Απότομη «βουτιά», η οποία στιγμιαία έφθασε έως και το 7,2%, εμφάνισε στα πρώτα λεπτά διαπραγμάτευσης η τιμή του πετρελαίου WTI στα χρηματιστήρια της Ασίας, επιτείνοντας τη νευρικότητα των επενδυτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών (6.00 το πρωί, ώρας Σιγκαπούρης), τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI απώλεσαν έως και 5 δολάρια ανά βαρέλι, προτού σταδιακά καταφέρουν να ανακάμψουν και να περάσουν σε θετικό έδαφος.

Σ’ αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο, είχαν αλλάξει «χέρια» περισσότερα από 3.000 μελλοντικά συμβόλαια Ιουνίου, οδηγώντας την τιμή του WTI έως τα 63,6 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021.

Oil's Wild First Hour of Trading | Prices plunged before rapidly recovering on Thursday

Οι αναλυτές, επιχειρώντας να εξηγήσουν την απότομη πτώση, επικαλέστηκαν μια σειρά παραγόντων. Ωστόσο, κανείς δεν ήταν απολύτως βέβαιος: Σενάρια για αλλαγή των στοιχημάτων bullish, αλγοριθμικές πωλήσεις, κ.α.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι επρόκειτο για ένα σφάλμα εισαγωγής εντολών (fat finger)» εξηγεί στο Bloomberg ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων στην ING. «Θα μπορούσε, όμως, να ήταν και κάποιος που έκλεινε τις θέσεις του». Από την πλευρά της, η Βαντάνι Χάρι, αναλύτρια από τη Σιγκαπούρη, έκανε λόγο για «πανικό πωλήσεων».

Ανεξαρτήτως των αιτιών αυτής της πρόσκαιρης βουτιάς, είναι σαφές ότι η αγορά πετρελαίου διανύει μια δύσκολη χρονική συγκυρία, με τις τιμές να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Η προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, η αναταραχή στις τράπεζες, τα αδύναμα μεταποιητικά στοιχεία στην Κίνα, οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων και οι φόβοι για μείωση της ζήτησης φαίνεται ότι επιδρούν εξόχως αρνητικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη βρίσκονται κάτω των 75 δολαρίων και συγκεκριμένα στα 73,2 δολάρια ανά βαρέλι. Ταυτόχρονα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ κινούνται κάτω των 70 δολαρίων ανά βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου, η τιμή του Brent είχε φθάσει έως τα 87 δολάρια, χάρη στην αιφνίδια απόφαση των χωρών του OPEC+ να περικόψουν την παραγωγή κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σωρευτικά κατά 5%. Οι πιέσεις δε, επιμένουν και την τρέχουσα εβδομάδα εν μέσω των νέων αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ας σημειωθεί ότι όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στην οικονομία, κάτι που εύλογα επηρεάζει αρνητικά και τη ζήτηση για τον «μαύρο» χρυσό.

Διαβάστε ακόμα

Το πώς γλιτώσαμε τον Κασιδιάρη, το Δεξιό κάλεσμα, ο Ερντογάν, ο Καμπουρίδης στο… Ναυτικό και τα οικοπεδάκια στο Ελληνικό

Αντικειμενικές αξίες: Το 2024 οι αλλαγές στις τιμές ζώνης

Στη γραμμή 4 του μετρό βλέπει ευκαιρίες η Dimand

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ