search icon

Αγορές

Ανησυχία από το ξεπούλημα των μετοχών – Πτώση του ΓΔ 4,5% σε ένα μήνα

Το χθεσινό sell-off αποδόθηκε αρχικά στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο ενδέχεται να συνδέεται με τις χαμηλές προσδοκίες για το ελληνικό χρέος

Του Δημήτρη Παφίλα

Το χθεσινό ξεπούλημα μετοχών το οποίο ξεκίνησε προς το τέλος της συνεδρίασης αποδόθηκε αρχικά στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο ενδέχεται οι πωλήσεις να συνδέονται με τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν από τη Γερμανία, για το ελληνικό χρέος αναμένεται «κάτι μικρό ακόμα», εξέλιξη, η οποία εάν επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, τότε θα είναι δικαιωμένοι οι ξένοι επενδυτές που προχώρησαν σε αυτές τις απότομες ρευστοποιήσεις. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό μια γενναία βοήθεια στην Ελλάδα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς θα χρειαστεί νέα έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο, έτσι τα μέτρα που θα εμφανιστούν αναμένεται να είναι το γνωστό «σπρώξιμο» στο τενεκεδάκι προς το μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το μέγεθος των ρευστοποιήσεων (τζίρος) στις τράπεζες δεν παραπέμπει ευθέως στην ανωτέρω αρνητική εξέλιξη, διότι λ.χ. οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν ξεπέρασαν ούτε τα 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε καν σε ένα επίπεδο τζίρου που θεωρείται ικανοποιητικός.

Η ανησυχία, όμως, των αγορών για την Ελλάδα δεν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά. Ακόμη ένα «άδεισμα» σημειώθηκε πρόσφατα με την κρίση στην Ιταλία, εξέλιξη η οποία είχε αντιμετωπιστεί αρνητικά από τους ξένους επενδυτές. Οι ξένοι βρίσκονται χωρισμένοι σε δυο «στρατόπεδα», καθώς η μια πλευρά θεωρεί πλέον ότι δεν πρέπει να ασχολείται κανείς με την Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πλευρά παραμένει θετική αναμένοντας ότι, μεσοπρόθεσμα, η χώρα θα πάει καλύτερα.

Κεφαλαιακό απόθεμα ή πιστοληπτική γραμμή

Μια πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα έχει εκφραστεί εδώ και καιρό από την ΤτΕ σχετικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή την οποία απέρριψε η Ελλάδα. Ξένοι θεσμικοί επενδυτές τονίζουν ότι το απόθεμα «δεν τρομάζει τις αγορές», ενώ η πιστωτική γραμμή συνδέεται με αυστηρό πρόγραμμα. Αν όμως δεν δοθεί πάντως μια λύση που να δίνει κάποιο χώρο στην Ελλάδα, τότε ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές θα συνεχίσει να βαραίνει την οικονομία. Όμως, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές δίχως ουσιαστική ελάφρυνση στο χρέος.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες κοντά στο 2% με το μεγαλύτερο «χτύπημα» να το δέχονται οι τράπεζες και επιλεγμένες μετοχές, ενώ, μέσα σε έναν μήνα έχει απολέσει 4,5%. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Exit mobile version