Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης με τους επενδυτές να αποτιμούν τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Πάντως, οι επενδυτές στην Ευρώπη παραμένουν ανήσυχοι για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, ενώ προβληματίζονται και για τους τριγμούς που έχουν αρχίσει να καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι τεχνολογικές μετοχές στη Wall Street και όχι μόνο.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,61% στις 512 μονάδες με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να συγκεντρώνουν και εδώ τις μεγαλύτερες απώλειες, κοντά στο 2,5%.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 0,92% στις 18.387 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε περαιτέρω σε ποσοστό 1,12% και τις 7.513 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,17% στις 8.153 μονάδες.
Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο παρουσίασε κάμψη κατά 0,48% στις 34.471 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.210 μονάδες μειωμένος κατά 0,02%.
Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από την στασιμότητα που παρουσίασε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο και κυρίως την υποχώρηση που παρουσίασε ο PMI στη Γερμανία.
Ο σύνθετος PMI της S&P Global για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 50,1 μονάδες από τις 50,9 τον προηγούμενο μήνα, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο στις 51,1 μονάδες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παρέμεινε έστω και οριακά πάνω από το αναπτυξιακό όριο των 50 μονάδων, η συγκεκριμένη μέτρηση είναι ουσιαστικά η χαμηλότερη από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ειδικά για τη Γερμανία ο σύνθετος PMI διέψευσε τις προσδοκίες και υποχώρησε εκ νέου σε υφεσιακά επίπεδα, στις 48,7 μονάδες, από τις 50,4 τον Ιούνιο.
Την ίδια ώρα στη Βρετανία τα οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται με τον σύνθετο PMI να ανεβαίνει στο υψηλότερο σημείο εδώ και δύο μήνες, στις 52,7 μονάδες χάρη στην ώθηση από την μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία κατέγραψε υψηλό 29 μηνών, στις 54,4 μονάδες.
Σε επίπεδο μετοχών την μεγαλύτερη πίεση κατέγραψαν οι τεχνολογικές ακολουθώντας το καθοδικό ρεύμα στη Wall Street. Ωστόσο, σε δοκιμασία βρέθηκαν και οι τράπεζες. Μάλιστα η μετοχή της Deutsche Bank έχασε περίπου 8%, καθώς οι καλές επιδόσεις της επί 15 συνεχή τρίμηνα «πάτησαν» φρένο.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές ανέκαμψαν με άλμα άνω του 1% διακόπτοντας ένα τριήμερο καθοδικό σερί καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 3,7 εκατ. βαρέλια, την τελευταία εβδομάδα.
Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,06% στα 81,87 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI κέρδισε 1,13% φτάνοντας τα 77,81 δολάρια το βαρέλι.
Μικρή βελτίωση και για τον χρυσό που ανέβηκε στα 2.435 δολάρια την ουγγιά, με την αγορά να περιμένει τα νεότερα στοιχεία από το αμερικανικό ΑΕΠ και την κατεύθυνση του πληθωρισμού.
Στις αγορές συναλλάγματος ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 0,24% στο 104,20, καθώς το αμερικανικό νόμισμα έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και πάνω από δύο μήνες έναντι του ιαπωνικού γιεν. Όμως, το ευρώ κρατά δυνάμεις με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0846.
Διαβάστε ακόμη
myCoast: Μάχες για… δρόμους που δεν υπάρχουν και παραλίες με αυτοκίνητα αντί ξαπλώστρες
Πράσινο φως για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά των €80 εκατ. (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ