«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε μια λεπτομερή ανάλυση, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πραγματικές επιπτώσεις, όπως ο αριθμός των θανάτων ή τα κατεδαφισμένα κτίρια ή τα σχέδια ανοικοδόμησης της κυβέρνησης. Ωστόσο, ένας παρόμοιος σεισμός που συνέβη στην περιοχή του Μαρμαρά το 1999 μπορεί να ρίξει λίγο φως στις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία», επισημαίνει η βρετανική τράπεζα Barclays αναφορικά με τους σεισμούς στα νοτιοανατολικά τμήματα της Τουρκίας που έπληξαν πληθυσμό περίπου 15 εκατ. (έναντι του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας 85 εκατ.).
Το γεγονός του 1999 προκάλεσε σημαντική διαταραχή στο ΑΕΠ της Τουρκίας, καθώς η περιοχή αυτή είναι μακράν η σημαντικότερη βιομηχανική ζώνη της Τουρκίας, επηρεάζοντας το ΑΕΠ κατά περίπου 3%, σε αντίθεση με τις επί του παρόντος πληγείσες περιοχές.
Μεγάλο ήταν και το δημοσιονομικό κόστος την περίοδο 1999-2000, με επίπτωση της τάξεως του 2% – 3% του ΑΕΠ. «Αν και έχουμε μικρή ορατότητα για την τρέχουσα κατάσταση, ο αριθμός των κτιρίων που κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές το 1999 φαίνεται να ήταν πολύ μεγαλύτερος από σήμερα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για μια πιο μακροχρόνια επίδραση στον πληθωρισμό μετά τον σεισμό του 1999.
Ορισμένοι προκαταρκτικοί υπολογισμοί υποδηλώνουν επίδραση 1% – 2% του ΑΕΠ στη δημοσιονομική πλευρά για την τωρινή συγκυρία. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις στις επερχόμενες εκλογές«, συμπεραίνει η Barclays.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί τρέχει το ΧΑ, ο… Χορταρέας και η ΜΙG, οι φήμες για την Brown, ο στρατηγός της CIA και το KKR
«Πόλεμος» για τα +200 δισ. δολάρια της βιομηχανίας των videogames