(Τελευταία ενημέρωση – 13:27)

Με μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον εξελίσσεται η συνεδρίαση της Τρίτης (30/7) στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το πρόσημο είναι αρνητικό για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Ωστόσο, η επικράτηση των πωλητών είναι αναιμική, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παραμένει «κολλημένος» στην περιοχή των 1.460-1.470 μονάδων.

Ειδικότερα, ο ΓΔ σημειώνει πτώση -0,15% και διαπραγματεύεται στις 1.465,88 μονάδες. Σε μόλις 4 μονάδες το εύρος διακύμανσης, καθώς το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.468,75 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.464,79 μονάδες.

Υπό των 30 εκατ. ευρώ ο τζίρος, ενώ σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγών αφορά σε δύο μεγάλα πακέτα. Ο λόγος για τον ΟΠΑΠ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στην πρώτη περίπτωση, περίπου πέντε λεπτά πριν τις 11 το πρωί άλλαξαν χέρια 333.136 τεμάχια στην τιμή των 15,94 ευρώ, με την αξία του πακέτου να ανέρχεται στα 5,31 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στις 11:10 πέρασαν μέσω του Χ.Α. 300.000 τεμάχια συνολικής αξίας 5,769 εκατ. ευρώ στην τιμή των 19,23 ευρώ ανά μετοχή.

Η «νηνεμία», που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην εγχώρια αγορά, έχει κάνει τους επενδυτές να εστιάζουν περισσότερο στα διεθνή χρηματιστήρια. Εκεί όπου την βραχυπρόθεσμη τάση διαμορφώνουν οι επερχόμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, με τους traders να «κρέμονται» από τα χείλη του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για ένα σημάδι ως προς τον ορίζοντα έναρξης των μειώσεων στα επιτόκια. Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα των Big Tech.

Πλούσια είναι, πάντως, και η ατζέντα των αποτελεσμάτων όσον αφορά τις ελληνικές εταιρείες. Η εβδομάδα ξεκίνησε με την ΕΧΑΕ, η οποία κατέγραψε ισχυρή αύξηση κερδοφορίας και τζίρου το α’ εξάμηνο. Σήμερα σειρά έχουν η Entersoft και η Marfin Investment Group.

Πιο κρίσιμες οι επόμενες ημέρες, καθώς δεσπόζουν οι εξαμηνιαίες επιδόσεις των συστημικών τραπεζών. Την Τετάρτη (31/7), δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους η Eurobank, η Τρ. Πειραιώς και η Titan, ακολουθούν την Πέμπτη (1/8) η Εθνική Τράπεζα και η Optima Bank, ενώ την Παρασκευή (2/8) ολοκληρώνεται ο κύκλος των ανακοινώσεων με την Alpha Bank.

Ήπιες μεταβολές στο ταμπλό – Η περίπτωση της Μοτοδυναμικής

Πτώση -0,17% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.277,34 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχωρεί κατά -0,28% στις 3.565,94 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) ενισχύεται κατά +0,07% στις 2.310,13 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 26,95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,079 εκατ. ευρώ αφορούν στα πακέτα του ΟΠΑΠ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που προαναφέραμε. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 101,254 δισ. ευρώ. Στο ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 σημειώνουν απώλειες, ενώ 15 τίτλοι παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank καταγράφει απώλειες -0,49% στα 2,04 ευρώ και ακολουθούν η Εθνική (-0,2% στα 8,08 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,11% στα 3,774 ευρώ). Αμετάβλητη στο 1,666 ευρώ διατηρείται η Alpha Bank.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, συνεχίζεται η «κατρακύλα» της Ελλάκτωρ, η οποία χάνει περίπου -2,5% και διαπραγματεύεται πλέον κάτω από τα 2 ευρώ, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 9 μήνες. Σε επίπεδα υπό των 25 ευρώ επιστρέφει η Jumbo, που υποχωρεί κατά -1%. Πτώση -1,2% καταγράφει η Metlen. Από την άλλη πλευρά, κέρδη άνω του +1% παρουσιάζει η ElvalHalcor. Προς νέο υψηλό 4ετίας οδεύει η Coca Cola, με άνοδο +0,4%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Austriacard Holdings ενισχύεται κατά +1,7% με ώθηση από το report της Euroxx. Η χρηματιστηριακή εταιρεία ξεκίνησε την κάλυψη της ACAG, δίνοντας τιμή στόχο τα 9 ευρώ, με περιθώριο ανόδου μεγαλύτερο του 50% από τα τρέχοντα επίπεδα. Κέρδη άνω του +1% και για την Κρι Κρι. Αντίθετα, ισχυρές απώλειες σημειώνει η Ideal.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Μοτοδυναμικής, η οποία «εκτινάσσεται» στο +26,65% και τα 2,685 ευρώ. Η κίνηση της μετοχής κοντά στο limit up έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής «βουτιάς» στα 2,12 ευρώ, που προκλήθηκε –σύμφωνα με το dark room– από λάθος στην πληκτρολόγηση μίας εντολής πώλησης. Συνολικά έχουν διακινηθεί πάνω από 30.000 τεμάχια στον τίτλο.

Μετρημένες απώλειες – Παραμονή κοντά στα ρεκόρ

Από ένα αρνητικό 4Χ5 προέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις απώλειες ωστόσο να είναι μετρημένες και να «αγγίζουν» το -0,97%. Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε απόσταση βολής από τις 1.470 μονάδες και απέχει λίγο περισσότερο από -2% από το πολυετές ρεκόρ των 1.500 μονάδων. Πέντε ημέρες σωρευτικών απωλειών -5,13% μετρούν οι τράπεζες.

Τη χειρότερη ημερήσια επίδοση του τελευταίου 10μήνου σημείωσε χθες η Εθνική Τράπεζα, οπισθοχωρώντας κατά σχεδόν -4% υπό το «βάρος» της αποκοπής μερίσματος, ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Μεγαλύτερη πτώση μέσα σε μία συνεδρίαση έχει να παρατηρηθεί από το Σεπτέμβριο του 2023. Συνεχίζει, πάντως, τις υψηλές «πτήσεις» κερδίζοντας φέτος +28,71%. Έχασε, όμως, την πρωτοκαθεδρία από την Eurobank ως προς το ποια είναι η πολυτιμότερη τράπεζα στο ταμπλό (Eurobank: 7,618 δισ. ευρώ – ΕΤΕ: 7,405 δισ. ευρώ).

Μία «ανάσα» μακριά από τα 15 ευρώ έκλεισε ο ΟΤΕ, σε υψηλό άνω του ενός έτους. Μέσα σε τρεις ημέρες έχει «αναρριχηθεί» από τα 14,23 στα 14,99 ευρώ, κερδίζοντας δηλαδή +5,34% στο επίμαχο διάστημα. Τα αμέσως επόμενα υψηλότερα επίπεδα εντοπίζονται στον Ιούλιο του 2023. Κοντά στα 6,2 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του ομίλου και στο +16,2% η φετινή του απόδοση.

Μετά από μία τριήμερη ανάπαυλα, ο ΟΠΑΠ επανήλθε σε τιμή άνω των 16 ευρώ, κλείνοντας μάλιστα σε υψηλό τριών μηνών. Η επαναφορά σε επίπεδα ρεκόρ συνοδεύθηκε από τον χαμηλότερο τζίρο σε «βάθος» ενός έτους, καθώς ξεπέρασε μετά βίας το 1,8 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται στο κατόπι του ΟΤΕ και στην 5η θέση των κεφαλαιοποιήσεων, με αποτίμηση 5,935 δισ. ευρώ.

Σε νέο υψηλό 4 και πλέον ετών η Coca Cola, διευρύνοντας με αργά «βήματα» το ρεκόρ της. Έχει κάνει ένα σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων, σημειώνοντας κέρδη +1,15%. Έφτασε αισίως στα 33,48 ευρώ, που είναι η υψηλότερη τιμή από τις 20 Φεβρουαρίου του 2020. Ενδοσυνεδριακά «άγγιξε» ακόμη και τα 33,74 ευρώ. Κοντά στα 12,5 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία, ούσα η πολυτιμότερη εισηγμένη του Χ.Α.

Νέο ρεκόρ για την Titan, καθώς ξεπέρασε το προηγούμενο των 32,2 ευρώ και έκλεισε στα 32,35 ευρώ, φτάνοντας μέχρι τα 32,4 ευρώ στα υψηλά ημέρας. Η μέση τιμή στόχος που δίνουν οι αναλυτές καθορίζεται στα 38,25 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του investing.com. Επομένως, εάν επιβεβαιωθούν, θα δούμε αρκετά ρεκόρ από το συγκεκριμένο τίτλο. Άνω των 2,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της. Ξεπερνά το +50% η φετινή της απόδοση.

Απειλείται σοβαρά πλέον το ορόσημο των 2 ευρώ για την Ελλάκτωρ, η οποία μετά την αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου του 0,5 ευρώ την προηγούμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου (-18,99%) έχει πάρει την… κάτω βόλτα. Έκτοτε καταγράφει μόνο αρνητικά πρόσημα και στις 6 τελευταίες ημέρες σημειώνει απώλειες -21,32%. Χθες έκλεισε στα 2,03 ευρώ, τη χαμηλότερη τιμή από τον περασμένο Νοέμβριο.

Έρμαιο των πωλητών λόγω μερίσματος έπεσε ο ΟΛΠ, καταγράφοντας πτώση σχεδόν -6%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 4 μηνών. Η μετοχή «προσγειώθηκε» από τα 27,5 στα 25,9 ευρώ και απομακρύνθηκε εκ νέου από το υψηλό έτους των 28,8 ευρώ. Το περιθώριο για διόρθωση ήταν επαρκές, καθώς ο τίτλος συνεχίζει να παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό ανόδου (+11,64%) εντός του 2024.

Ένα λάθος στην πληκτρολόγηση μιας εντολής πώλησης ήταν αρκετό ώστε να φέρει τη Μοτοδυναμική στα 2,12 ευρώ, καταγράφοντας «βουτιά» -23,47%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες του dark room, η εντολή αφορούσε την πώληση 3.000 μετοχών και κατά λάθος πληκτρολογήθηκε 30.000. Προ ημερών η εισηγμένη ανακοίνωσε τις οικονομικές της επιδόσεις για το α’ εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση τζίρου κατά 12%.

Πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης η χθεσινή για τις νέες μετοχές της ΕΚΤΕΡ μετά το split, με τους πωλητές να επιμένουν. Πέμπτη ημέρα απωλειών και ο τίτλος βρέθηκε στα 2,11 ευρώ, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ άνω του ενός έτους. Σημειώνεται ότι με το split μειώθηκε η αξία στο ήμισυ (από 0,52 σε 0,26 ευρώ) και παράλληλα διπλασιάστηκε το πλήθος των μετοχών (από 11,25 εκατ. σε 22,5 εκατ.).

Συγκρατημένοι οι traders στο εξωτερικό

Στάση αναμονής κρατούν οι επενδυτές στην Wall Street εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πρόκειται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, με τους αναλυτές να υπολογίζουν ότι η πρώτη μείωση θα έρθει το Σεπτέμβριο. Η προσοχή στρέφεται και στα οικονομικά αποτελέσματα τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Microsoft, η Meta, η Amazon και η Apple. Ήπια ανοδικό ξεκίνημα προμηνύουν για σήμερα τα futures.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Άνοδο μεταξύ +0,4% και +0,7% καταγράφουν ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC 40, ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB. Από την άλλη πλευρά, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά -0,2%. Μεταξύ άλλων, οι traders «ζυγίζουν» τα νέα δεδομένα για την οικονομία της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εστιάζουν στην ετυμηγορία της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. Η BoJ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια και να περιορίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Διόρθωση πέριξ του -1% με -1,4% για τον Kospi στη Νότια Κορέα και τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζα της Αγγλίας: Πιθανή θεωρείται η έναρξη της μείωσης των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα (πίνακες)

Hoper: 500 επισκέπτες έφτασαν στα ελληνικά νησιά με τα ελικόπτερά της (pics)

Τα στοιχεία των Airbnb, Booking, Expedia και TripAdvisor για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ