Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την ενεργοποίηση των νέων περιοριστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία.
Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες της Ε.Ε., μαζί με τους G7 και την Αυστραλία, συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι για την προμήθεια ρωσικού αργού μέσω της θαλάσσιας οδού.
Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών και κατ’ επέκταση στη μείωση των ενεργειακών εσόδων της Μόσχας, τα οποία χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες έθεσαν σε πλήρη ισχύ και το καθολικό εμπάργκο εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω των χερσαίων αγωγών.
Αυτές οι εξελίξεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πλήξουν εν μέρει τα επίπεδα της διεθνούς προσφοράς και γι’ αυτόν τον λόγο «βλέπουμε» τις σημερινές τιμές να τραβούν την… ανηφόρα.
Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ ενισχύονται στο +2,5% και τα 82,03 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διευρύνονται στο +2,59% και τα 87,79 δολάρια ανά βαρέλι.
Στην ανοδική τάση συμβάλλει και η απόφαση του OPEC+, του μεγαλύτερου πετρελαϊκού καρτέλ παγκοσμίως, να παραμείνει δεσμευμένη στο σχέδιο μείωσης της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, από τον Νοέμβριο έως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.
Την ίδια στιγμή, δε, υπάρχουν προσδοκίες για σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου σ’ όλο τον κόσμο. Η ασιατική χώρα εδώ και μήνες βρίσκεται εγκλωβισμένη στη μέγγενη της πανδημίας και των lockdowns, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να είναι περιορισμένη (άρα και η ζήτηση για αργό).
Όμως, οι πρόσφατες ογκώδεις διαδηλώσεις, σε συνδυασμό με τον φόβο μιας επιβράδυνσης της οικονομίας, έχουν καλλιεργήσει τις συνθήκες για σταδιακή άρση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Covid, κάτι που αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα επίπεδα της ζήτησης.
Διαβάστε επίσης