Νευρικότητα έφερε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που φανέρωσε ότι τα μέλη του συμβουλίου «βλέπουν» ακόμη ανοδικό ρίσκο στον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει πως θα διστάσουν να πατήσουν φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,90% στις 451 μονάδες, με τους περισσότερους επί μέρους κλάδους να κινούνται πτωτικά. Πάντως, οι μετοχές των εξορυκτικών ομίλων κατάφεραν να καταγράψουν άνοδο άνω του 1%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση ύψους 0,71% στις 15.676 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 περιορίστηκε σε ποσοστό 0,94% στις 7.191 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 0,63% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 7.310 μονάδες.

Στην περιφέρεια, σημαντικές απώλειες στο 1,03% κατέγραψε ο FTSE MIB στο Μιλάνο με αποτέλεσμα να πέσει στις 27.879 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έφτασε τις 9.278 μονάδες μειωμένος κατά 0,78%.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τον Ιούλιο, αποτύπωσαν την ανησυχία των μελών της FOMC για τις αντοχές του πληθωρισμού, που ναι μεν έχει υποχωρήσει, αλλά παραμένει αρκετά ψηλά, μακριά από τον στόχο του 2%. Μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων, εκτός βέβαια κι αν οι συνθήκες αλλάξουν.

Με δεδομένο ότι έκτοτε τα μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν μικρό άλμα του πληθωρισμού, ανακόπτοντας την καθοδική του πορεία του δείκτη, οι αγορές εύλογα προβληματίστηκαν για την κατεύθυνση που θα πάρει η Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Βέβαια, αναλυτές και traders επιμένουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά τον ερχόμενο μήνα, όμως η διόρθωση στα χρηματιστήρια αντανακλά την αβεβαιότητα των επενδυτών.

Αναλόγως, ακόμη κι αν η Fed προχωρήσει σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, δεν μπορεί να είναι σίγουρο ότι θα είναι και η τελευταία, όπως ελπίζουν οι αγορές.

Στα σημεία κινδύνου θα πρέπει να προστεθεί και η ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας που εύλογα προβληματίζει τους επενδυτές διεθνώς. Μάλιστα, οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών πιέζονται σημαντικά σε όποιο δυτικό χρηματιστήριο είναι εισηγμένες.

Βαρόμετρο για συγκεκριμένες μετοχές αποτελούν και τα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, είτε δίδοντας ώθηση είτε ασκώντας πιέσεις αναλόγως με το πόσο καλές είναι οι επιδόσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου έφεραν βουτιά άνω του 30% στη μετοχή της ολλανδικής εταιρείας πληρωμών Adyen, με τις μετοχές της δανέζικης GN Store Nord και της σουηδικής Nibe Industrier να δέχονται επίσης μεγάλες πιέσεις. Στον αντίποδα στις κερδισμένες της ημέρας η μετοχή της ολλανδικής Philips.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές ανακάμπτουν καλύπτοντας μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα το Brent κάνει άλμα ύψους 1,32% στα 84,55 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κερδίζει 1,65% στα 80,69 δολάρια.

Στον αντίποδα καθοδικά κινείται η τιμή του χρυσού, υποχωρώντας κατά 0,37% στα 1.921 δολάρια την ουγγιά, αν και ενδοσυνεδριακά έπεσε κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 1.900 δολαρίων, ήτοι στο κατώτερο σημείο του από τις 15 Μαρτίου. Η αδυναμία στο πολύτιμο μέταλλο θα συντηρηθεί σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και αυξημένων αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου «έπιασε» υψηλό δύο μηνών έως και στο 103,59 μετά το σήμα της Fed με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0869.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές (γραφήματα)

Απάτη με εικονικά τιμολόγια: Η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε κύκλωμα με λεία 48 εκατ. ευρώ

Κιγιοσάκι: Μπάφετ και Μπέρι ετοιμάζονται για το επόμενο κραχ στις αγορές 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ