Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι traders σπεύδουν να «ζυγίσουν» τις πιθανότητες επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια, αλλά και το ενδεχόμενο «απάντησης» της Μόσχας.
Τα μελλοντικά συμβόλαια στην Ολλανδία, για παράδειγμα, υποχωρούν κατά 19% και διολισθαίνουν στα 173,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αρκετά μακριά από το ιστορικό υψηλό της Δευτέρας (345 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρότι σχεδιάζει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 2/3, η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα. Γι’ αυτό, εξάλλου, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αντιτίθεται στην αποκοπή των ενεργειακών εισαγωγών από τη Μόσχα, επιτρέποντας στη Uniper SE να αυξήσει τις αγορές ρωσικού αερίου.
«Οι χθεσινές ανακοινώσεις δείχνουν ότι η Κομισιόν δεν έχει συμφέρον στο να επιβάλλει κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, κάτι που χαλαρώνει τις ανησυχίες για αντίμετρα εκ μέρους της Μόσχας» επισημαίνει ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής της ICIS. «Η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει την πιθανότητα αναταράξεων στον εφοδιασμό αερίου από τη Ρωσία».
Το ρωσικό αέριο, όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Bloomberg, καλύπτει το 1/3 της ευρωπαϊκής ζήτησης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι περισσότερες εισαγωγές πραγματοποιούνται μέσω αγωγών, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η Κομισιόν να βρει εναλλακτικές πηγές σε μεγάλες ποσότητες.
Μέχρι στιγμής, και παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ρωσικές παραδώσεις συνεχίζονται με ομαλούς ρυθμούς, ενώ φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής. Ταυτόχρονα, ο ηπιότερος καιρός έως το τέλος του χειμώνα συνδράμει στη μείωση της ευρωπαϊκής ζήτησης.
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι οριακή. Ενόσω ο πόλεμος συνεχίζεται, το ρίσκο για ενδεχόμενες ζημιές σε αγωγούς και υποδομές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του αερίου, παραμένει στο προσκήνιο. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, αποφάσισαν να «παγώσουν» τις εισαγωγές ρωσικού αερίου και πετρελαίου, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές και εντείνοντας τη μεταβλητότητα στην αγορά εμπορευμάτων.
Η Ρωσία έχει απειλήσει να απαντήσει σε ενδεχόμενες νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις, διακόπτοντας τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του υπάρχοντος αγωγού Nord Stream 1.
Την ίδια ώρα, οι «τσουχτερές» τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρώπη στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αντικαθιστώντας ένα μέρος των ρωσικών παραδόσεων. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι περιορίζουν τη ζήτηση των καταναλωτών. Η Citigroup, ενδεικτικά, προβλέπει μείωση της κατανάλωσης κατά 5,4% για το 2022.
Διαβάστε ακόμη:
Δίχως τέλος ο κατήφορος για το ρούβλι – Στο 40% οι απώλειες μέσα στο 2022
Οι αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα πυροδοτούν νέο ντόμινο
Πόσο «πιάνει» σήμερα μία χρυσή λίρα – Η «κούρσα» ανόδου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία