search icon

Αγορές

Ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο με αιχμή τις τράπεζες

Aκολουθώντας την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διαγράψει σήμερα ένα σημαντικό μέρος της προηγούμενης πτώσης, ωστόσο η έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα δεν αναμένεται να υποχωρήσει άμεσα - Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Με ισχυρή άνοδο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 822,97 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,22% και τον Τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την αγορά προσπαθώντας να καλύψει μέρος των μεγάλων απωλειών που έχει καταγράψει ο κλάδος τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της Ουκρανικής κρίσης.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.974.39 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,51%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.453,42 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 3,22% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε στις 558,74 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 7,91%.

Μετά από εννέα συνεδριάσεις όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε από τα υψηλά του περίπου 180 μονάδες κατάφερε σήμερα, ακολουθώντας την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών να πάρει πίσω ένα μικρό μέρος της πτώσης.

Ώθηση στην ανοδική κίνηση έδωσαν οι σημερινές δηλώσεις της Ρωσικής πλευράς ότι στους στόχους της Μόσχας δεν περιλαμβάνεται η ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου δίνοντας ελπίδες στους επενδυτές ότι πιθανόν να πλησιάζουμε στην επίλυση της Ουκρανικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μοτίβο της έντονης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα δεν αναμένεται να υποχωρήσει άμεσα, ενώ το έντονο intraday trading που παρατηρείται επιτείνει τις διακυμάνσεις.

Την ίδια στιγμή πτωτικά κινούνται οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. To brent σημειώνει πτώση 4,87% στα 121,75 δολάρια και το αμερικανικό αργό χάνει 4,5% στα 118,2 δολάρια ενώ και το φυσικό αέριο σημειώνει «βουτιά» 28% στα 154 ευρώ με την Ρωσία να προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη έως το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.

Η Ουκρανική κρίση υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας για να επιστρέψουμε σε μια άκρως τοξική κατάσταση διακυμάνσεων όπου η ψυχολογία είχε τον πρώτο λόγο και ο διεθνής παράγοντας επισκίαζε κάθε άλλη οικονομική εξέλιξη.

Παρά την έως υπεραπόδοση της Ελληνικής αγοράς έναντι των ξένων αγορών η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου έδειξε ότι δεν κάνει διακρίσεις οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε παράλληλους δρόμους με τις αποτιμήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης. Όσον αφορά την συνέχεια των επόμενων συνεδριάσεων αυξημένη σημασία για τους αναλυτές έχει η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι όπου θα τεθούν θέματα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις αγορές να προεξοφλούν ευέλικτη πολιτική βοηθητική των αναγκών του ευρωσυστήματος αλλά και οι παρασκηνιακές διπλωματικές διεργασίες Μόσχας-Κιέβου.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Πειραιώς με 9,32% και η Alpha Bank και η Εθνική με 8,42% και 7,71% σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο, με την Quest, Eurobank, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 6%. ΕΛΧΑ, Aegean, Coca Cola σημείωσαν κέρδη άνω του 5%, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Jumbo έκλεισαν με κέρδη άνω του 3%, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν ήπια ανοδικά.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δραστικές παρεμβάσεις για να μπει «φρένο» στο ράλι του φυσικού αερίου

Οι ρωσικές περιπέτειες της οικογένειας Δαυίδ (Upd)

Ασφαλιστική ικανότητα: Νέες διευκρινίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες από τον e-ΕΦΚΑ

Exit mobile version