Κάλεσμα προς τις τράπεζες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας, ώστε όλοι μαζί να βρουν λύση στην… ωρολογιακή βόμβα της εκτίναξης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης των νοικοκυριών που έχουν «γονατίσει» από το άλμα του κόστους των ενυπόθηκων δανείων.
Στοιχεία της Moneyfacts έδειξαν ότι το μέσο διετές σταθερό επιτόκιο στεγαστικού δανείου αυξήθηκε τη Δευτέρα στο 6,01%, κοντά σε υψηλά 15ετίας, δεδομένου πως πέρα από το ράλι που είχαν καταγράψει επίσης στα τέλη του 2022 το συγκεκριμένο επιτόκιο έχει να βρεθεί πάνω από το όριο του 6% από το Νοέμβριο του 2008.
Η πίεση για τα νοικοκυριά είναι εύλογη και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά και πολιτική διαμάχη ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα της χώρας. Κι αυτό με δεδομένο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται την Πέμπτη να επικυρώσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα.
Η προοπτική τα νοικοκυριά να βρεθούν σε ολοένα πιο δυσμενή θέση και η διογκούμενη λαϊκή δυσφορία οδήγησε ακόμη και βουλευτές των ίδιων των Τόρις να ζητούν παρεμβάσεις, όπως με την επιστροφή μιας ρήτρας φοροαπαλλαγής της εποχής Θάτσερ. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών αντιστέκεται σε νέα μέτρα στήριξης, πρώτον διότι δεν έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια και δεύτερον διότι, όπως τόνισε και ο κ. Χαντ σήμερα, δεν θέλει να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις «ρίχνοντας» νέα κονδύλια στην οικονομία.
«Δεν θα κάνουμε οτιδήποτε θα παρατείνει την πληθωριστική αγωνία της κοινής γνώμης» τόνισε χαρακτηριστικά σε σημερινή συζήτηση στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού στο μισό μέχρι τα τέλη του 2023.
Αντ’ αυτού ανακοίνωσε πως θα ζητήσει τη συνεργασία των τραπεζών, ώστε να εξεταστεί το θέμα και να χαλαρώσει η… θηλιά προς τα νοικοκυριά.
Για το σκοπό αυτό συγκάλεσε μεγάλη συνάντηση με εκπροσώπους από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα για την Παρασκευή προκειμένου να εξεταστούν προτάσεις και πιθανές λύσεις.
Μετά το περσινό ράλι στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, το υπουργείο Οικονομικών και οι ρυθμιστικές αρχές είχαν συμφωνήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες να προσφέρουν στοχευμένη βοήθεια και διευκολύνσεις προς τα νοικοκυριά που δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όμως, μετά από ένα διάστημα που οι πιέσεις περιορίστηκαν, τα επιτόκια των στεγαστικών πήραν και πάλι την ανιούσα, καθώς σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στις αρχές του έτους περί παύσης της περιοριστικής πολιτικής από την BoE μέχρι το καλοκαίρι, ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός δεν αφήνει τα περιθώρια στην Τράπεζα να σηκώσει χειρόφρενο.
Αντιθέτως, το συμβούλιο ετοιμάζεται την Πέμπτη για μια ακόμη μετριοπαθή άνοδο του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, από το 4,5% που είναι σήμερα στο 4,75%, που θα είναι το υψηλότερο σημείο από το 2008. Ωστοσο, οι εκτιμήσεις θέλουν το τελικό ταβάνι των βρετανικών επιτοκίων να διαμορφώνεται στο 5,75% ή και στο 6%.
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: «Bλέπει» πιο ψηλά τους δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Παραμένει όμως ουδέτερη
Στουρνάρας: «Πολύτιμο εργαλείο οι μικροχρηματοδοτήσεις» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Έρευνα των εισαγγελικών αρχών στην Ολυμπιακή Επιτροπή Παρίσι 2024 για διαφθορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ