(last update 17:52)
Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές , εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την έκταση και το εύρος των εμπορικών δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 στις μεσημεριανές συναλλαγές ενισχύεται κατά 0,51% στις 551 μονάδες,
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 με άνοδο 0,34%, ο γερμανικός δείκτης DAX κερδίζει 0,73%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,77%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,69% και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη κερδίζει 1,07%.
Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Shell κέρδισε σχεδόν 2% στις πρώτες συναλλαγές, αφού ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις αποδόσεις των επενδυτών, να μειώσει τις δαπάνες και να διπλασιάσει την προώθηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ο κλάδος των αυτοκινήτων σημειώνει άνοδο σχεδόν 0,7%, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει δασμούς στα αυτοκίνητα και σε μια σειρά άλλων κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων, της ξυλείας και των ημιαγωγών.
Νωρίτερα, οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού διαπραγματεύονταν μεικτά, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε ισχυρές απώλειες πάνω από 2%, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις απειλές του Τραμπ για τους δασμούς. Τα αμερικανικά futures υποχώρησαν οριακά, αφού οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν κέρδη τη Δευτέρα.
Η Wall Street παραμένει σε εγρήγορση για πιθανή άνοδο του πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς αναμένει τους ανταποδοτικούς δασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ στις 2 Απριλίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, υπήρξε αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών με βάση την είδηση ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής των δασμών που θα τεθούν σε ισχύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal και του Bloomberg News.
Αργότερα τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε στον Τύπο ότι «μπορεί να δώσει σε πολλές χώρες ελαφρύνσεις» όσον αφορά τους αμοιβαίους δασμούς. Πρόσθεσε ότι οι δασμοί σε ορισμένους τομείς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα αυτοκίνητα, θα εξακολουθήσουν να έρχονται στο «εγγύς μέλλον».
Διαβάστε ακόμη
ΑΠΕ: Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, με το… βλέμμα στραμμένο στην αποθήκευση (pics)
BlackRock: Aυτές είναι οι επενδυτικές της προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η μεταβλητότητα των αγορών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα