Στην εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού.
Συγκεκριμένα, με ψήφους 7-2, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται πλέον στο 5% (από 4,5% προηγουμένως).
Η εν λόγω κίνηση, η οποία αποτελεί τη 13η διαδοχική παρέμβαση, προκάλεσε μίνι – έκπληξη στις αγορές, καθώς οι αναλυτές περίμεναν μία μίνιμουμ αύξηση των 25 μονάδων βάσης, όπως ακριβώς είχε συμβεί και τους προηγούμενους μήνες.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, πάντως, παραμένουν απογοητευτικά. Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε στο 8,7% τον Μάιο, κόντρα στις προβλέψεις για υποχώρηση, ενώ ο δομικός δείκτης (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) -αντί να μειωθεί- αυξήθηκε στο 7,1% από 6,8% προηγουμένως (υψηλό 30ετίας).
«Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται και πάλι στη γωνία και δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επιθετικά στις επόμενες συνεδριάσεις» σχολίαζε την Τετάρτη η Ebury.
Πλέον, η κορύφωση των βρετανικών επιτοκίων τοποθετείται από τους traders στο 6% -ενδεχομένως και υψηλότερα. Ένα επίπεδο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του 21ου αιώνα.
«Ο πληθωρισμός είναι ένας δύσκολος, πονηρός και ισχυρός εχθρός, ιδίως όταν αναπτύσσει δυναμική, όπως συμβαίνει τώρα» επισημαίνει ο Τσαρλς Γάιτ Τόμσον, επικεφαλής της Saxo Capital Markets UK. «Η κεντρική τράπεζα πρέπει να αναλάβει γρήγορα πρωτοβουλία. Ο κίνδυνος για περαιτέρω αποτυχία είναι πραγματικός και το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο μεγάλο» προσθέτει, μιλώντας στο Bloomberg.
Πολλά νοικοκυριά ήδη δυσκολεύονται να τα φέρουν εις πέρας, λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος ζωής. Μια επιπλέον πίεση, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανησυχίες για την οικονομία, θα πρόσθετε νέο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μια κατάσταση χειρότερη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο κίνδυνος ενδυνάμωσης των πληθωριστικών προσδοκιών είναι ο υψηλότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο» δηλώνει στο Bloomberg o Ραφάλ Γκαγιάρντο, επικεφαλής οικονομολόγος της Carmignac Gestion SA.
Μετά τη σημερινή απόφαση – έκπληξη, η απόδοση των κρατικών ομολόγων καταγράφει περαιτέρω άνοδο, καθώς τα υψηλά επιτόκια εντείνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Έτσι, το κόστος δανεισμού στη 2ετία αυξάνεται κατά 5 μονάδες βάσης και αναρριχάται στο 5,08%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Η απόκλιση (spread), δε, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (4,4%) είναι η μεγαλύτερη από το 2000.
Οι φόβοι για ύφεση επιβαρύνουν και το βρετανικό νόμισμα, το οποίο παραμένει σταθερό, παρά τα υψηλότερα επιτόκια. Χαρακτηριστικά, η στερλίνα βρίσκεται στο 1,27 ανά δολάριο και στο 1,16 ανά ευρώ.
Διαβάστε ακόμα
HSBC: «Ταύρος» για τις τράπεζες – Γιατί αυξάνει τις τιμές στόχους και βλέπει ανοδική συνέχεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ