Ο νέος γύρος των δασμών Τραμπ αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών για τις συνέπειες ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου οδηγώντας σε πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αν και σταδιακά οι αρχικές ισχυρές απώλειες περιορίστηκαν.
Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,44% στις 546 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται πτωτικά.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο DAX διολίσθησε σε ποσοστό 0,70% και τις 22.678 μονάδες, ο CAC 40 έχασε 0,51% φτάνοντας τις 7.990 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κάμψη ύψους 0,27% στις 8.666 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,10% στις 39.098 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 13.422 μονάδες μειωμένος κατά 0,07%.
Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Stellantis, της Mercedes-Benz και της BMW δέχτηκαν προφανώς τις μεγαλύτερες πιέσεις μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ πως θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κατασκευάζονται επί αμερικανικού εδάφους. Ο δείκτης Stoxx Europe Autos έχασε πάνω από 1%, αν και νωρίτερα έπεφτε σχεδόν 3%.
Πάντως, στις Βρυξέλλες αντέδρασαν με ψυχραιμία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προστατεύοντας ωστόσο τα οικονομικά συμφέροντα της.
Το μεγάλο ερωτηματικό, εξάλλου, έχει να κάνει με τους επικείμενους ανταποδοτικούς δασμούς που πρόκειται να ανακοινώσει ο Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, ο επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος αποκαλύπτοντας πως οι δασμοί θα πλήξουν πιθανότατα όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δίχως εξαιρέσεις, και πως θα κινηθούν στο 20%.
«Αν το εξετάσουμε από την οπτική της θεωρίας των παιγνίων, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι ανταποδοτικές κινήσεις από τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσουν σε παράλογες εξελίξεις, σε ένα νέο σοκ και κατ’ επέκταση σε νέα κύματα μεταβλητότητας», υπογράμμισε η Μπεατρίς Γκεντζί, της Swiss Life Asset Managers.
Σημειωτέον ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να ξεπερνούν σε απόδοση τον δείκτη S&P 500 από την αρχή του έτους, καταγράφοντας άνοδο 7,4%, ενισχυμένες κυρίως από τα νέα δημοσιονομικά σχέδια της Γερμανίας.
Στις αγορές των commodities, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σταθεροποιητικά αναμένοντας τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμπορικών πολέμων που θα επηρεάσουν τις οικονομίες ευρύτερα.
Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Μαΐου μειώθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,07% στα 73,74 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,11% στα 69,73 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα ο χρυσός άγγιζε νέα ιστορικά υψηλά διευρύνοντας τα κέρδη του πάνω από το ιστορικό όριο των 3.000 δολαρίων.
Οι προθεσμιακές τιμές στην αμερικανική αγορά άγγιξαν τα 3.065 δολάρια με άλμα 1,41% επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που επιμένουν στις σταθερά καλές προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου. Ανάμεσα τους η Goldman Sachs, που αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψη της για την πορεία του μετάλλου έως και στα 3.300 δολάρια την ουγγιά, από τα 3.100 της προηγούμενης εκτίμησης της.
Σημειωτέον πως το σημερινό ρεκόρ αποτελεί αισίως το 16ο για τον χρυσό από τις αρχές της χρονιάς.
Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος τόσο έναντι του ευρώ όσο και της στερλίνας. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,27% στο 104,26 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0801 με το ευρώ να κερδίζει 0,45%, αν και τις πρώτες πρωινές ώρες είχε αγγίξει χαμηλό τριών εβδομάδων στα 1,0733 δολάρια.
Διαβάστε ακόμη
Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Συστάσεις «πριν μας έρθουν τα χειρότερα»
Barclays: Σε σταυροδρόμι οι αγορές υπό την απειλή ενός δασμολογικού σοκ από τον Τραμπ (γραφήματα)
Moody’s: Τρίζει το ΑΑΑ της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πολιτικής Τραμπ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα