Εδώ και πολύ καιρό η Κίνα φιλοξενεί περισσότερους από τους μισούς miners bitcoin στον κόσμο, αλλά τώρα, το Πεκίνο θέλει να τους διώξει και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.
Τον Μάιο, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων που απαγορεύουν την εξόρυξη bitcoin και τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λεγόμενη «μεγάλη μετανάστευση των miners».
Η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα μπορούσε να κάνει την μεγάλη ανατροπή για την αμερικανική πολιτεία του Τέξας.
Η εξόρυξη του Bitcoin, το λεγόμενο mining, αφορά στη διαδικασία της δημιουργίας του κατά την οποία καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
H Κίνα αποτελούσε μέχρι τώρα τη βασική έδρα της διαδικασίας εξόρυξης του bitcoin, αφού με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2021, το 65% έως το 75% του mining σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε στην χώρα.
Αν και η πολιτεία στον νότο των ΗΠΑ δε διαθέτει μεγάλα αποθέματα μετά τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος που έπληξαν την περιοχή τον χειμώνα, διατηρεί τη φήμη της περιοχής με τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στον κόσμο, ενώ το μερίδιό της στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται συνεχώς, με το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή να προέρχεται από την αιολική ενέργεια με βάση στοιχεία του 2019.
Επιπλέον, διαθέτει ένα αποκεντρωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που επιτρέπει στους πελάτες να επιλέγουν πάροχο, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της πολιτείας τάσσεται υπέρ των κρυπτονομισμάτων. Τα παραπάνω καθιστούν ιδανικές τις συνθήκες για όσους ασχολούνται με τη δραστηριότητα του mining, που καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας.
Ένας ακόμα θετικός παράγοντος είναι πως μέσα σε 6 με 9 μήνες είναι εφικτή η κατασκευή μιας φυσικής υποδομής που είναι απαραίτητη για τη φιλοξενία miners. Παρόλο που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι τόσο ευέλικτες όσο άλλες χώρες στον τομέα αυτό, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκτιμάται στα θετικά από τους miners που «μεταναστεύουν».
Άλλοι πιθανοί προορισμοί
Ένας πιθανός προορισμός για τους miners είναι επίσης το γειτονικό -για την Κίνα- Καζακστάν. Η χώρα παρέχει φθηνή και άφθονη ενέργεια, ενώ έχει πιο χαλαρή στάση όσον αφορά την οικοδόμηση, γεγονός που αποτιμούν θετικά οι miners που πρέπει να κατασκευάσουν “φυσικές” υποδομές σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Didar Bekbauov, που διευθύνει την Xive, μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας σε διεθνείς miners, δήλωσε στο CNBC ότι έχει σταματήσει να μετράει τον αριθμό των Κινέζων miners που του τηλεφώνησαν για να τον ρωτήσουν σχετικά με τις επιλογές μετεγκατάστασης, που κυμαίνονται από επιχειρήσεις με 15 εξέδρες μέχρι χιλιάδες.
Aν το Καζακστάν είναι προορισμός ή απλώς ενδιάμεσος σταθμός σε μια μεγαλύτερη μετανάστευση προς τα δυτικά μένει να φανεί.
Η απάντηση στην κριτική του Έλον Μασκ
Ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, έχει ασκήσει δριμεία κριτική στη διαδικασία εξόρυξης bitcoin, υποστηρίζοντας ότι είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.
Εδώ και χρόνια, οι σκεπτικιστές ενοχοποίησαν το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ οι υποστηρικτές τους τόνιζαν τα θετικά του bitcoin και τον ρόλο του στην επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η έξοδος από την Κίνα θα ενισχύσει τα επιχειρήματα των οπαδών του bitcoin ή όχι.
Διαβάστε ακόμα:
Χρυσός: Κοντά στο χαμηλό 4 εβδομάδων εν αναμονή της Fed
e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών των συνταξιούχων
Μπιλ Γκέιτς: Tα 5 βιβλία που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι