Σύσταση buy (αγορά) και τιμή στόχο 22,6 ευρώ θέτει η Axia Research για τη μετοχή της ΔΕΗ. Πρόκειται περιθώριο ανόδου σχεδόν 100% από τα τρέχοντα επίπεδα. Συγκεκριμένα, το target price είναι κατά 96,52% μεγαλύτερο από το τελευταίο κλείσιμο του τίτλου στα 11,5 ευρώ.

Στο επίκεντρο του report της Axia βρίσκονται τα αποτελέσματα β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου 2024, που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ στις 6 Αυγούστου, μετά την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η εισηγμένη θα παρουσιάσει ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, με συνέχιση των ισχυρών κερδών από τον κλάδο διανομής και το ανθεκτικό ολοκληρωμένο μοντέλο.

Οι δραστηριότητες στη Ρουμανία ενισχύουν την κερδοφορία του ομίλου, ενώ το β’ τρίμηνο του 2024 η ΔΕΗ ενσωματώνει για πρώτη φορά την εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών, Κωτσόβολος, στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, τα προσαρμοσμένα (adj.) EBITDA θα ανέλθουν σε 904,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο, 53,4% υψηλότερα σε ετήσια βάση, με τα καθαρά κέρδη μετά τις μειοψηφίες να υπολογίζονται στα 111,1 εκατ. ευρώ έναντι 175,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023.

Οι αυξημένες μειοψηφίες οφείλονται στην υψηλότερη κερδοφορία από την ελληνική διανομή, τις δραστηριότητες στη Ρουμανία, καθώς και τις μη ταμειακές εκπτώσεις που σχετίζονται με κοινοπραξίες (JVs), στις οποίες η ΔΕΗ έχει μειοψηφίες και αυτές οι JVs έχουν υπογράψει marked-to-market συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs).

Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή λειτουργική κερδοφορία αλλά και την αυξημένη κεφαλαιοποίηση (συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Κωτσόβολος), η Axia αναμένει ότι ο καθαρός δανεισμός θα αυξηθεί σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ έναντι 3,34 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2024.

Οι πωλήσεις

Με επίκεντρο τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, το α’ εξάμηνο του 2024, οι συνολικές πωλήσεις της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά υπολογίζονται σε περίπου 11 TWh, που αποτελεί μείωση κατά 13% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης και του μειωμένου μεριδίου αγοράς. Η Axia κάνει επίσης λόγο για πωλήσεις 5,2 TWh το β’ τρίμηνο του 2024 (-9,6% σε ετήσια βάση).

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή υπολογίζει ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα ανέλθει προσεγγιστικά στο 51% το β’ τρίμηνο (παρόμοια επίπεδα με το α’ τρίμηνο), χαμηλότερα από το μερίδιο 55,8% του β’ τριμήνου 2023, κυρίως λόγω της λήξης πολυάριθμων συμβάσεων υψηλής τάσης μέχρι το τέλος του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, η Axia σημειώνει ότι τα συμβόλαια υψηλής τάσης ήταν τα λιγότερο επικερδή στο μείγμα πωλήσεων της ΔΕΗ.

Για το α’ εξάμηνο, οι συνολικές πωλήσεις της ΔΕΗ προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 3,9 δισ. ευρώ (+9% σε ετήσια βάση). Οι πωλήσεις ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία υπολογίζονται σε περίπου 2,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,4% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η Axia ενσωματώνει άλλες πωλήσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία, καθώς και πωλήσεις της πρόσφατα εξαγορασθείσας Κωτσόβολος. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, για το β’ τρίμηνο, η χρηματιστηριακή βλέπει πωλήσεις 105 εκατ. ευρώ, που αντικατοπτρίζουν την πλήρη ενοποίηση της εταιρείας για δύο μήνες.

Οι δαπάνες

Προχωρώντας στα κόστη, το α’ εξάμηνο του 2024, υπολογίζεται το κόστος καυσίμων (ρευστά καύσιμα και φυσικό αέριο) σε 681,8 εκατ. ευρώ (+5% ετησίως), αντανακλώντας αφενός στο μειωμένο κόστος υγρών καυσίμων κατά -1,9% σε ετήσια βάση, αλλά και στο αυξημένο κόστος φυσικού αερίου (+10,7% σε ετήσια βάση). Η τελευταία στηρίζεται στην υψηλότερη παραγωγή από μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παρά τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Αναμένεται ότι οι δαπάνες CO2 θα διακανονιστούν κατά 6,8% χαμηλότερα σε ετήσια βάση στα 367,6 εκατ. ευρώ, λόγω της σημαντικά μειωμένης παραγωγής λιγνίτη, μέρος της οποίας παράγεται από το νέο και πιο αποδοτικό εργοστάσιο «Πτολεμαΐδα V». Οι δαπάνες της ΔΕΗ για αγορές ενέργειας στην Ελλάδα υπολογίζονται στα 660,4 εκατ. ευρώ ή 39,3% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και του μεριδίου αγοράς.

Το κόστος μισθοδοσίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο, ενσωματώνοντας τις δραστηριότητες στη Ρουμανία καθώς και στην Κωτσόβολος. Οι προβλέψεις θα διαμορφωθούν σε 140,1 εκατ. ευρώ (μετά την αναφορά 92,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 24ου). Τα λοιπά κόστη, εξαιρουμένων των προβλέψεων, υπολογίζονται στα 759 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας για πρώτη φορά τις δραστηριότητες στη Ρουμανία καθώς και την Κωτσόβολο το β’ τρίμηνο του 2024.

«Εκτόξευση» των EBITDA

Συνολικά, η Axia εκτιμά ότι τα adj. EBITDA α’ εξαμήνου ανήλθαν στα 904,5 εκατ. ευρώ (+50,4% σε ετήσια βάση) και τα αναφερόμενα (reported) EBITDA σε 872,6 εκατ. ευρώ (+50,9% σε ετήσια βάση). Παράλληλα, κάνει λόγο για αύξηση των χρεώσεων αποσβέσεων στα 448,5 εκατ. ευρώ (+46,1% σε ετήσια βάση) λόγω της ενοποίησης των εργασιών στη Ρουμανία και της Κωτσόβολος, καθώς και της επέκτασης του ενεργητικού. Υπολογίζει επίσης τα αυξημένα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα, που θα πρέπει να είναι 33,5% υψηλότερα σε ετήσια βάση στα 177,2 εκατ. ευρώ, λόγω του αυξημένου χρέους ως αποτέλεσμα της εξαγοράς στη Ρουμανία και της επέκτασης κεφαλαίου.

Με το βλέμμα σε τιμές και επενδύσεις

Τα παραπάνω οδήγησαν σε κέρδη προ φόρων α’ εξαμήνου 247,1 εκατ. ευρώ, 11,6% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι στα αποτελέσματα του προηγούμενου εξαμήνου ενσωματώθηκαν τα έσοδα από την πώληση θυγατρικής / απόσχισης υποκαταστήματος μεταλιγνιτικής.

Τα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 111,1 εκατ. ευρώ έναντι 175,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023 (-36,7% σε ετήσια βάση). Στην τηλεδιάσκεψη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Axia περιμένει από τη διοίκηση να παράσχει πληροφορίες για τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας στην Ελλάδα και την πρόοδο των επενδύσεων στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμη

Τελευταίο «καμπανάκι» για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων

Alpha Bank: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €437 εκατ. στο εξάμηνο – Αύξηση 22,6%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ