Προσεκτική στάση πρέπει να υιοθετήσει η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς αποτιμά τα νέα κυβερνητικά μέτρα και την αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές, υποστήριξε ο διοικητής της BoE κατά την καθιερωμένη κατάθεση του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βρετανικής Βουλής.

«Μια προσεκτική προσέγγιση στην χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε πως θα εφαρμοστούν (τα μέτρα), σε συνδυασμό με έτερα ρίσκα στις προοπτικές του πληθωρισμού» τόνισε χαρακτηριστικά o Άντριου Μπέιλι.

Οι εργοδότες, εξάλλου, έχουν τρεις επιλογές μπροστά τους για να αντιδράσουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συνολικά κατά 26 δισ. στερλίνες, που ανεβάζουν το εργασιακό κόστος: είτε να αυξήσουν τις τιμές σε υπηρεσίες και προϊόντα μετακυλώντας το κόστος στους καταναλωτές, είτε να προσπαθήσουν να απορροφήσουν το κόστος, είτε να μειώσουν το κόστος με περικοπή των δαπανών και των θέσεων εργασίας.

Η BoE θα πρέπει, λοιπόν, να περιμένει την εφαρμογή των μέτρων, στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού και την αντίδραση της αγοράς, ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα.

Πάντως, η κεντρική τράπεζα σε γενικές γραμμές αναμένεται πως τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα βελτιώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης και θα ανεβάσουν τον πληθωρισμό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ειδικά το τελευταίο στοιχείο μπερδεύει σαφώς το τοπίο για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα «σκαρφαλώσει» και πάλι πάνω από το όριο του 2%.

Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2025 ο τιμάριθμος λιανικής θα βρίσκεται στο 2,7%, αντί του 2,2% της προηγούμενης εκτίμησης της BoE.

Αυτό σημαίνει ότι θα σταθεροποιηθεί κάτω από το 2% γύρω στα μέσα του 2027, ήτοι ένα χρόνο πιο αργά από ότι προέβλεπε η έκθεση της Τράπεζας, τον Αύγουστο.

Επιπλέον υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες και ρίσκα που μπορεί να φέρουν ανατροπές. Ανάμεσα τους οι πολιτικές του νέου εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να φέρει ο κατακερματισμός στην παγκόσμια οικονομία και οι εμπορικοί πόλεμοι.

Για το λόγο αυτό παρότρυνε την κυβέρνηση Στάρμερ να προχωρήσει σε έναν «ενεργό διάλογο» στο μέτωπο της εμπορικής πολιτικής τόσο με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ όσο βέβαια και με τις Βρυξέλλες, δεδομένου πως η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις βρετανικές εξαγωγές.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω όσους ισχυρίζονται πως θα πρέπει να εφαρμόσουμε το Brexit με τον πιο επιθετικό δυνατό τρόπο» τόνισε επικριτικά επισημαίνοντας την ανάγκη για μια καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τον επικείμενο… τυφώνα Τραμπ, ο κ. Μπέιλι υποστήριξε πως είναι ακόμη νωρίς για να διαπιστώσει κανείς την επίδραση της πολιτικής του στη βρετανική οικονομία δεδομένου πως «κυριολεκτικά δεν γνωρίζουμε ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις του».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Βρετανία δεν θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο πεδίο του εμπορίου, ξεκαθάρισε!

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Επέλαση των «ταύρων» το 2025 – Μετά τη Morgan Stanley και η Goldman Sachs «βλέπει» τον S&P 500 στις 6.500

Σαρδηνία: Πουλιούνται σπίτια για 1 ευρώ σε απογοητευμένους Αμερικανούς από την εκλογή Τραμπ

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να καθορίσει το μέλλον του TikTok

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα