Οι ανησυχίες των επενδυτών σε αυτό το περιβάλλον επηρεάζει την απόδοση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 10% φέτος και αυτή τη στιγμή να διαπραγματεύεται στα 8,45 ευρώ, 6,1% κάτω από τα πρόσφατα επίπεδα αύξησης κεφαλαίου.
Η Axia επαναλαμβάνει την άποψή της ότι η ΔΕΗ έχει την ικανότητα να διανύσει αυτήν την ασταθή περίοδο χωρίς καμία ουσιαστική επίπτωση στην αναμενόμενη δημιουργία κερδών της για το 2021-22. Η αποτίμηση της μετοχής θα πρέπει σταδιακά να αντικατοπτρίζει τη μετατροπή της εταιρείας σε μια σύγχρονη εταιρεία κοινής ωφέλειας, την υποκείμενη αποτίμηση του ενεργητικού της και τη θέση της σε κεφαλαιοποίηση των τάσεων ενεργειακής μετάβασης». Για τους λόγους αυτούς, επαναλαμβάνουμε τη σύστασή αγοράς για τη ΔΕΗ.
Ο δείκτης EUROSTOXXX Utilities υποχωρεί κατά 5,0% φέτος, και εταιρείες όπως η Enel, η Iberdrola σημειώνουν πτώση κατά ~10% την ίδια περίοδο (η EDP και η EDF υποχωρούν κατά 14%-17%).
Παρά την πρόσφατη αδυναμία στον κλάδο, η ΔΕΗ συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τους ομοτίμους της, με EV/EBITDA 2022 στο 6,0x έναντι 10,0x για τις ολοκληρωμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ενώ η παράταση και η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να προσθέτουν περαιτέρω σε αυτήν την αβεβαιότητα, θεωρούμε την πρόσφατη αδυναμία της τιμής της μετοχής ως μια εξαιρετική ευκαιρία για τους ασθενείς και τους πιο μακροπρόθεσμους αγοραστές να αρχίσουν να δημιουργούν έκθεση στη μετοχή σε πολύ ελκυστικό σημείο εισόδου.
Παρά τη μακροοικονομική αστάθεια, οι στόχοι κερδοφορίας που τέθηκαν για το 2021-22 (EBITDA 800-900 εκατ. ευρώ) είναι ασφαλείς (με ανοδικούς κινδύνους για το 2022). Στο μέλλον, η ανάπτυξη νέας δυναμικότητας ΑΠΕ φαίνεται ότι οδηγούν το EBITDA του ομίλου σε υψηλότερα επίπεδα σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης για 1,3 δισ. ευρώ το 2023 και 1,6 δισ. ευρώ έως το 2026.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατά το 2021 έχει βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητα και τη κεφαλαιακή της δομή αντλώντας περισσότερα από 4,0 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Το περιβάλλον
Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή χονδρικής στην αγορά της ΕΕ φέτος, κατά μέσο όρο 235 ευρώ/MWh, ενώ οι τιμές παραμένουν πάνω από 200 ευρώ/MWh για 5 συνεχείς μήνες. Αυτό οφείλεται στις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές φυσικού αερίου και διοξειδίου του άνθρακα (σημειώστε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αγορά φυσικού αερίου spot και η τιμολόγησή του καθυστερεί έναντι των τιμών του TTF), ενώ στην περιφέρεια της Ευρώπης υπάρχει περιορισμένη χωρητικότητα διασύνδεσης με τις κεντρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Ωστόσο, από την πλευρά του λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με τον HEPI, η τιμή του οικιακού ηλεκτρισμού στην Αθήνα τον Ιανουάριο ήταν 30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (185 ευρώ/MWh έναντι 260,7 ευρώ/MWh για τον μέσο όρο της ΕΕ-27), με βάση τα καλά της ελληνικής κυβέρνησης. δομημένο και βιώσιμο πλαίσιο υποστήριξης. Το πλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί κεφάλαια από το πλεόνασμα που δημιουργείται λόγω των υψηλών τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και CO2 στον λογαριασμό ΑΠΕ για την υποστήριξη των καταναλωτών (παρέχοντας επίσης άνεση έναντι του σχηματισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών).
Διαβάστε ακόμη
Το πολιτικό δελτίο, η Παγκρήτια με HSBC, η Frigoglass και το δακτυλίδι πέντε καρατίων του Πηλαδάκη
Oδεύει για άγονος ο διαγωνισμός των 80 εκατ. ευρώ για τα δικαστήρια Πειραιά
Ποιοι μπορούν να πάρουν περισσότερες δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών