται από τις οντότητες που αποτελούν το Libra Association, εξήγησε ο Van Valkenburgh του Coin Center στο CNBC.

Ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Libra θα εντασσόταν στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανονισμούς τέθηκαν στην ακρόαση της Τετάρτης. Ο Marcus, επικεφαλής του πρότζεκτ του Facebook, ερωτήθηκε αν το Libra θα μπορούσε να θεωρηθεί οικονομικό χρεόγραφο, κάτι που ο ίδιος είπε ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ως εμπόρευμα.

Ανεξάρτητα από το αν το Facebook και οι συνεργάτες του καταφέρουν να ξεπεράσουν τα ρυθμιστικά εμπόδια, το νόμισμα “θα έχει αναμφισβήτητα τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία – ενδεχομένως να ξεπεράσει και εκείνο του Βitcoin”, δήλωσε ο Charles Hayter, CEO της πλατφόρμας σύγκρισης κρυπτονομισμάτων CryptoCompare.

Exit mobile version