search icon

Αγορές

Axia Research για ΓΕΚ Τέρνα: Ανεβάζει την τιμή στόχο στα €21,20, διατηρεί τη σύσταση buy

Για υψηλά περιθώρια αποδόσεων και επεκτάσεων κάνουν λόγο οι αναλυτές - Η επενδυτική «άνοιξη» της Ελλάδας και η κατάλληλη τοποθέτηση της εταιρείας για να την αξιοποιήσει - Το υψηλό ανεκτέλεστο και ο υγιής ισολογισμός

Νέα υψηλότερη τιμή στόχο προσδιορίζει για την ΓΕΚ Τέρνα η Axia Research διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «buy». Όπως αναφέρει σε σημερινό της report η Axia Research, η ΓΕΚ Τέρνα είναι μια ολοκληρωμένη καθετοποιημένη εταιρεία με υψηλά περιθώρια αποδόσεων και επεκτάσεων, ενώ είναι σε θέση να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από την επενδυτική «άνοιξη» της χώρας.

Όπως αναφέρεται στο report αναπροσαρμόζει την τιμή στόχο στα €21,20 / μετοχή (έναντι προηγούμενης τιμής 18,20) και διατηρεί τη σύσταση «buy».

Συγκεκριμένα στην έκθεση οι αναλυτές περιγράφουν την εταιρεία ως πλήρως καθετοποιημένη με εστίαση στην ανάπτυξη των υποδομών τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μεταξύ αυτών απαριθμούν το μεγαλύτερο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα που εκτείνεται σε πάνω από 1.500 km και τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ΑΠΕ στην Ελλάδα (μέσω μεριδίου 37,3% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) με πάνω από 2,0 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Ο όμιλος αναπτύσσει το 2ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας στο Καστέλι της Κρήτης και το μοναδικό επώνυμο ICR (Integrated Casino Resort) στην ηπειρωτική Ευρώπη που βρίσκεται στο Ελληνικό σε κοινοπραξία με την Hard Rock. Επιπρόσθετα, ο όμιλος έχει στρατηγική παρουσία στην αγορά συμβατικής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Heron Group. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της AXIA η κατασκευαστική δυναμικότητα του ομίλου λειτουργεί ως καθοριστικός παράγοντας για την καθετοποιημένη ολοκλήρωσή του.

Οι αναλυτές της AXIA αιτιολογώντας την αποτίμησή τους αναφέρονται σε:

Κατάλληλα τοποθετημένη στην αγορά για να επωφεληθεί από την επενδυτική «Άνοιξη» στην Ελλάδα: Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια πολυαναμενόμενη περίοδο σημαντικών δαπανών υπέρ των υποδομών σε μια προσπάθεια να μειώσει και να καλύψει το τεράστιο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μακράς και βαθιάς ύφεσης της χώρας και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις όπως είναι η ενεργειακή μετάβαση, η κινητικότητα, η αστικοποίηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Με τη βοήθεια χρηματοδότησης της ΕΕ, οι προσδοκίες είναι ότι οι συνολικές επενδύσεις σε υποδομές θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς θα παραμείνουν ισχυρές (οι επενδύσεις που σχετίζονται αποκλειστικά με την ενέργεια τα επόμενα 4 χρόνια θα φτάσουν τα 30 δισ. ευρώ). Μέσω της καθετοποιημένης της δομής, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να ωφεληθεί τα μέγιστα καθώς ο προσανατολισμός της στη δημιουργία κερδών της παρέχουν ένα σημαντικό μεγαλύτερο εύρος ευκαιριών που σε συνδυασμό με τον σταθερό της ισολογισμό την καθιστούν ελκυστική και πολύ ανταγωνιστική.

Μακροπρόθεσμες και άμεσες ταμειακές ροές από το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων στην Ελλάδα: Το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων προσφέρει μακροπρόθεσμες και άμεσες ταμειακές ροές με τον όμιλο να αναμένεται να λάβει περισσότερα από 6,0 δισ. ευρώ  κατά την υπόλοιπη διάρκεια ζωής των έργων (περίπου 30 χρόνια ), ροές που προστατεύονται από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων.

Απρόσκοπτη δημιουργία αξίας από τη θυγατρική ΑΠΕ: Όσον αφορά τον βραχίονα ΑΠΕ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, λειτουργεί και έχει υπό κατασκευή χαρτοφυλάκιο ενεργητικού ξεπερνά τα 2,0 GW (περίπου 1,2 GW αιολικά, 0,7 GW αποθηκευτικά έργα υδραντλίας, ενώ τα υπόλοιπα είναι ηλιακά), με σχεδόν το 100% της χωρητικότητας που υποστηρίζεται με συμβάσεις σταθερής τιμολόγησης για περισσότερα από 17 χρόνια. Τα επόμενα 4 χρόνια, αναμένεται εγκατεστημένη ισχύ περίπου c. 2,9 GW (είμαστε πιο συντηρητικοί έναντι της καθοδήγησης της εταιρείας), που οδηγεί σε CAGR EBITDA 2022-26 για την ΤΕΡΝΑ Ενέργεια (ΑΠΕ και άλλες δραστηριότητες) 21,9%.

Συνεχής και ισχυρή υποστήριξη ταμειακών ροών από τις κατασκευές και την ηλεκτρική ενέργεια: Το ανεκτέλεστο στις κατασκευές βρίσκεται επί του παρόντος σε ιστορικό υψηλό των 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 50% αφορά παραχωρήσεις στις οποίες η εταιρεία κατέχει μερίδιο, διασφαλίζοντας έτσι σταθερά περιθώρια. Το ανεκτέλεστο αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τις επόμενες περιόδους. Ταυτόχρονα, κατέχοντας επί του παρόντος περίπου το 10% της αγοράς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ το νέο CCGT 877 MW που βρίσκεται υπό κατασκευή (50%-50% ΚΕ) αναμένεται να ωθήσει την περαιτέρω διείσδυση στο λιανικό εμπόριο, να στηρίξει την κερδοφορία και συνεχίζει να παρέχει στον όμιλο σταθερές ταμειακές ροές.

Υγιής ισολογισμός που στηρίζει την περαιτέρω επέκταση: Η μόχλευση, σε ενοποιημένη βάση, αναμένεται να αυξηθεί το ’23 με την υπογραφή της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, σε εκτιμώμενο 6,4 φορές (από 2,3 φορές το 2022) καθώς θα κορυφώνεται ο επενδυτικός κύκλος και να αρχίσει να μειώνεται από το 2024 λόγω της αύξησης κερδοφορία από περιουσιακά στοιχεία που λήγουν σταδιακά. Είναι σημαντικό ότι η εταιρεία διαθέτει τη ρευστότητα καθώς και τα αποθέματα ασφαλείας όχι μόνο για να πληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για ίδια κεφάλαια (450 εκατ. ευρώ τις επόμενες περιόδους) αλλά και για να συμμετάσχει σε όλους τους μεγάλους προσεχείς διαγωνισμούς.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο υψηλό 9ετίας, προ των πυλών οι 1.300 μονάδες

Κώστας Πηλαδάκης: Βγαίνει στο σφυρί κατοικία του στη Γλυφάδα (pics)

Αναγκαστική προσγείωση στη Νάπολη για αεροσκάφος της Aegean – Η ανακοίνωση της εταιρείας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version