Βελτιωμένο ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς η ροή των στοιχείων από το μέτωπο του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας συνεχίζουν να ευνοούν τη συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ σε αντίθεση με την επιφυλακτική γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η αμερικανική Fed.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο ύψους 0,42% στις 515 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX αντέδρασε νευρικά στο ρευστό εγχώριο πολιτικό τοπίο και τις απειλές Τραμπ με αποτέλεσμα να διολισθήσει ανεπαίσθητα κατά 0,06% στις 20.317 μονάδες. Ωστόσο, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 7.490 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκανε άλμα ύψους 0,83% φτάνοντας τις 8.319 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,59% στις 35.315 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.899 μονάδες αυξημένος κατά 0,86%.
Παρά την ελαφρά αναζωπύρωση που καταγράφει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όπως έδειξαν και τα νεότερα στοιχεία με άνοδο του δείκτη στο 2,4% το Δεκέμβριο, η μέτρηση κινήθηκε εντός των προβλέψεων. Έτσι, σε συνδυασμό με την αδύναμη πορεία των οικονομιών αναλυτές και traders έκριναν πως δεν τίθεται υπό απειλή η πορεία νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Κοινώς στα τέλη του μηνός, θεωρείται σχεδόν βέβαιη μια νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Το ίδιο δεν ισχύει για τις ΗΠΑ, όπου – όπως επιβεβαιώθηκε κι από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed – το οικονομικό και πολιτικό τοπίο δεν ευνοεί την συνέχιση της αποκλιμάκωσης των αμερικανικών επιτοκίων με τον ίδιο ρυθμό. Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος, η οικονομία ιδιαίτερα ισχυρή, η αγορά εργασίας αρκετά «σφιχτή» και η πολιτική που ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ κάθε άλλο παρά ευνοϊκή για την πορεία των τιμών. Εξού και η Fed έχει ξεκαθαρίσει ανοιχτά πως θα υιοθετήσει φέτος έναν αργό και προσεκτικό ρυθμό.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν άλμα άνω του 1% σήμερα, καθώς ο βαρύς χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο ανεβάζει την κατανάλωση και πιέζει τα αποθέματα. Ήδη σήμερα αναλυτές της JPMorgan υπολόγισαν ότι η πετρελαϊκή ζήτηση τον Ιανουάριο θα διευρυνθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 101,4 εκατ.
Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Μαρτίου έκανε άλμα ύψους 1,21% στα 77,08 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI κέρδισε 1,10% στα 74,13 δολάρια.
Αντιστοίχως και ο χρυσός αποκόμισε κέρδη της τάξεως του 0,45% στα 2.684 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά, διευρύνοντας έτσι τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ημερών.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινήθηκε το αμερικανικό νόμισμα ακολουθώντας και τα κέρδη στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το δείκτη δολαρίου να σκαρφαλώνει στο 109,16 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0298. Διεθνείς αναλυτές συμφωνούν, εξάλλου, πως η διαμόρφωση της ισοτιμίας στο ένα προς ένα είναι δεδομένη μέσα στη χρονιά, πιθανότατα δε, μέσα στο πρώτο εξάμηνο.
Σημειωτέον πως η Wall Street παρέμεινε κλειστή τιμώντας τη μνήμη του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, που κηδεύεται σήμερα στην Ουάσιγκτον.
Διαβάστε ακόμη
To sell-off στις αγορές ομολόγων τρομάζει τους επενδυτές (γράφημα)
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς έχει αλλάξει το τοπίο στις πληρωμές – Έρευνα Visa
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα