Τον τελευταίο έναν χρόνο, οι παράνομες συναλλαγές που γίνονται μέσω κρυπτονομισμάτων και κυρίως μέσω Bitcoin έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω των γενικότερων εξελίξεων και συνθηκών. Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο είδος παράνομης δραστηριότητας άνθισε περισσότερο εν μέσω πανδημίας. Αρκετοί κυβερνοεγκληματίες δεν έχασαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή.
Κάπως έτσι, το Bitcoin μετατρέπεται δυνητικά από μέσο αντιστάθμισης σε μέσο μόχλευσης με τις παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες να διευκολύνονται ακόμη περισσότερο από την ύπαρξη συστημάτων ανώνυμων πληρωμών.
Το 2019 το ποσοστό των συναλλαγών μέσω Bitcoin που αφορούσε παράνομη δραστηριότητα ήταν περίπου 2%. Πέρσυ μειώθηκε στο 0,34% σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Chainalysis.
«Παρατηρήσαμε σημαντική μείωση στις δραστηριότητες που σχετίζονται με παράνομες συναλλαγές», δήλωσε ο Κιμ Γκρόουερ, επικεφαλής έρευνας της Chainalysis, στο CNBC. «Ωστόσο, το λυτρισμικό (ransomware) όπως επίσης και η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου εξακολουθούν να είναι από τις μεγαλύτερες απειλές.»
Ειδικότερα, το λυτρισμικό είναι κακόβουλο λογισμικό που προσβάλει ευάλωτους υπολογιστές, κλειδώνοντας τα αρχεία τους και απαιτώντας την καταβολή λύτρων για την επαναφορά του συστήματος στην αρχική του κατάσταση. Αυτό το ποσό πληρώνεται συχνά σε bitcoin ή σε άλλα κρυπτονομίσματα.
Η κατηγορία αποτελούσε μόλις το 7% όλων των χρημάτων κρυπτογράφησης που έλαβαν κυβερνοεγκληματίες, αλλά αυξήθηκε κατά 311% σε ετήσια βάση. Η Chainalysis επισήμανε περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι ως μια νέα ευπάθεια για εταιρείες – και μια ευκαιρία για εγκληματίες.
Αγορές στην σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εγκληματικότητας. Για το 2020 αντιστοιχούσε σε δραστηριότητα κρυπτογράφησης αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρατηρήθηκε αύξηση περίπου 30% από ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κρυπτονομίσματα ως μέσο συναλλαγών σας επιτρέπουν να δείτε πού στάλθηκαν χρήματα αλλά δεν μπορείτε να δείτε ποιος τα έστειλε.
Αυτά τα στοιχεία έχουν τραβήξει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών που φοβούνται τον πιθανό ρόλο της crypto στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Εν τω μεταξύ, η υποψήφια υπουργός Οικονομικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζάνετ Γέλεν, η οποία ενδεχομένως θα επιβλέπει κρίσιμες για τα κρυπτονομίσματα υπηρεσίες, όπως το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων και η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα ως μια «ιδιαίτερη περίπτωση» την Τρίτη. Πρότεινε στους βουλευτές των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν δράση για να «περιορίσουν τη χρήση τους», διασφαλίζοντας κυρίως ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο παράνομων χρηματοδοτήσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Πώς θα γίνουν επενδύσεις 40-45 δισ. ευρώ μέχρι το 2026
Μπένι Στάινμετζ: Ο μυστικοπαθής μεγιστάνας, η καταδίκη στην Ελβετία και οι business στην Ελλάδα
Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε θα επιτραπεί – Οι αλλαγές από σήμερα 25 Ιανουαρίου