Ασταμάτητο φαίνεται να είναι το ράλι των ελληνικών ομολόγων πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς οι ελληνικοί τίτλοι επωφελούνται τόσο από το ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον όσο και από το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις κάλπες.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται την Πέμπτη στο 2,03%, αφού την Τετάρτη έφτασε για λίγο και το 1,9%. Το spread – η διαφορά – μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς είναι τώρα στις 243 μονάδες βάσεις, ένα επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2010.
Ακόμη πιο ισχυρή είναι η βουτιά στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στα νέα ιστορικά χαμηλά του 1,06%.
Σημειώνεται πως από την ημέρα των ευρωεκλογών, η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει κατά 137 μ.β., κάτι που υποδεικνύει ακόμη πιο έντονα ότι η αγορά προεξοφλεί μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών πλησιάζει τις 900 μονάδες.
Το ράλι των ελληνικών ομολόγων έχει επεκταθεί σε όλες τις διάρκειες, γεγονός που θέτει τις βάσεις για έξοδο της χώρας στις αγορές μετά τις εκλογές.
Συγκεκριμένα, οι ξένοι επενδυτές – και ειδικά Ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού – περιμένουν πλέον πώς και πώς μέσα στον Ιούλιο ένα ελληνικό ομόλογο το οποίο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «όταν βγει στην σύνταξη μετά από 15ετία θα τους αποφέρει απόδοση 2%-2,5%», όταν τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν ήδη αρνητική απόδοση, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει και ένα μέρος από τα κεφάλαια που επενδύουν σήμερα.
Οι ελπίδες τους για έκδοση νέου ομολόγου πηγάζει από την διαπίστωση ότι μετά τις ευρωεκλογές οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων καταγράφουν κατακόρυφη πτώση που αγγίζει και το 50% στα 10ετούς διάρκειας.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα, βλέποντας ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον να ρίχνει σκιά στην παγκόσμια οικονομία. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απόδοση του δεκαετούς Bund υποχώρησε για πρώτη φορά στα χρονικά κάτω από το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που είναι στο -0,4%.
Θετικά νέα, ωστόσο, για την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, αποτελεί και η είδηση ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα αναλάβει την ηγεσία της ΕΚΤ μετά το τέλος της θητείας του Μάριο Ντράγκι, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του QE και της νομισματικής χαλάρωσης, με τις αγορές να εμφανίζονται ακόμη πιο βέβαιες πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων και αγορές ενεργητικού.
Την ίδια στιγμή την Πέμπτη, η Γαλλία εξέδωσε το πρώτο της δεκαετές ομόλογο με αρνητικό επιτόκιο δανεισμού, που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν και όχι λαμβάνουν τόκο για το προνόμιο της ιδιοκτησίας γαλλικών κρατικών χρεών
Ο οργανισμός διαχείρισης του δημόσιου χρέους της χώρας δήλωσε ότι έχει εκδώσει 9,996 δισ. ευρώ σε ομόλογα, με λίγο λιγότερο από τα μισά -4,972 δισ. ευρώ- με τη μορφή δεκαετών ομολόγων με επιτόκιο -0,13%.
Ο οργανισμός εξέδωσε επίσης χρέη 15ετούς διάρκειας ύψους 2,05 δισ. ευρώ με επιτόκιο +0,23% και 2,974 δισ. ευρώ σε 30ετή ομόλογα στο +0,8%.
Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εκδίδει ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο με αρκετές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ -κυρίως την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία- που ήδη χρεώνουν τους επενδυτές για να αγοράσουν ομόλογα.