search icon

Αγορές

Bitcoin: Πολύ σκληρό για να πεθάνει ή… πεθαίνει;

Έσπασε όλα τα όρια δανεισμού η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ποιοι θεωρούν ότι πλησιάζει το... μοιραίο για το οικοσύστημα- Έρευνα της BofA τα χαρακτηρίζει την 5η μεγαλύτερη φούσκα της ιστορίας

«Χειμώνας είναι και θα περάσει», λένε οι φαν των κρυπτονομισμάτων. Είναι όμως έτσι; Με το bitcoin και τα άλλα cryptos να καταγράφουν την πέμπτη χειρότερη κατάρρευση στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας – έχουν χάσει άνω του 60% της αξίας τους φέτος με το bitcoin μόνο να έχει χάσει 77% και 15% τον προηγούμενο μήνα – οι αναλυτές βλέπουν δύο πιθανά σενάρια: Ή θα αποδειχθεί «πολύ σκληρό για να πεθάνει», εκτοξευόμενο προς νέα ύψη, ή θα οδεύσει προς τον «θάνατο»…

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bitcoin: Ποιοι επιδιώκουν τον «θάνατό» του – Πόσες φορές ανακηρύχθηκε «νεκρό» και πώς ανέκαμψε)

Το κακό με το οικοσύστημα είναι ότι η «μόλυνση» δείχνει να επεκτείνεται. Η χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου FTX δεν έστειλε μόνο στον… πάτο τις τιμές των κρυπτονομισμάτων, αλλά έχει προκαλέσει τον τρόμο ενός ντόμινο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μητρικής του trader Genesis, Digital Currency Group, η οποία «φλερτάρει» με τη χρεοκοπία. H εταιρεία των αδελφών Γουίνκλβος Gemini, η οποία δημιουργήθηκε με τα χρήματα που πήραν από τον συμβιβασμό που έκανε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για τα δικαιώματα του Facebook μαζί τους, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς της οφείλονται 900 εκατ. δολάρια από τη Genesis και η ίδια δεν μπορεί, με τη σειρά της, να δώσει τα bonuses στους πελάτες της.

Όμως η Genesis, η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Μπάρι Σίλμπερτ, έχει μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν «χτυπήθηκε» μόνο από την FTX, αλλά από τη χρεοκοπία του fund 3AC το καλοκαίρι, χάνοντας 1,1 δισ. δολάρια. Σήμερα, έχει δάνεια ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων, με τη μητρική της να οφείλει 2 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον.

Και ψάχνει απεγνωσμένα για ρευστό. Κάτι τέτοιο κάνει και η κρυπτο-φίρμα Orthogonal Trading, μετά την καταγγελία της, βασισμένης σε blockchain, πλατφόρμας δανεισμού Maple Finance ότι «παρουσίαζε με ψευδή στοιχεία την οικονομική της θέση». Η Orthogonal έχασε την ημερομηνία πληρωμής ενός δανείου 10 εκατ. δολαρίων και τώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, με ενεργά δάνεια που ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια.

Στην κρυπτο-βιομηχανία, υπάρχουν δεκάδες τέτοιες ιστορίες που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή. Και είναι πασιφανές ότι ολόκληρο το σύστημα βρίσκεται σε πανικό. Λογικό, με δεδομένο ότι τουλάχιστον το 50% των κατόχων bitcoin (το οποίο απαρτίζει το 41% της αγοράς κρυπτονομισμάτων) καταγράφει αυτή τη στιγμή τεράστιες ζημιές στις απώλειες. Και αυτός ο πανικός αντικατοπτρίζεται και στις εισηγμένες στη Wall Street εταιρείες του οικοσυστήματος: Οι μετοχές των Coinbase, Block και των bitcoin miners Hive και Riot, της κρυπτο-τράπεζας Silvergate και της MicroStrategy όλες καταγράφουν μεγάλη πτώση τον τελευταίο μήνα.

Οι οιωνοί μοιάζουν να είναι πολύ κακοί. Έτσι τους ερμηνεύουν κορυφαίοι αναλυτές. Όπως αυτοί της Standard Chartered, οι οποίοι στα σενάριά τους εξετάζουν και αυτό μιας περαιτέρω κατάρρευσης, κατά 70% στις 5.000 δολάρια, του bitcoin το 2023. Το σενάριο αυτό συγκαταλέγεται στα «σενάρια- έκπληξη», όμως με νόημα η SC επισημαίνει πως «οι κερδοσκόποι που πιστεύουν ότι η κρίση των κρυπτονομισμάτων έχει ως επί το πλείστον τελειώσει, κινδυνεύουν να βρεθούν προς εκπλήξεως το 2023».

Η Fundstrat θεωρεί ότι οι περισσότερες αναγκαστικές πωλήσεις στο οικοσύστημα έχουν τελειώσει, όμως επισημαίνει το σενάριο «οι επενδυτές να μην αποζημιωθούν για τον κίνδυνο αγοράς που προέκυψε άμεσα». Την ίδια ώρα, έρευνα της BofA, βασισμένη σε στοιχεία του Bloomberg data, διαπιστώνει ότι η κατάρρευση του bitcoin είναι η με διαφορά μεγαλύτερη από το 1970 και η πέμπτη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία.

Η έρευνα καταδεικνύει εφιαλτικές ομοιότητες της σημερινής πτώσης του bitcoin με το σκάσιμο από «φούσκες». Όπως η φούσκα του dotcom που έσκασε περίπου πριν απο δύο δεκαετίες, χάνοντας 76% από το υψηλό του Μαρτίου του 2000, όταν οι εταιρείες της νέας τεχνολογίας ξέμειναν από χρήματα καθώς δεν είχαν πραγματικό business plan, μετά από πενταψήφιο ράλλυ του Nasdaq. Ομοιότητες υπάρχουν και με τη φούσκα της «Μαύρης Δευτέρας» των 20s, όταν η κατάρρευση της χρηματαγοράς προιώνισε τη Μεγάλη Ύφεση που ερχόταν.

Η κατάρρευση (;) του οικοσυστήματος δίνει στους μεγάλους «εχθρούς» του την ευκαιρία να επαναλάβουν την άποψή τους ότι η αξία του είναι μηδενική. Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, Τσάρλι Μάνγκερ, επιτέθηκε για μια ακόμα φορά, αποκαλώντας «εν μέρει απάτη και εν μέρει παράνοια», λέγοντας ότι «είναι καλό μόνο για απαγωγείς».

O CEO της Blackrock, Λάρι Φινκ, προέβλεψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «τα περισσότερα κρυπτονομίσματα θα αποτύχουν», ενώ ο διάσημος οικονομολόγος που πρόβλεψε την κρίση, Νουριέλ Ρουμπινί, λέει ότι το 97% των αρχικών δημοσίων προσφορών για κρυπτονομίσματα ήταν απάτη, λέγοντας ότι τα projects σχετικά με κρυπτονομίσματα διοικούνται από «γκάνγκστερς». Αποκάλεσε τα κρυπτονομίσματα «τη μεγαλύτερη εγκληματική ληστεία στην ανθρώπινη ιστορία», αποδεικνύοντας ότι εμμένει στην άποψή του ότι η τιμή του bitcoin και των άλλων cryptos θα φτάσει κάποια στιγμή στο απόλυτο μηδέν. «Το αιματοκύλισμα μόλις άρχισε», λέει ο Ρουμπινί.

Πάντως μέσα σε αυτή τη «μαυρίλα» για το οικοσύστημα των cryptos, υπάρχουν που κάποιοι που επιμένουν τον… χαβά τους. Όπως ο επενδυτής Τιμ Ντράπερ ο οποίος προβλέπει ότι το bitcoin θα αγγίξει τα 250.000 δολάρια έως τα μέσα του 2023 (η προηγούμενη πρόβλεψή του ήταν για το τέλος του 2022, αλλά φαίνεται πως δε βγήκε), δηλώνοντας την πίστη του για ένα ράλι άνω του 1400%.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Παράθυρο» (ηλεκτρονικό) για να μπουν περισσότεροι σε ρύθμιση

Το σενάριο Τσίπρα για ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, οι φουρτούνες του Νίκου, οι προκαταβολές και οι βίλες στο Ελληνικό και η κουκουβάγια του Πηλαδάκη

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ώρα του σφυριού και για το εξοχικό στο Σοφικό (pics)

 

Exit mobile version