Την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ, την κάθετη ολοκλήρωσή της και, κυρίως, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ενεργειακής της μετάβασης επικαλείται η AXIA Ventures για να στηρίξει την επενδυτική προοπτική της ΔΕΗ και παρά τη μεταβλητότητα του κλάδου να εκτοξεύσει την τιμή στόχο της εταιρείας στα €13,20 ανά μετοχή.
Η AXIA αναφέρει σε έκθεσή της ότι προχωρά σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεων της για τη ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη τις βραχυπρόθεσμες κυβερνητικές ενέργειες, τις δυνάμεις της αγοράς (που σχετίζονται και με ασύμφορες συμβάσεις) και κυρίως τον ρυθμό εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα η AXIA κωδικοποιεί την αξιολόγησή της ως εξής:
Η κατάσταση στην αγορά ενέργειας: Στο τρέχον χρονικό διάστημα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει ηπιότερες κινήσεις έναντι εκείνης του φυσικού αερίου και τα υφιστάμενα ανώτατα όρια παραγωγής επιτρέπουν την κερδοφορία του κλάδου, ενώ το πιο σημαντικό, είναι οι προβλέψεις για τις ταμειακές ροές είναι αυξημένες, καθώς η κυβέρνηση επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό τις επικρατούσες τιμές χονδρικής.
Η έκτακτη εισφορά: Η επιβάρυνση των 276 εκατ. ευρώ στα κέρδη παραγωγής έπληξε τα μεγέθη της ΔΕΗ για το 3ο τρίμηνο του έτους, αλλά δεν αναμένονται επιπλέον εισφορές. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση είπε ότι τελικά η ΔΕΗ θα λάβει αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ για ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ καταλαβαίνουμε ότι γίνονται συζητήσεις για αποζημίωση επιπλέον παρεχόμενων υπηρεσιών ύψους 200 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή δεν λαμβάνει υπόψη της τις δύο αυτές αποζημιώσεις στην αξιολόγησή της.
Τα «πράσινα» κέρδη: Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ περιλαμβάνει 5,0 GW ώριμων έργων στην Ελλάδα τα επόμενα 3 χρόνια (4,1 GW έχουν εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους) και 1,5 GW αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους 18-24 μήνες, ενώ εξετάζονται και συγχωνεύσεις και εξαγορές στα Βαλκάνια. Η ΔΕΗ αναμένεται να εποφεληθεί από τη στρατηγική επένδυσης στις ΑΠΕ τόσο μέσω των αποδόσεων των assets όσο και μέσω της αυξημένης κερδοφορίας των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας. Το 26% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ έως το 2024 και το 35% έως το 2025 θα προέρχονται από ΑΠΕ και αυτό θα αντιστοιχεί σε ένα εκτιμώμενο EBITDA 660 εκατ. ευρώ και 737 εκατ. ευρώ το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.
Λήξη συμβολαίων Υψηλής Τάσης: Τα συμβόλαια υψηλής τάσης της εταιρείας λήγουν εντός του 2023 και όπως υπολογίζει η Axia οι συμβάσεις αυτές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 17%-22% των συνολικών πωλήσεων της ΔΕΗ και με δεδομένο ότι έχουν σταθερές τιμές (σημαντικά χαμηλότερες από 100 ευρώ/MWh), ασκούν μεγάλη πίεση στην κερδοφορίας. Όπως υπολογίζει η χρηματιστηριακή μέχρι το 2024, θα σημειώνονται κατά 50% λιγότερες πωλήσεις σε πελάτες υψηλής τάσης με τους υπόλοιπους πελάτες να πληρώνουν υψηλότερες τιμές.
Αυξανόμενη κερδοφορία στα επόμενα χρόνια: Το επαναλαμβανόμενο EBITDA το 2022 φαίνεται να διαμορφώνεται στα 863 εκατ. ευρώ (η ετήσια μεταβολή στο -1,1% ), ενώ αυξάνεται κατά 33% σε ετήσια βάση το 2023 στα 1,15 δισ. ευρώ και κατά 9,6% σε ετήσια βάση το 2024, στα 1,26 δισ. ως αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα της ομαλοποίησης των συνθηκών της αγοράς .
Μερισματική πολιτική: Η διοίκηση επιβεβαίωσε κατά την τελευταίο conference call με τους αναλυτές ότι σκοπεύει να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος το 2024 για τα κέρδη του 2023. Σύμφωνα με την Αxia το μέρισμα θα διαμορφωθεί στα 0,11 ευρώ το 2023, 0,20 ευρώ το 2024 και 0,31 ευρώ το 2025.
Με βάση τα παραπάνω η Axia επικαιροποιεί την αξιολόγησή της θέτοντας τιμή -στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ 13,20 ευρώ ή σε ποσοστό 104% υψηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η σύστασή της είναι «buy».
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί η κατάρρευση του bitcoin ευνοεί τον χρυσό (διαγράμματα)