«Κόκκινο» ταμπλό στα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν απώλειες, ακολουθώντας μάλιστα, τη χθεσινή πτώση της Wall Street, καθώς οι traders συνεχίζουν να γυρνούν την πλάτη στις μετοχές τεχνολογίας και να αποκομίζουν κέρδη από το ράλι των τελευταίων εβδομάδων.
Την ίδια ώρα, στην Ιαπωνία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,8% για τον Ιούνιο, αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιταχύνθηκε στο 2,6%, από 2,5%. Ωστόσο, η μέτρηση του δομικού πληθωρισμού ήταν χαμηλότερη από το 2,7% που ανέμενε δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters.
Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει απώλειες 0,27% στις 40.012,00 μονάδες. Η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της τον Ιούλιο, καθώς επιδιώκει να στηρίξει την ανάπτυξη, δήλωσε πάνω από το 75% των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.
Οι ιαπωνικές μετοχές που σχετίζονται με τα τσιπ ανέκαμψαν από τις απώλειες της Πέμπτης, με τους προμηθευτές ημιαγωγών να σημειώνουν άνοδο. Η Tokyo Electron σημειώνει άνοδο 2,3%, η Advantest κερδίζει 2% και η LaserTec προσθέτει 1,34%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng πέφτει κατά 2,34%, εν μέσω πτώσης του ενεργειακού κλάδου. Ωστόσο, οι κινεζικές μετοχές τσιπ που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ αντιστέκονται στην τάση του sell-off, με την Hua Hong Semiconductor να ενισχύεται κατά 4,46% και την SMIC να κερδίζει 1,5%. Στην Κίνα, ο Shanghai χάνει 0,29%.
Οι μετοχές τσιπ της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν συνέχισαν βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, με τα βαριά ονόματα Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Samsung Electronics και Hon Hai Precision Industry – γνωστή διεθνώς ως Foxconn – να διευρύνουν τις απώλειες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρεί κατά 1,29% και ο δείκτης Taiwan Weighted της Ταΐβάν χάνει 0,95%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 καταγράφει πτώση 0,92%.
Εν τω μεταξύ στη Wall Street, οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν σε κάποια στιγμή στη συνεδρίαση της Πέμπτη σε ένα ευρύτερο sell-off που ξεκίνησε με τις τεχνολογικές μετοχές αλλά συνεχίστηκε παραπέρα με τον Dow να υποχωρεί και πάνω 500 μονάδες δείχνοντας τις γενικότερες διαθέσεις ρευστοποίησης των επενδυτών. Σε αυτό το κλίμα στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 1,26%, στις 40.678. Ο ευρύτερος S&P 500 ακολούθησε με πτώση κατά 0,78% στις 5.544 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε ακόμα μια μεγάλη πτώση κατά 0,70% στις 17.871 μονάδες.
Διαβάστε ακόμη
ΑΑΔΕ: Ασπίδα προστασίας και ανωνυμίας για όσους καταγγέλλουν κυκλώματα
Μύκονος: Έρχεται και τρίτο σφυρί για τον «mr. Caprice» Νίκο Γρυπάρη (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ