search icon

Αγορές

Δυσκολεύεται να ανακάμψει το Χρηματιστήριο Αθηνών – Δεν βοηθούν τζίρος και διεθνείς αγορές (upd)

Ο ΓΔ παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 1.440 μονάδων - Πλούσια η ατζέντα του Σεπτεμβρίου με αξιολογήσεις, εταιρικά αποτελέσματα και εισαγωγή της Τρ. Κύπρου - Euroxx: Επαναλαμβάνει τη θέση Overweight για τον ΟΠΑΠ – Τιμή στόχος στα €18,8 - Metlen: Στα 51 ευρώ ο νέος στόχος της NBG

(Τελευταία ενημέρωση – 13:22)

Απόπειρα να βγάλουν αντίδραση -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- κάνουν σήμερα (10/9) οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από ένα διήμερο πτωτικό σερί που «έριξε» τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.440 μονάδες. Πιο πολύ ως εμπόδια παρά ως «σύμμαχοι» μπορούν να χαρακτηριστούν ο καθηλωμένος τζίρος και η εικόνα στασιμότητας στο εξωτερικό, καθώς δεν δίνουν την ευκαιρία για ένα δυναμικό rebound.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης και παρά το ανοδικό ξεκίνημα, ο ΓΔ υποχωρεί πλέον κατά -0,01% στις 1.434,07 μονάδες και διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.433,93 μονάδων. Υψηλό ημέρας αποτελούν οι 1.441,27 μονάδες. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο ΓΔ κινείται σε ένα εύρος με σημείο στήριξης τις 1.420 μονάδες και αντίστασης τις 1.450 μονάδες.

Στην Πειραιώς είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών, καθώς η τράπεζα βγήκε στις αγορές με ομόλογο Tier 2 με στόχο την άντληση 500-600 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και το κουπόνι κινείται στο 5,75%. Παράλληλα, συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη (ΕΚΤ – 12 Σεπτεμβρίου) και ΗΠΑ (Federal Reserve – 17 και 18 Σεπτεμβρίου), όπου αναμένεται αμφότερες να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων.

Κρίσιμη θεωρείται η ετυμηγορία της Moody’s για την ελληνική οικονομία την ερχόμενη Παρασκευή (13/9), καθώς σε περίπτωση αναβάθμισης, θα πέσει το τελευταίο «οχυρό» που δεν έχει δώσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος βαθμολογεί τη χώρα με «Ba1» και σταθερό outlook. Την περασμένη εβδομάδα (6 Σεπτεμβρίου) η DBRS αναβάθμισε το trend της Ελλάδας από σταθερό σε θετικό, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BBB» (low), δίνοντας ελπίδες για το πολυπόθητο upgrade της Moody’s.

Σε άλλες εξελίξεις, εντός του τρέχοντος μήνα θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του newmoney, το ντεμπούτο θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου θα έχει προηγηθεί η ακύρωση των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Για την εισαγωγή, δε, της μετοχής στο Χ.Α. θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση από την αρμόδια επιτροπή εισαγωγών στις 17 Σεπτεμβρίου.

Νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου ξεκινά σήμερα, με τον ΔΑΑ και τη Fourlis να ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Ακολουθούν την Τετάρτη (11/9) η Aegean και η ElvalHalcor, ενώ την Πέμπτη (12/9) σειρά έχουν η Lamda Development, η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας και η Alpha Trust – Ανδρομέδα.

Μικρό και βραχύβιο φαίνεται πως ήταν το αποτύπωμα των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Μόνο οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασαν βελτιωμένη εικόνα -κι αυτή πρόσκαιρη- με ώθηση από το νέο μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500 χιλ. ευρώ. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές θα ισχύει και για τα Ι.Χ.

Μικρές μεταβολές στο ταμπλό

Σε safe κινήσεις συνεχίζουν να περιορίζονται οι επενδυτές, καθώς ελάχιστα είναι τα «βαριά χαρτιά» που παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά -0,11% στις 1.244,04 μονάδες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κερδίζει +0,12% στις 3.485,83 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,19% στις 2.309,37 μονάδες.

Ο τζίρος διαμορφώνεται σε μόλις 16,52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,076 εκατ. ευρώ είναι πακέτα. Ένα, συνολικής αξίας 2,312 εκατ. ευρώ, αφορά στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στη διακίνηση 120 χιλ. τεμαχίων της στην τιμή των 19,27 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 99,195 δισ. ευρώ. Πτωτικά κινούνται 45 μετοχές, έναντι 40 που σημειώνουν κέρδη και 17 που μένουν αμετάβλητες.

Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank υποχωρεί κατά -0,35% στα 2,005 ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς (-0,18% στα 3,973 ευρώ), η Alpha Bank (-0,16% στο 1,5376 ευρώ) και η Εθνική (-0,08% στα 7,54 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή άνοδο της τάξης του +1,8% καταγράφει η Coca Cola, η οποία διαπραγματεύεται στα επίπεδα ρεκόρ των 34 ευρώ. Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν η Aegean, η Ελλάκτωρ και η Cenergy.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κατά +1% ενισχύεται ο ΑΔΜΗΕ, βγάζοντας αντίδραση μετά την χθεσινή οπισθοχώρηση, που οφείλεται στην αποκοπή μερίσματος. Από την άλλη πλευρά, πτώση πέριξ ή άνω του -1% σημειώνουν η Profile, η Lavipharm και η Intralot.

«Κόκκινο» διήμερο με καλοκαιρινό τζίρο στο Χ.Α.

Κατώτερη των περιστάσεων στάθηκε τη Δευτέρα η Λεωφόρος Αθηνών, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία οι αγοραστές επικράτησαν πανηγυρικά στο εξωτερικό, αλλάζοντας το μέχρι πρότινος αρνητικό κλίμα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, έχει απολέσει -0,86% το τελευταίο διήμερο, ενώ έχει κάνει επίσης ένα πτωτικό 4Χ5.

Από τους πιο υποτονικούς τζίρους της φετινής χρονιάς ο χθεσινός, αδυνατώντας να φτάσει ακόμη και τα 60 εκατ. ευρώ, πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο 100 ημερών των 120 εκατ. ευρώ. Σε χαμηλό σχεδόν ενός μήνα βρέθηκαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει κάτω από τις 1.250 μονάδες για πρώτη φορά από τις 13 Αυγούστου. Έχασε -1,63% στο διήμερο και -2,93% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Στο +10,91% η επίδοση του ΓΔ εντός του 2024 και στο +17,31% η αντίστοιχη των τραπεζών.

Τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τη «Μαύρη Δευτέρα» 5 Αυγούστου (1,512 ευρώ) σημείωσε η Alpha Bank, σταματώντας στο 1,54 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο «ψαλιδίστηκε» η διαφορά, από το χαμηλό έτους του 1,444 ευρώ, στο +6,65%. Η τράπεζα υποχώρησε κατά -1,91% στο διήμερο και η φετινή της μεταβολή είναι σχεδόν μηδενική. Στα 3,623 δισ. ευρώ υπολογίζεται η χρηματιστηριακή της αξία.

Πέμπτη μέρα απωλειών για την Εθνική Τράπεζα, υποχωρώντας κατά -5,41% από τις 2 Σεπτεμβρίου. Η μετοχή έκλεισε σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων και η κεφαλαιοποίησή της απομακρύνθηκε περαιτέρω από το ορόσημο των 7 δισ. ευρώ. Στο +19,97% η φετινή της επίδοση, απέχοντας πλέον -12,76% από το υψηλό έτους των 8,65 ευρώ, ενόσω περιμένουμε το placement για το 8% με 10% που κατέχει το ΤΧΣ.

Έντονα αντιφατική ήταν η πορεία της Titan, σε σχέση με την εικόνα του Χ.Α., καθώς σε μία πτωτική συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο, «σκαρφάλωσε» πάνω από +2% και έκανε συναλλαγές 1,42 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων. Βρέθηκε στα 32,5 ευρώ, βάζοντας «πλώρη» για το ρεκόρ των 33,75 ευρώ. Φέτος ο τίτλος ενισχύεται κατά +51,52% και αποτιμάται στα 2,545 δισ. ευρώ. Ώθηση έδωσαν τα δημοσιεύματα ότι η αμερικανική θυγατρική (Titan America) στοχεύει σε αποτίμηση άνω των 2 δισ. δολαρίων, ενώ αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια από το IPO.

Κάτω από τα 34 ευρώ επέστρεψε η Metlen, χάνοντας -1,63% το τελευταίο διήμερο. Μείωσε εκ νέου τη διαφορά της, από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό έτους των 31,58 ευρώ, στο +6,9%. Οι απώλειες εντός της φετινής χρονιάς διαμορφώνονται στο -8,01% και η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης καθορίζεται στα 4,824 δισ. ευρώ.

Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση οι διεθνείς αγορές

Θετικό ήταν το ποδαρικό της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου για την Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κερδίζουν +1,2%, ανακτώντας σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος του προηγούμενου πενθημέρου. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει ήπια πτωτικά, όπως δείχνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures). Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες, καθώς θα κρίνουν το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται σε μεικτό έδαφος, μετά το δυναμικό ξεκίνημα της εβδομάδας. Στο -0,05% κινείται ο Stoxx 600, ενώ από τους υπόλοιπους μεγάλους δείκτες ξεχωρίζουν ο βρετανικός FTSE 100 με απώλειες -0,5% και ο γαλλικός CAC 40 με κέρδη +0,3%. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επενδυτές για τα στοιχεία του γερμανικού πληθωρισμού, τα οποία θα δώσουν μία «γεύση» σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη (12/9).

Μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές καταγράφηκαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Κίνα, Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ να αντιδρούν, σε αντίθεση με εκείνους σε Νότια Κορέα και Ταϊβάν που υποχώρησαν. Οι traders εστίασαν περισσότερο στα εμπορικά στοιχεία του Αυγούστου από την Κίνα και την Ινδία.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτοφανές: Καρχαρίας καταβρόχθισε καρχαρία

Αυξήσεις σε τρία επιδόματα ΟΠΕΚΑ μετά τη ΔΕΘ – Τι αλλάζει για τους τρίτεκνους

Κώστας Τόττης: Στις εξαγωγές το μεγάλο στοίχημα του «Βασιλιά της γκοφρέτας»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version