(last update 18:02) Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι αμερικανικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, σ΄ ένα πρώτο test για την υγεία της οικονομίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 467 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να εμφανίζουν ήπιες διακυμάνσεις. Μέχρι στιγμής ξεχωρίζουν οι μετοχές των μεταλλευτικών (+1,2%), των βιομηχανικών (+1,1%) εταιρειών και του κλάδου ταξιδιών (+1,5%).
Οι εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών κατά 2,1%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατά 1,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση κατά 0,04%, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 καταγράφει αύξηση κατά 0,17% και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί ανεπαίσθητα κατά 0,23%. Από εκεί και πέρα, στο Μιλάνο ο FTSE MIB μειώνεται κατά 0,61%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 παρουσιάζει μικρά κέρδη κατά 0,11%.
Οι σημερινές μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έρχονται μετά το +1,7% της προηγούμενης εβδομάδας, όταν JP Morgan και Wells Fargo δημοσίευσαν αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων. Σήμερα είναι η σειρά της Charles Schwab, ενώ έπονται οι Bank of America και Morgan Stanley.
Και φυσικά, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει αυτόματα στις πιθανές επιπτώσεις αφενός από την πρόσφατη κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank – Credit Suisse, αφετέρου από τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας.
Η προσοχή των επενδυτών εστιάζει, παράλληλα, και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg προαναγγείλει τρεις νέες αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης μέσα στο τρίμηνο Μαΐου – Ιουνίου – Ιουλίου.
Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 3%, θα αυξηθεί στο 3,75%, όπου και θα παραμείνει έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων ευθυγραμμίζονται μ’ αυτές των επενδυτών, οι οποίοι έσπευσαν να «κατεβάσουν» μερικώς τον στόχο για το ανώτατο ύψος των επιτοκίων, λόγω των τραπεζικών καταρρεύσεων σε ΗΠΑ και Ελβετία.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τα υψηλά επιτόκια ναι μεν αναχαιτίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.
Όπως είναι εύλογο, επομένως, το γεγονός ότι πλησιάζουμε προς το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης καθιστά πιο αισιόδοξους τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.
Διαβάστε ακόμα
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι εξαγορών στις κατασκευές
Dr Truth: Το ιστορικό τετ-α-τετ Φρόυντ – Αϊνστάιν και η απληστία της Wall Street