Κόντρα στο πολεμικό κλίμα κινήθηκε τελικά η Wall Street με την έναρξη της νέας εβδομάδας, κρίνοντας πως το διεθνές γεωπολιτικό ρίσκο και η πίεση που θα δεχτούν οι οικονομίες, μεταξύ τους και η αμερικανική, από τη σύρραξη θα κάνουν τη Federal Reserve να διστάσει να ασκήσει και η ίδια μεγαλύτερη πίεση στην αγορά προχωρώντας σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων.
Οι επενδυτές αποτίναξαν, τουλάχιστον για την ώρα, τα πιο δυσοίωνα σενάρια, με αποτέλεσμα οι δείκτες να καλύψουν γρήγορα τις αρχικές απώλειες της αγοράς και να κλείσουν με απρόσμενα κέρδη. Εξάλλου ένα τμήμα της αγοράς «βλέπει» με κυνικό τρόπο και ευκαιρίες για… business μέσα στη σύρραξη, ειδικά από τους συνήθεις πολεμικούς μεγαλοεργολάβους!
Έτσι, στο ταμπλό ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο ύψους 0,59% στις 33.604 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,63% στις 4.3335μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,39% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.484 μονάδες.
Διαπραγμάτευση στην αγορά ομολόγων δεν έγινε, διότι σε αντίθεση με τo NYSE, η αγορά ομόλογων παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας για την «Ημέρα του Κολόμβου».
Πάντως, η αγορά των commodities δεν έδειξε να συμμερίζεται την ψυχραιμία του Χρηματιστηρίου. Αντιθέτως μετά από μια πολυήμερη καθοδική τροχιά, οι πετρελαϊκές τιμές επιδόθηκαν σε ένα μίνι ράλι κερδίζοντας πάνω από 4% «βλέποντας» υψηλό ρίσκο για διαταραχή στις πετρελαϊκές ροές λόγω του πολέμου.
Τα άμεσα αντιμαχόμενα μέρη, ήτοι Ισραήλ και Παλαιστίνιοι, δεν έχουν εμπλοκή στην πετρελαϊκή αγορά, όμως το Τελ Αβίβ έχει «δείξει» από την πρώτη στιγμή ως ηθικό αυτουργό και οργανωτή της επίθεσης το Ιράν. Είναι δε, δεδομένο πως θα απαιτήσει από τους δυτικούς συμμάχους του σκληρότερα μέτρα κατά της Τεχεράνης, κάτι που πιθανότατα θα επηρεάσει την παραγωγή του πλούσιου σε πετρέλαιο περσικού κράτους.
Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την πιθανότητα να υπάρξει ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στις αραβικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, ήταν οι παράγοντες που έστειλαν και πάλι στα ύψη τις τιμές.
Από την πορεία αυτή άμεσα ωφελημένες, πάντως, ήταν οι πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil και η Marathon Oil, οι μετοχές των οποίων αποκόμισαν αντιστοίχως ισχυρά κέρδη.
Στις πρωταγωνίστριες της ημέρας ήταν βεβαίως και οι «πολεμικές» μετοχές, ήτοι οι μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες που είδαν στον πόλεμο στο Ισραήλ μια πιθανή ευκαιρία για νέα συμβόλαια και πωλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Lockheed Martin βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 8%, όπως και η General Dynamics και η Northrop Grumman πάνω από 11%.
Η Bank of America, σε σημείωμα της, υποστήριξε ότι ο πόλεμος που ξέσπασε και η πιθανότητα μιας παρατεταμένης σύρραξης θα οδηγήσει και την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεων της στον αμυντικό τομέα, ενισχύοντας τα αποθέματα της σε πολεμοφόδια και οπλικά συστήματα.
Στο αντίθετο άκρο τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες προϊόντων και υπηρεσιών που είναι πιο ευάλωτα στη μεταβολή των καταναλωτικών δαπανών, καθώς το πολεμικό κλίμα θα κάνει τους καταναλωτές πιο επιφυλακτικούς σε αγορές.
Διαβάστε ακόμα
«Ρουκέτες» πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά άνω του 2%, νέο χαμηλό 5μήνου
«Μαύρες» προβλέψεις της ΕΕ για το λάδι – Πότε θα σταματήσει το ράλι στην τιμή (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ