Από το χαμηλό έτους και το σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων προσπαθεί ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, λαμβάνοντας ώθηση από τις ελπίδες χαλάρωσης της αντι-Covid πολιτικής στην Κίνα, αλλά και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού.
Την Τετάρτη, ενδεικτικά, το Πεκίνο ανακοίνωσε μια σειρά αλλαγών στο καθεστώς των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες δύναται να συμβάλλουν στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της ζήτησης από τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα, η επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης στο ρωσικό αργό (60 δολάρια ανά βαρέλι) φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στην αλυσίδα προμήθειας, κάτι που επηρεάζει ανοδικά τις τιμές. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Στενά του Βοσπόρου βρίσκονται κολλημένα τουλάχιστον 2ο τάνκερς, τα οποία μεταφέρουν πετρέλαιο από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Όλα αυτά έχουν συμβάλλει στην εν μέρει ανάκαμψη των τιμών, με τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ να αυξάνονται την Πέμπτη στο +1,67% και τα 73,21 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη, παράλληλα, καθορίζονται στο +1% και τα 77,3 δολάρια ανά βαρέλι.
Χθες, πάντως, οι τιμές κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του 2022, υπολειπόμενες κατά σχεδόν 50% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του περασμένου Μαρτίου (147 δολάρια το Brent), όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Κι ο λόγος δεν ήταν άλλος από τις έντονες ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ο φόβος για αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης ασκεί επίμονες πιέσεις στα επίπεδα της ζήτησης.
Διαβάστε επίσης