search icon

Αγορές

Συνεχείς εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πιέσεις δέχονται οι τράπεζες (upd)

Εύθραυστες οι 1.400 μονάδες - Σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και MSCI, μεταξύ άλλων, η προσοχή των επενδυτών - Ακραία μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Παρίσι: Πώς έχασε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης

(Τελευταία ενημέρωση – 15:23)

Με τη νευρικότητα, που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συντονίζεται σήμερα (17/6) η Αθήνα. Οι εναλλαγές προσήμων δίνουν… και παίρνουν, με την τάση να γίνεται ξεκάθαρα πτωτική από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε ξανά μετά τις 15:00. Σε κίνδυνο έχουν τεθεί οι 1.400 μονάδες, ένα κρίσιμο όριο που κατάφεραν να διασπάσουν οι πωλητές.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο -0,06% και διαπραγματεύεται πλέον στις 1.407,75 μονάδες. Στις 1.419,49 μονάδες εντοπίζεται το υψηλό ημέρας και στις 1.395,06 μονάδες το χαμηλό ημέρας.

Οι τράπεζες δέχονται ξανά τις ισχυρότερες πιέσεις στο ταμπλό. Μάλιστα, η ανυπαρξία θετικού καταλύτη δεν αφήνει κανένα περιθώριο πειστικής αντίδρασης. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές η σημερινή συνεδρίαση, μετά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, οι κυριότεροι δείκτες ξεκίνησαν δυναμικά, με κέρδη που σε μερικές περιπτώσεις άγγιζαν το +1%. Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε άρδην και πλέον επικρατεί ακραία μεταβλητότητα, χωρίς να υπάρχει κατεύθυνση.

Στην Εθνική Τράπεζα εστιάζουν οι επενδυτές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης dark room, επίκειται η αναβάθμισή της από τη Moody’s, μετά από εκείνη της Eurobank. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ έχει ήδη επενδυτική βαθμίδα από την DBRS, ενώ η 4ήμερη «βουτιά» που την έχει ρίξει κάτω από τα 8 ευρώ, δίνει την ευκαιρία για ένα rebound αργά ή γρήγορα.

Η προσοχή στρέφεται και στη γενική συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την ερχόμενη Πέμπτη, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το deal πώλησης στην Masdar. Την ίδια μέρα (20/6) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών. Η Αθήνα περιμένει με ενδιαφέρον αν ο αμερικανικός οίκος θα είναι ο πρώτος που θα την εντάξει σε watch list, στο πλαίσιο της μετάταξής της στις ανεπτυγμένες αγορές. Η αναβάθμιση, σε περίπτωση ένταξης σε καθεστώς παρακολούθησης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε «βάθος» 1,5 με 2 ετών.

Σήμερα λαμβάνει χώρα η τελευταία διαπραγμάτευση της μετοχής της Reds, πριν την οριστική διαγραφή της από το Χ.Α. Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοινώνει την Τρίτη (18/6) ο ΑΔΜΗΕ, πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Επιπλέον, την ερχόμενη Παρασκευή (21/6) θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις (rebalancing) των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russell και Stoxx. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών (ΣΜΕ) για τον μήνα Ιούνιο.

Οδεύουν προς νέο sell off οι τράπεζες

Ο τραπεζικός τομέας ηγείται (και) της σημερινής πτώσης, με τον κλαδικό δείκτη να οπισθοχωρεί κατά -1,71% στις 1.219,61 μονάδες. Στο «κόκκινο» και οι υπόλοιποι δείκτες, με τον FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) να χάνει -0,7% στις 3.387,50 μονάδες και τον Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) να κινείται χαμηλότερα κατά -1,09% στις 2.227,80 μονάδες.

Στα 33,932 εκατ. ευρώ η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των πακέτων να «αγγίζει» το 1,836 εκατ. ευρώ. Υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ ο τζίρος για την Alpha Bank και την Πειραιώς. Στα 97,4 δισ. ευρώ κατέρχεται η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αναλογία 1 ανοδική προς 2 πτωτικές μετοχές στο ταμπλό (30 – 60), ενώ 16 τίτλοι δεν παρουσιάζουν μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank «βυθίζεται» υπό του 1,5 ευρώ (-3,05% στο 1,493 ευρώ). Πτώση -2,5% για την Πειραιώς (3,51 ευρώ) και -2% για την Eurobank (2,006 ευρώ). Στο -0,96% και τα 7,814 ευρώ η Εθνική.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω του -1% καταγράφουν οι Titan, Aegean, Viohalco, Cenergy, ΔΕΗ, ElvalHalcor και Quest Συμμετοχών. Στον αντίποδα, ενισχύονται κατά τουλάχιστον +1% η Motor Oil και η Lamda Development, με τη δεύτερη να λαμβάνει ώθηση από την είσοδο του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μεταξύ -3% και -4% «βυθίζονται» η Lavipharm, η Profile και η ΑΒΑΞ. Ακολουθούν με πτώση άνω του -2% η Intracom Holdings, η Intralot και η Fourlis. Χάνουν πάνω από -1% η Austriacard, η Dimand, η ΕΧΑΕ, ο ΟΛΠ, η Πλαστικά Θράκης και η Intrakat.

«Ροκανίστηκαν» τα φετινά κέρδη του Χρηματιστηρίου

Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία έφερε ένα τεράστιο «κύμα» πωλητών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Η Λεωφόρος Αθηνών δεν αποτέλεσε εξαίρεση, καταγράφοντας απώλειες άνω του -2% και κλείνοντας ελάχιστα πάνω από το σημείο στήριξης των 1.400 μονάδων. Κατέγραψε την ισχυρότερη ημερήσια πτώση από το -2,4% της 16ης Απριλίου και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 του ίδιου μήνα (1.392,62 μονάδες).

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με «βουτιά» 51,46 μονάδων, που ισοδυναμεί με ποσοστιαία πτώση της τάξης του -3,53%. Βαίνοντας προς το δεύτερο μισό του Ιουνίου, ο ΓΔ «γύρισε» σε αρνητικό πρόσημο, χάνοντας συγκεκριμένα κατά -1,74%. Παράλληλα, το sell off της Παρασκευής συρρίκνωσε τα φετινά κέρδη του Χ.Α. στο +8,8%.

Πιο έντονες οι διακυμάνσεις για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να προέρχεται από το -3,47% της 14ης Ιουνίου, εμφανώς επηρεασμένος από το «ξεπούλημα» που υπέστη ο τραπεζικός τομέας πανευρωπαϊκά. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης υποχώρησε κατά -4,26%, εντός του Ιουνίου χάνει οριακά -0,06%, ενώ από την έναρξη του 2024 συνεχίζει να ενισχύεται σημαντικά, κατά +16,88%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) σημείωσε εβδομαδιαία πτώση -3,65%, οπισθοχωρεί κατά -1,23% μέσα στον Ιούνιο και κερδίζει +9,24% φέτος. Αντίστοιχα, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) διολίσθησε κατά -3,19% το προηγούμενο πενθήμερο, κινείται χαμηλότερα κατά -3,96% στον τρέχοντα μήνα και ενισχύεται οριακά, στα όρια του αμετάβλητου (+0,06%), μέσα στο 2024.

Συνολικά 100 μετοχές έκλεισαν στον «κόκκινο» την περασμένη Παρασκευή. Απότομη «προσγείωση» κατά τουλάχιστον -4% για τις συστημικές τράπεζες, πλην της Εθνικής. Η Alpha Bank σημείωσε τη μεγαλύτερη «βουτιά» (-4,79%) των τελευταίων 15 μηνών (Μάρτιος 2023) και έκλεισε στο 1,54 ευρώ, πλησιάζοντας το χαμηλό έτους του 1,504 ευρώ. Το -4,70% της Eurobank ήταν η χειρότερη ημερήσια επίδοσή της από το Σεπτέμβριο του 2023, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε από το πολυετές υψηλό των 2,2 ευρώ. Χειρότερη επίδοση σε «βάθος» 8μήνου για την Πειραιώς, η οποία βρέθηκε στα 3,6 ευρώ. Τετραήμερο πτωτικό σερί «τρέχει» η ΕΤΕ, με σωρευτικές απώλειες -5,28%, ενώ απομακρύνθηκε περαιτέρω από τα 8 ευρώ.

Στα 10,6 ευρώ έκλεισε την Παρασκευή η ΔΕΗ. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τις 27 Νοεμβρίου 2023, όταν είχε βρεθεί στα 10,5 ευρώ. Έχει χάσει -4,59% μέσα σε δύο ημέρες, ενώ από την έναρξη της φετινής χρονιάς οι απώλειες ανέρχονται σε -5,02%. Ελάχιστα πάνω από τα 4 δισ. ευρώ η αποτίμησή της.

Σε ελεύθερη πτώση η Motor Oil, η οποία είδε ξανά τα 24 ευρώ μετά από πέντε μήνες. Τρεις ημέρες σωρευτικών απωλειών -5,28% για τη μετοχή, που έχει κάνει αρνητικό 5Χ6 με «βουτιά» της τάξης του -8,61%. Τα φετινά της κέρδη έχουν «μαζευτεί» στο +2,69%. Το ορόσημο των 8 ευρώ κινδυνεύει να χάσει η HELLENiQ ENERGY, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Συνεχίζει, ωστόσο, να ενισχύεται κατά +10,3% εντός του 2024. Στα 2,7 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της Motor Oil, στα 2,45 δισ. ευρώ η αντίστοιχη της HELLENiQ ENERGY.

Μία «ανάσα» από το χαμηλό έτους -σε όρους κλεισίματος- των 11,2 ευρώ βρέθηκε η Aegean, η οποία μετρά δύο ημέρες συνολικής πτώσης -3,25%. Έχει κάνει επίσης ένα αρνητικό 4Χ5, που της έχει κοστίσει -4,48%. Στις παρυφές του 1 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αεροπορικής εταιρείας. Το χαμηλό έτους και 16μήνου των 11,44 ευρώ ισοφάρισε η Autohellas.

Κάτω από τα 26 ευρώ βρέθηκε η Jumbo έπειτα από τον περασμένο Ιανουάριο. Μετρά αθροιστικές απώλειες -6,63% τις τελευταίες πέντε ημέρες, ενώ η φετινή της επίδοση έχει περιοριστεί στο +1,99%. Βρίσκεται στη 10η θέση του πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων και αποτιμάται στα 3,485 δισ. ευρώ.

Υπό των 8 ευρώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του ως εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Έχει υποχωρήσει κατά -3,66% το τελευταίο τετραήμερο και κατά -5,91% από τις 5 Ιουνίου, όπου έκτοτε μετρά 6 πτωτικές στις συνολικά 7 συνεδριάσεις. Στα 2,37 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία του ΔΑΑ.

Την περασμένη Πέμπτη (13/6) η Ideal Holdings είχε ισοφαρίσει το χαμηλό έτους των 5,86 ευρώ. Μία ημέρα μετά ακολούθησε «βουτιά» -4,78% οδηγώντας τη μετοχή στα 5,58 ευρώ και σε χαμηλό 8μήνου (Οκτώβριος 2023). Έχει υποχωρήσει κατά -6,69% το τελευταίο διήμερο και «βυθίζεται» κατά -11,71% φέτος.

Νέο χαμηλό 7μήνου για την Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία κατήλθε του ψυχολογικού ορίου των 2,5 ευρώ. Υποχώρησε κατά -3,52% μέσα σε δύο ημέρες και χάνει -8,18% φέτος. Στα 3,9 ευρώ έκλεισε η Fourlis, ισοφαρίζοντας το κλείσιμο της 13ης Νοεμβρίου. Αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο τα 3,865 ευρώ της 9ης Οκτωβρίου 2023.

Έντονη μεταβλητότητα στις ευρωαγορές

Ένα «ντόμινο» ρευστοποιήσεων, κυρίως σε μετοχές και ομόλογα, ταλαιπώρησε τις ευρωπαϊκές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ήταν η χειρότερη για το 2024. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές και η κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία είχαν ως αποτέλεσμα ο CAC 40 να βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα», όπως επίσης και οι τράπεζες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη. Ο τοπικός δείκτης διολίσθησε πάνω από -6% στο πενθήμερο, με αποτέλεσμα να «εξανεμιστούν» περίπου 220 δισ. ευρώ. Υψηλό 17ετίας «έπιασε» το γαλλικό spread, με τις αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων να «εκτοξεύονται» σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Αν και αρχικά επικρατούσαν οι αγοραστές στα ευρωπαϊκά ταμπλό, η μεταβλητότητα «χτύπησε» ξανά κόκκινο, καθώς τα πρόσημα αλλάζουν διαρκώς. Μόνο ο ισπανικός IBEX 35 έχει ξεκάθαρα πτωτική κατεύθυνση, χάνοντας περίπου -0,6%. Παίζεται το πρόσημο, με το οποίο θα ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street, έπειτα από μία άκρως επιτυχημένη εβδομάδα, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να προέρχεται από το πέμπτο κατά σειρά ιστορικό υψηλό του.

Sell off στην Ιαπωνία, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει σήμερα «βουτιά» -2% ή 780 μονάδων. Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι κινεζικοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία που δημοσίευσε η ασιατική υπερδύναμη άφησαν «χλιαρές» εντυπώσεις στην επενδυτική κοινότητα.

Διαβάστε ακόμη 

Παρίσι: Πώς έχασε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης

ΡΑΑΕΥ: Ψάχνει τη «χρυσή τομή» για τα ανανεώσιμα καύσιμα και το υδρογόνο

Τα ναρκωτικά απειλούν δάση και πτηνά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version