Η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ ως ο πρώτος «πρόεδρος των κρυπτονομισμάτων» έχει αναστατώσει τη βιομηχανία εν αναμονή μιας χρυσής εποχής για τα κρυπτονομίσματα.

Μεταξύ μιας σειράς αναμενόμενων αλλαγών, οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων θέλουν να δουν τον Τραμπ να υλοποιεί την υπόσχεση που έδωσε τον Ιούλιο για τη δημιουργία εθνικού αποθέματος bitcoin.

Με τον Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, η υπόσχεση αυτή βοήθησε να εκτοξευθεί το bitcoin σε μια σειρά από υψηλά ρεκόρ, με ελάχιστες ενδείξεις για επικείμενη επιβράδυνση.

Την ίδια εβδομάδα που ο Τραμπ δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα εθνικό απόθεμα, η γερουσιαστής του Wyoming, Σύνθια Λούμις, έθεσε το σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα τέτοιο απόθεμα.

Σύμφωνα με το λεγόμενο BITCOIN Act της, οι ΗΠΑ θα συσσωρεύσουν 1 εκατομμύριο bitcoin σε διάστημα 20 ετών, με στόχο να κατέχουν περίπου το 5% της συνολικής προσφοράς.

«Το bitcoin έχει ανατιμηθεί από την αρχή της δημιουργίας του. Ενδέχεται να αποτελέσει ένα περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού και να χρησιμεύσει ως κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σημαντική μείωση του εθνικού χρέους», εξήγησε η ίδια.

Ο κλάδος είναι ενθουσιασμένος με αυτή την ιδέα. Υποθέτοντας ότι η πεπερασμένη προσφορά του token οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, η συσσώρευση ενός μέρους του bitcoin σήμερα θα μπορούσε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να αντισταθμίσουν τα προβλήματα χρέους τα επόμενα χρόνια.

Υποτίθεται επίσης ότι η αυξανόμενη αξία του bitcoin θα εξισορροπήσει την αποδυνάμωση του δολαρίου σε περίπτωση μιας νέας πληθωριστικής κρίσης.

Ωστόσο, δεν έχουν πειστεί όλοι.

Ο Ανάνια Κουμάρ, αναπληρωτής διευθυντής στο GeoEconomics Center του Atlantic Council, δεν είναι σίγουρος για τον ρόλο του bitcoin ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Σε αντίθεση με τον χρυσό, είπε ότι το νόμισμα εξακολουθεί να ακολουθεί την τάση του χρηματιστηρίου.

Εάν οι ΗΠΑ επενδύσουν σε ένα ασταθές περιουσιακό στοιχείο, κινδυνεύουν με δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία, δήλωσε στο Business Insider.

Σύμφωνα με την πρόταση της γερουσιαστή, οι ΗΠΑ θα μετατρέψουν τα πιστοποιητικά χρυσού που κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πριν τα πουλήσουν και χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για να αγοράσουν bitcoin.

Αυτό δεν είναι κάτι το ασήμαντο, δήλωσε ο Κουμάρ. «Είναι απίστευτα πληθωριστικό και θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο λειτουργίας της Fed. Προσθέτουν κατά κάποιον τρόπο μια χρονική συνιστώσα σε όλο αυτό».

Παραμένουν και άλλα ερωτήματα, όπως το κατά πόσον το αμερικανικό κοινό – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν κατέχει bitcoin – θα υποστηρίξει την ιδέα.

Όποια και αν είναι τα εμπόδια, οι επενδυτές είναι σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξοι ότι ένα αποθεματικό αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος. Σύμφωνα με την αγορά στοιχημάτων Kalshi, υπάρχει 64% πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από το 2026.

Αλλά όλα μπορεί να εξαρτηθούν από το Κογκρέσο, όπου η υποστήριξη φαίνεται να λείπει αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής σε crypto, Μάικλ Νόβογκρατζ.

«Ενώ οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Γερουσία, δεν έχουν 60 έδρες», δήλωσε ο ιδρυτής της Galaxy, ενώ αμφισβήτησε την ανάγκη για ένα αποθεματικό.

Για όσους ελπίζουν ότι η επερχόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει το αποθεματικό μέσω εκτελεστικής πράξης, θα χρειαστούν προστατευτικές κιγκλίδες που μπορεί να είναι πολύ μεγάλες για να τις χειριστεί ένα προεδρικό διάταγμα.

Το Κογκρέσο θα πρέπει τελικά να συνεργαστεί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Νόβογκρατζ εκτίμησε ότι η δημιουργία ενός αποθεματικού θα έστελνε το bitcoin στα 500.000 δολάρια. Η πρόβλεψή του βασίζεται στην ιδέα ότι άλλες χώρες θα δεχτούν πιέσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και θα δημιουργούσαν τα δικά τους αποθέματα bitcoin.

Η ίδια θεωρία είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ματ Μένα, στρατηγικός ερευνητής κρυπτογράφησης στην 21Shares, δήλωσε προηγουμένως στο Βusiness Insider ότι το bitcoin θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 1 εκατομμύριο δολάρια «σχεδόν σε μια νύχτα».

«Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε μια βιασύνη από άλλες χώρες να προηγηθούν των ΗΠΑ και των γειτόνων τους, ωθώντας τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τη δημιουργία αποθεμάτων», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Σε αυτό το σενάριο, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς του bitcoin θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση του χρυσού».

Ο Κουμάρ δεν αναμένει ότι ο αντίκτυπος του αποθεματικού θα είναι τόσο άμεσος. Οι ταύροι των crypto μπορεί να παίρνουν παράδειγμα από το γεγονός ότι οι χώρες τείνουν να έχουν απόθεμα πετρελαίου και η τιμή του μπορεί να επηρεαστεί όταν αυξάνουν ή μειώνουν το απόθεμά τους αυτό.

Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι το πετρέλαιο έχει στρατηγική σημασία κατά τη διάρκεια μεγάλων διαταραχών του εφοδιασμού, ενώ η σημασία του bitcoin ως περιουσιακό στοιχείο που πρέπει να κατέχουν οι κυβερνήσεις εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο-Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028 της Ελλάδας καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού 2025

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 23.000 συνταξιούχους

Πάμφθηνο σύστημα από παλιά ελαστικά αφαλατώνει νερό και παράγει ενέργεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα