(Τελευταία ενημέρωση – 14:30)
Οι πωλητές έχουν σήμερα (20/9) το προβάδισμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινείται στο γνώριμο μοτίβο της συσσώρευσης και του στενού εύρους διακύμανσης. Οι πτωτικές τάσεις επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την ανοδική αντίδραση της Πέμπτης, με τις 1.430 μονάδες να αποδεικνύονται ανθεκτικές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,22% και διαπραγματεύεται στις 1.425,18 μονάδες, με το υψηλό ημέρας στις 1.432,23 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.423,75 μονάδες. Κοντά στα 55 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο τζίρος, με τα 11,5 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα.
Η Αθήνα δεν επωφελήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό από την δραστική μείωση επιτοκίων της Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης, όπως συνέβη στα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού. Συνέχισε την πορεία της σε στενό εύρος τιμών, απουσία θετικών καταλυτών. Μάλιστα, ορισμένες μετοχές συνεχίζουν να υποαποδίδουν, με τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους να χαρακτηρίζονται ως ελκυστικές.
Η αμυντική στάση της εγχώριας αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «φορτίο» ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ που καλείται να σηκώσει. Το placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας θα «απορροφήσει» περίπου 700 εκατ. ευρώ, η πώληση του 4,8% της Τράπεζα Κύπρου θα χρειαστεί περίπου άλλα 100 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy που ακολουθεί χρειάζεται περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να αντληθούν από την αγορά.
Αισθητή αύξηση παρουσιάζει ο τζίρος, με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές να αποτελούν τον βασικό «κορμό». Όπως εξηγεί η στήλη dark room, «είναι προφανές ότι μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις για να διαχειριστούν το όποιο ξέσπασμα της αγοράς μας, μετά την μεγάλη σε διάρκεια περίοδο αδράνειας και συσσώρευσης δυνάμεων».
Σήμερα αναμένουμε την αναδιάρθρωση (rebalancing) των δεικτών του FTSE Global Equity, η οποία πρόκειται να φέρει σημαντικές εισροές. Υπενθυμίζεται ότι η εξαμηνιαία ανασκόπηση του δείκτη είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Cenergy στον δείκτη FTSE Emerging Europe Large Cap και τον υποβιβασμό της Viohalco στον δείκτη FTSE Emerging Mid Cap. Η Intralot προστέθηκε επίσης στον Mid Cap και στον δείκτη FTSE All-World. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE All-World Index θα ανέλθουν σε 29. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
Έχουμε επίσης την ταυτόχρονη λήξη των παραγώγων (triple witching) σε δείκτες και μετοχές της σειράς Σεπτεμβρίου. Κινητικότητα αναμένεται στις μετοχές της Viohalco, της Lavipharm και της Attica Bank, οι οποίες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου χθες, μετά την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Στο επίκεντρο και ο ΑΔΜΗΕ λόγω των εξελίξεων με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και η Ideal Holdings ενόψει ενός μεγάλου deal που βρίσκεται στα σκαριά.
Εσωστρέφεια στο Χ.Α. – Ποιες μετοχές σημείωσαν ρεκόρ
Με θετικά πρόσημα μεν, αλλά μακριά από το παγκόσμιο μετοχικό ράλι ελέω Fed, έμεινε χθες η Λεωφόρος Αθηνών. Το μόνο που κατάφερε ήταν να «απορροφήσει» τους κραδασμούς της Τετάρτης. Παρέμεινε «εγκλωβισμένη» στην περιοχή των 1.420-1.430 μονάδων, με λιγοστούς τίτλους να υπεραποδίδουν. Σε απόσταση 74,4 μονάδων ή -4,95% εντοπίζεται το πολυετές ρεκόρ κλεισίματος των 1.502,79 μονάδων, που σημειώθηκε στις 20 Μαΐου.
Την καλύτερη εικόνα από τις συστημικές τράπεζες παρουσίασε η Alpha Bank, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της Πέμπτης κοντά στο 1,6 ευρώ. Παράλληλα, έκανε τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά εντός του Σεπτεμβρίου. «Ανέβασε» τη φετινή της απόδοση στο +3,44% και την κεφαλαιοποίησή της στα 3,745 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η Εθνική επανήλθε σε τιμές υπό των 7,3 ευρώ, διολισθαίνοντας -2,17% στο διήμερο. Στα 28,5 εκατ. ευρώ ο χθεσινός τζίρος. Σε όρους αποτίμησης, η ΕΤΕ (6,675 δισ. ευρώ) βρίσκεται πλέον πιο μακριά από τη 2η Eurobank (7,324 δισ. ευρώ) παρά από τον 4ο ΟΤΕ (6,355 δισ. ευρώ).
Με τη σειρά του ο ΟΤΕ αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές, κλείνοντας σε υψηλό 14 μηνών. Ο τίτλος «αναρριχήθηκε» κατά +1,65% την Πέμπτη και ταυτόχρονα μετρά 7 ημέρες σωρευτικής ανόδου +4,48%. Έκλεισε στα 15,4 ευρώ και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τα 15,47 ευρώ. Υψηλότερο κλείσιμο έχει να καταγραφεί από τις αρχές Ιουλίου του 2023. Στο +19,38% η φετινή επίδοση του ομίλου, ενώ ενισχύεται κατά +14,58% από τότε (1 Ιουλίου) που ανέλαβε τα ηνία ο κ. Κώστας Νεμπής.
Στο +3,11% και τα 11,62 ευρώ βρέθηκε η ΔΕΗ, στην καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 4 και πλέον μηνών, αν εξαιρέσουμε την 6η Αυγούστου (+5,35%), όταν δηλαδή η μετοχή έβγαλε αντίδραση μετά το -6,44% της «Μαύρης Δευτέρας». Η επιστροφή πάνω από τα επίπεδα των 11,6 ευρώ συνοδεύεται από κέρδη +4,12% εντός του 2024. Στα 4,438 δισ. ευρώ καθορίζεται η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης.
Όλο και περισσότερο πλησιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τα 20 ευρώ, που αποτελούν την τιμή πώλησής της (ανά μετοχή) στη Masdar. Έχει μόνο θετικά πρόσημα στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις, έχοντας ενισχυθεί κατά +1,46% από τις 10 Σεπτεμβρίου. Τα 19,52 ευρώ στα οποία έκλεισε χθες αποτελούν υψηλό δύο μηνών. Απέχει, δε, μόλις -0,91% από το ρεκόρ έτους των 19,7 ευρώ. Κινείται ανοδικά κατά +22,77% φέτος και αποτιμάται στα 2,305 δισ. ευρώ.
Την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων δύο μηνών πραγματοποίησε η Lamda Development (+3,31%), η οποία βρέθηκε στα 7,49 ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από την 1η Αυγούστου. Στα 7,65 ευρώ εντοπίζεται το φετινό ρεκόρ, που αποτελεί επίσης υψηλό τριών ετών. Στο +10,8% τα κέρδη μέσα στο 2024, με την κεφαλαιοποίηση στο 1,323 δισ. ευρώ.
Μία μακρά πτωτική διαδρομή διανύει ο ΔΑΑ, με τη μετοχή να κλείνει την Πέμπτη στα 7,59 ευρώ. Αγνοεί το θετικό πρόσημο εδώ και 12 συνεδριάσεις, έχοντας απολέσει -3,9% από τις 3 Σεπτεμβρίου. Διολισθαίνει κατά -7,44% σε σύγκριση με την τιμή εισαγωγής των 8,2 ευρώ και απέχει +3,97% από το αρνητικό ρεκόρ των 7,3 ευρώ. Στα 2,277 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του αεροδρομίου.
Με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ (αρκετά πάνω από το μέσο όρο) συνοδεύθηκε το ράλι της Profile, η οποία ενισχύθηκε κατά +3,07% χθες και κατά +7,4% στο τριήμερο. Πλέον βρίσκεται μία «ανάσα» μακριά από το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό των 5,43 ευρώ. Σε όρους κλεισίματος, βρέθηκε πολύ κοντά στα 5,38 ευρώ της 16ης Ιουλίου. Κερδίζει +26,35% φέτος και αποτιμάται στα 132 εκατ. ευρώ.
Καταρρίφθηκαν σημαντικά ορόσημα σε Wall Street και Ευρώπη
Η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Federal Reserve άρχισε να αποφέρει «καρπούς» στα χρηματιστήρια, με πρώτη και καλύτερη την Wall Street. Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones και ο S&P 500, με τον βιομηχανικό δείκτη να σπάει το «φράγμα» των 42.000 μονάδων και τον δεύτερο να υπερβαίνει τις 5.700 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά. Τα futures προοιωνίζουν πτωτικό άνοιγμα σήμερα.
Ελεγχόμενη διόρθωση καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, μία ημέρα μετά την περιήγηση σε επίπεδα ρεκόρ. Στο -0,7% διαπραγματεύεται ο Stoxx 600, μεταξύ -0,3% και -0,8% οι υπόλοιποι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου. Άξιο αναφοράς το χθεσινό ιστορικό υψηλό για τον γερμανικό DAX που «χτύπησε» για πρώτη φορά την κορυφή των 19.000 μονάδων.
Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. «Άλμα» άνω των 600 μονάδων, ήτοι +1,67%, κατέγραψε ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να ακολουθεί με εξίσου ισχυρή άνοδο. Στον αντίποδα, οι κινεζικές μετοχές κινήθηκαν σε πτωτικό έδαφος. Μεταξύ άλλων, οι traders σταθμίζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Κίνα και Ιαπωνία, οι οποίες διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια.
Διαβάστε ακόμη
Ολιβιέ Μισελί: «H Data4 έχει έτοιμο και δεύτερο σχέδιο επένδυσης €300 εκατ. στην Ελλάδα»
Tα επιτόκια φρενάρουν την τραπεζική άνοδο στο Χρηματιστήριο
Το «Ελ. Βενιζέλος» επεκτείνεται – Εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2025, τι θα αλλάξει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα