Στη ζώνη των 890 μονάδων παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να «κρατήσει» το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 900 μονάδων, εξαιτίας της σταδιακής απώλειας των τραπεζικών στηριγμάτων. Αποτέλεσμα ήταν ο κύριος δείκτης να διατηρήσει την εικόνα συσσώρευσης, κάτι στο οποίο συνέβαλαν και οι αγορές στο εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,09% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 892,68 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (893,47 μονάδες) αλλά και εννέα μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11 μονάδες (από 890,72 έως 901,29 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 71,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η αντιστροφή του πρωινού ανοδικού momentum αποτέλεσε απόρροια της απώλειας των τραπεζικών στηριγμάτων, καθώς ο κλαδικός δείκτης απώλεσε όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και τελικά έκλεισε στο -1,44% και τις 646,10 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολίσθησε κατά 2,5% και υποχώρησε στο 1,12 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο -1,7% και το 1,04 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς τερμάτισε στο -1% και το 1,40 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έμεινε σταθερή στα 3,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -2,52% 1,121 ευρώ
- Eurobank -1,70% 1,042 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα +0,03% 3,51 ευρώ
- Πειραιώς -0,95% 1,404 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,19% και τις 2.162 μονάδες), η μετοχή της Aegean βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς υποχώρησε κατά 2,8% και μειώθηκε στα 5,5 ευρώ. Απώλειες κατά 1,8% εμφάνισε η μετοχή της Lamda Development, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να έπεται στο -1,7%. Σαράντης και Viohalco έκλεισαν στο -0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών ενισχύθηκε κατά 1,6%, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να επιστρέφει κοντά στο ιστορικό υψηλό, καθώς αυξήθηκε στο +1,8% και τα 16,6 ευρώ. Οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ σημείωσαν κέρδη κατά πέριξ του 1%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ τερμάτισε στο +0,6% εν όψει της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,02% και τις 1.528 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε στο +3,2% και τα 7,2 ευρώ, έχοντας ως συμπαραστάτη τη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής (+1,4%). Η μετοχή της ΑΒΑΞ, αντίθετα, παρουσίασε κάμψη κατά τουλάχιστον 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 46 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 54 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση τη αγοράς κυμάνθηκε στα 64,1 εκατ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα.
Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο
- ΟΤΕ +1,0% 14 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ +0,9% 11,1 εκατ. ευρώ
- Εθνική 0% 9,6 εκατ. ευρώ
- Alpha -2,5% 5,6 εκατ. ευρώ
- Eurobank -1,7% 4,7 εκατ. ευρώ
- Πειραιώς -0,9% 4,7 εκατ. ευρώ
- Mytilineos 0% 2,8 εκατ. ευρώ
Πληθωρισμός – πόλεμος Vs εταιρικά μεγέθη
Οι επενδυτές, για ακόμη μία συνεδρίαση, παρέμειναν εγκλωβισμένοι στη στασιμότητα και τη νευρικότητα, αδυνατώντας να διασπάσουν τις αντιστάσεις των 900 μονάδων και να βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγο μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Πόσο μάλλον, να ανακτήσουν τα προ-κρίσης επίπεδα των 950 μονάδων, για τα οποία θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερα καύσιμα.
Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε δυσμενώς από την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, πλήττοντας αυτή τη φορά τον κλάδο του άνθρακα, κάτι το οποίο -εφόσον γίνει πραγματικότητα- αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα των ενεργειακών τιμών, ανεβάζοντας σε υψηλότερα επίπεδα τον λογαριασμό για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Την ίδια ώρα, το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά προβληματικό και για ακόμη έναν λόγο: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν «φουντώσει» τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης στο β’ τρίμηνο, με την Ελλάδα να δέχεται και η ίδια τα απόνερα ενός τέτοιου σεναρίου. Ενδεικτικά, η HSBC έσπευσε σήμερα να μειώσει τις προσδοκίες για την εγχώρια οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, τα εταιρικά αποτελέσματα του 2021 (ΔΕΗ, Epsilon) αλλά και οι εκτιμήσεις για τις φετινές προοπτικές προσφέρουν επιλεκτικές ευκαιρίες για μεμονωμένες αγορές, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις σχετικά φθηνές τιμές των ελληνικών εισηγμένων. Στα «συν» θα πρέπει να προστεθεί και ο θετικός αντίκτυπος των πρώτων δηλώσεων του νέου «αφεντικού» της ΕΧΑΕ, οι οποίες ικανοποίησαν απόλυτα τους αναλυτές.
Μικτά πρόσημα στο εξωτερικό
Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 462 μονάδες, με τους δείκτες σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο να χάνουν πέριξ του 0,5%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 1,3%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στο +0,35%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο κατά 100 μονάδες ή κατά 0,3%, με τον Nasdaq ωστόσο να διορθώνει κατά 0,6%.
Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, παρά τη μη επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε., η τιμή των συμβολαίων WTI ενισχύεται κατά 1% και φθάνει τα 104,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brent αυξάνεται κατά 1,1% και καθορίζεται στα 108,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κινείται ανοδικά στο +0,6% και τα 1.945 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης:
Eurogroup: Βουτηγμένη στην ύφεση η Ευρώπη στο β΄τρίμηνο – Πότε ελπίζουν σε ανάπτυξη
Κοντόπουλος: Οι τρεις άξονες και οι στόχοι για το Χρηματιστήριο Αθηνών