Παρότι το ράλι του Bitcoin έχει φτάσει σ’ ένα κρίσιμο σημείο η Citigroup εκτιμά ότι το κρυπτονόμισμα που υιοθέτησαν κολοσσοί όπως η Tesla και η Paypal ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να εδραιωθεί ως ένα εναλλακτικό μέσο εμπορικών συναλλαγών, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δώσει ώθηση σε μεγάλες τράπεζες ανά τον κόσμο να εξετάσουν το ενδεχόμενο έκδοσης των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Citi το κρυπτονόμισμα σημειώνει άλμα έως και 7,2% και διαπραγματεύεται στα 48.500 δολάρια περίπου. Την περασμένη εβδομάδα το Bitcoin κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Μάρτιο και χθες. Κυριακή, είχε υποχωρήσει στα 43.000 δολάρια. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο είχε καταγράψει τιμή ρεκόρ στα 58.350 δολάρια στις 21 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το CNBC η πορεία του Bitcoin σηματοδoτεί την έναρξη μιας σειράς αλλαγών που θα επιφέρει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πολλές τράπεζες έχουν αποφύγει συστηματικά και επιδεικτικά τον χαρακτηρισμό του ως asset, εκτιμώντας ότι δεν έχει εγγενή αξία και ότι η μαζική αποδοχή που προκαλεί μοιάζει με τις οικονομικές «φούσκες» του προηγούμενου αιώνα.
Ωστόσο, η τρελή πορεία του Βitcoin τους τελευταίους μήνες ανάγκασε τους παίκτες της Wall Street να επανεκτιμήσουν το κρυπτονόμισμα και να αναθεωρήσουν τη στάση τους για τα ψηφιακά νομίσματα. Η BNY Mellon, η παλαιότερη τράπεζα στις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης για bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων. Ταυτόχρονα, η JPMorgan, δήλωσε πρόσφατα ότι σκέφτεται σοβαρά να εντάξει το bitcoin στο χαρτοφυλάκιό της.
Βέβαια, το Bitcoin και τα έτερα κρυπτονομίσματα υπόκεινται συχνά σε μεγάλες κρίσεις αστάθειας. Ακριβώς, μια εβδομάδα αργότερα από την καταγραφή υψηλού όλων των εποχών που ξεπέρασε τα 58.000 δολάρια, η τιμή του κατρακύλησε στα 10.000 δολάρια, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από 60% στην απόδοσή του συνολικά και 460% τους τελευταίους 12 μήνες.
Αρχικά δημιουργήθηκε ως ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών για παράκαμψη τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών μεσαζόντων, στην πορεία όμως το bitcoin προσέλκυσε τους επενδυτές ως ένα είδος «ψηφιακού χρυσού» που μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσει το bitcoin προτού γίνει ευρέως αποδεκτό για mainstream συναλλαγές, αναφέρει η Citi.
«Για τους θεσμικούς επενδυτές, σε αυτά περιλαμβάνονται ανησυχίες σχετικά με την κεφαλαιακή απόδοση, την ασφάλιση και τη φύλαξη, την ασφάλεια και τα κριτήρια ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια κοινωνικής διακυβέρνησης) από την εξόρυξη Bitcoin», πρόσθεσε η τράπεζα. «Υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας με το κρυπτογράφηση, αλλά σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πληρωμές, αποδίδει καλύτερα.»
Τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές της JPMorgan χαρακτήρισαν το bitcoin ως «οικονομικό show» και εκτίμησαν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι το «χειρότερο εμπόδιο / αντιστάθμισμα» έναντι σημαντικών πτώσεων στις τιμές των μετοχών. Σύμφωνα με τους ίδιους η άνοδος της ψηφιακής χρηματοδότησης και η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις fintech είναι ο «πραγματικός ιστορικός μετασχηματισμός που προκαλεί η νέα εποχή Covid-19».
Διαβάστε ακόμη:
Πτωχευτικός Νόμος: Επίσημη πρώτη για τη διαδικασία εξυγίανσης – Τα SOS για τις επιχειρήσεις
Από σήμερα σε ισχύ οι νέες ενεργειακές ετικέτες της ΕΕ
Παρεμβάσεις €27 δισ. σε ένα χρόνο από την αρχή της πανδημίας