search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: «Βλέπει» και τις 800 μονάδες – Μπαράζ πιέσεων σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και τράπεζες (upd)

Ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος - Ένα βήμα πιο κοντά στις 800 μονάδες το Χ.Α. - Υπό πίεση ο ΟΤΕ, κέρδη για τον ΟΠΑΠ - Σε νέο χαμηλό 15 μηνών οι τράπεζες - Προσπάθεια αντίδρασης στις ευρωαγορές – Ήπια άνοδος (upd)

(upd) Σε αρνητικό έδαφος διολισθαίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «σβήνει» τα πρωινά κέρδη και διολισθαίνει κάτω των 810 μονάδων, κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς τα στηρίγματα των 800 μονάδων και το χαμηλό έτους (788 μονάδες). Άλλωστε, η επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να συνιστά το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να προσεγγίζουν το 3% και τον τζίρο να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,58% και διαμορφώνεται στις 805,74 μονάδες, χάνοντας σχεδόν πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτη (810,42 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 804,81 έως 817,14 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, παρά το πακέτο των 5,5 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ.  

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την πρωινή προσπάθεια αντίδρασης από το χαμηλό 15 μηνών, επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,71% και τις 494,26 μονάδες. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί στο -1,8% και το 0,82 ευρώ. Κατά 0,8% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει σε νέο ιστορικό χαμηλό (0,93 ευρώ) ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται οριακά στο +0,1% και το 0,83 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κερδίζει μόλις +0,2%. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,71% και 1.928 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ συγκεντρώνει απώλειες κατά 3,5% και περιορίζεται κάτω των 16 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Πάντως, ο τζίρος της μετοχής είναι αρκετά υψηλός (11 εκατ. ευρώ), ενώ το πρωί «πέρασε» πακέτο 5,5 εκατ. ευρώ. Απώλειες κατά 2,4% σημειώνει η μετοχή της ΔΕΗ, με τη μετοχή της Σαράντης να διολισθαίνει κατά 1,2%. εν μέσω των πληροφοριών για το πρόωρο διαζύγιο με την Estee Lauder. Οι μετοχές των Τιτάνα και Mytilineos χάνουν, επίσης,  άνω του 1,5%. Οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Aegea, ΟΛΠ και ΕΛΠΕ βρίσκονται στο -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της δεικτοβαρούς CocaCola ενισχύεται στο +2,1% και τα 21,3 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έπονται στο +0,7%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,26% και 1.272 μονάδες), η μετοχή της Παπουτσάνη ξεχωρίζει στο +3,3% και τα 2,5 ευρώ, με τη μετοχή της Intacom να αυξάνεται κατά τουλάχιστον 2%, χάρη στις επαφές με τους Μπάκο – Καϋμενάκη για την Intrakat. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΧΑΕ υποχωρεί κατά 1%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 58,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Παλεύει για μια… αξιοπρεπή συνεδρίαση  

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει στον δρόμο της στασιμότητας και της επιφυλακτικότητας, επιχειρώντας πάντως, να διατηρήσει μια αξιοπρεπή πορεία, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Σήμερα, μάλιστα, η Eurostat επιβεβαίωσε την περαιτέρω άνοδο του δείκτη τιμών (12% για την Ελλάδα και 8,6% για την Ευρωζώνη), κάτι που προκαλεί νέα αιμορραγία στις αγορές της Ευρώπης. 

Από την πλευρά του, όπως προαναφέραμε, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να διαχειριστεί τις εισαγόμενες πιέσεις, έχοντας ως βασικό «όπλο» τα σενάρια για τα κυοφορούμενα deals. Πέραν των γνωστών υποθέσεων σε Τέρνα Ενεργειακή και Intrakat, το πρωί έγινε γνωστό ότι η IDEAL υπέβαλε πρόταση εξαγοράς της Byte.  

Την ίδια στιγμή, σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Dimand στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η έκδοση έχει ήδη καλυφθεί, καθώς τα προσφερόμενα κεφάλαια ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ. Επίσημες ανακοινώσεις θα υπάρξουν μετά το τέλος της συνεδρίασης.  

Φυσικά, οι παραπάνω θετικές εξελίξεις δεν πρέπει να μας «ξεγελούν», καθώς η χρηματιστηριακή τάση παραμένει αρνητική, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην απουσία «συστημικών» αγοραστών όσο και στον σταθερά χαμηλό τζίρο (<80 εκατ. ευρώ για εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις).  

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε σωρευτικές απώλειες κατά 9,3% στο α’ εξάμηνο και κατά 9,2% στον Ιούνιο, ενώ στην τρέχουσα εβδομάδα μετράει συνολική πτώση της τάξης του 3%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η καθίζηση στις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο -5% στο τελευταίο τετραήμερο. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (880), με τις βασικές στηρίξεις να βρίσκονται στις 800 μονάδες. Οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 850 μονάδες.     

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,83% και τις 403 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,78%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,06% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,82%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,42%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χειρότερο τρίμηνο από το 2020, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν μια πτώση 250 μονάδων. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, με τα συμβόλαια WTI να βρίσκονται στο -0,04% και τα 105,71 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent να καθορίζονται στο +0,17% και τα 109,29 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,58% και τα 1.796 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Το θερινό καρναβάλι με τους «νταβατζήδες», ο αόρατος κελεμπίας της Μυκόνου, τα ντεσού του Σαράντη και το νέο σήριαλ του Πόρτο Καρράς

Deutsche Bank: Ισχυρές απώλειες στις αγορές το δεύτερο τρίμηνο – Βασιλιάς το δολάριο

TτΕ: Θετικές -ακόμη- οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων

Exit mobile version