Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας. Αν και το sell-off στις αμερικανικές Big Tech δεν άφησε ανεπηρέαστες τις τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης, οι απώλειες ήταν στοχευμένες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δείκτες να καταγράψουν μικρές ή και καθόλου απώλειες.

Άλλωστε, στην Ευρώπη ξεκινά μια σημαντική εβδομάδα, που αναμένεται να φέρει μια ακόμη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διευρύνοντας την ψαλίδα που την χωρίζει από την αμερικανική Fed, η οποία από την πλευρά της θεωρείται βέβαιο πως θα αφήσει αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια.

Έτσι, λοιπόν, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συρρικνώθηκε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,07% και τις 529,69 μονάδες, παρά την ελεύθερη πτώση των τεχνολογικών μετοχών που ξεπέρασε το 4%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,53% στις 21.282 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,27% στις 7.906 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,02% στις 8.503 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε ελαφρά κάμψη ύψους 0,03% στις 36.191 μονάδες και ο IBEX 25 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,12% φτάνοντας τις 11.997 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών ειδικά οι ευρωπαϊκές εταιρείες μικροτσίπ, όπως η ASML, η BE Semiconductor και η ASM International, κατέγραψαν βαριές απώλειες από 6% έως 12%. βουτιά άνω του 20% έκανε η γερμανική Siemens Energy, καθώς χρησιμοποιεί τεχνολογία της Nvidia στις λειτουργίες της, ενώ βαθιά σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε για τον ίδιο λόγο και η Schneider Electric.

Στον αντίποδα στις κερδισμένες βρέθηκε η Ryanair με άλμα πάνω από 3%, χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη που ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

Κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ανακοινώνουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, ανάμεσα τους η LVMH, η Shell, η Deutsche Bank, η Roche, η ASML και η Nokia. Ωστόσο, πλούσια είναι η ατζέντα και στο μέτωπο των μάκρο, όπου ξεχωρίζουν τα νεότερα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης συνολικά, όπως και οι μετρήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Αν και βέβαια τα… σπουδαία θα έρθουν την Πέμπτη με την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2025. Αναλυτές και traders συμφωνούν πως υπάρχουν πολύ υψηλές πιθανότητες για μια ακόμη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αντιστοίχως συμφωνούν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αμερικανική Fed θα κρατήσει στάση αναμονής την Τετάρτη.

Στις αγορές των commodities, η πτωτική τροχιά των τιμών του μαύρου χρυσού όχι μόνο συντηρείται αλλά και διευρύνεται με μεγάλη πτώση άνω του 2%.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Μαρτίου υποχώρησε κατά 2,50% στα 76,54 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έχασε 2,69% στα 72,61 δολάρια το βαρέλι.

Αναλόγως σημαντική πίεση δέχτηκε και ο χρυσός πέφτοντας 1,54% στα 2.738 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να επηρεάζεται από το γενικότερο κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές.

Στις αγορές ομολόγων, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σταθεροποιητικά με τον δείκτη δολαρίου να μειώνεται στο 107,39 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0487. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα το δολάριο κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και πάνω από ένα χρόνο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε σε πρώτη φάση να ενεργοποιήσει τους δασμούς που είχε αναγγείλει προεκλογικά.

Διαβάστε ακόμη

Nissan: Ετοιμάζει περικοπές για να αποφύγει το κλείσιμο των εργοστασίων

Υπερταμείο: Δύο δεσμευτικές προσφορές για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας

Η επανάσταση της DeepSeek: Η κινεζική startup που ανατρέπει την παγκόσμια αγορά τεχνητής νοημοσύνης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα