search icon

Αγορές

«Ανάσα» στις αγορές ομολόγων – Υποχωρούν οι αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές, κάτω των 300 μονάδων τα spreads

Αποκλιμάκωση εμφανίζουν και τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών του Νότου, με το 10ετές της Ιταλίας να μειώνεται κατά 14 μονάδες βάσης (4,07%)

Σημάδια αποκλιμάκωσης παρουσιάζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να απλώσει δίκτυ προστασίας στις ευάλωτες χώρες του Νότου, οι οποίες πλήττονται από την πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων και της ποσοτικής σύσφιγξης.  

Σήμερα, το εκτελεστικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης θα συνεδριάσει εκτάκτως, αναζητώντας τρόπους υποστήριξης των ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές προσδοκούν ότι η ΕΚΤ θα καταλήξει σε μια λύση, η οποία θα αποδειχθεί αποτελεσματική, βάζοντας φρένο στις υψηλές αποδόσεις και στο ενισχυμένο κόστος δανεισμού.  

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η λύση θα προσομοιάζει σ΄ ένα εργαλείο ενίσχυσης των ομολόγων, το οποίο θα αφορά την επανεπένδυση των ομολόγων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου πανδημικού προγράμματος PEPP. Πάντως, δεν αποκλείεται στο τραπέζι των συζητήσεων να τεθούν κι άλλα πιθανά εργαλεία. 

Ήδη, πάντως, οι σχετικές πληροφορίες έχουν προκαλέσει εν μέρει «ανακούφιση», με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να περιορίζεται κατά 24 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,42%. Χθες, πάντως, είχε σκαρφαλώσει ακόμη και άνω του 4,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2017.

Την ίδια ώρα, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τις γερμανικές αποδόσεις, υποχωρούν στις 266 μονάδες βάσης, ενώ την Τρίτη ξεπερνούσαν τις 300 μονάδες βάσης.

Αποκλιμάκωση εμφανίζουν και τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών του Νότου, με το 10ετές της Ιταλίας να μειώνεται κατά 14 μονάδες βάσης (4,07%), της Ισπανίας κατά 5 μονάδες βάσης (3,03%), της Γαλλίας κατά 4 μονάδες βάσης (2,32%), της Κύπρου κατά 3 μονάδες βάσης (3,48%) και της Πορτογαλίας κατά 9 μονάδες βάσης (3,01%).

«Ο πληθωρισμός κάνει τη διαφορά αυτή τη φορά. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να “ρίξει” χρήματα, καθώς η νομισματική σύσφιγξη και τα υψηλότερα επιτόκια είναι πράγματι αναγκαία» τονίζει στο Bloomberg o Christoph Rieger, αναλυτής της Commerzbank. 

Οι επενδυτές, εξάλλου, εμφανίζονται δύσπιστοι στο πώς η ΕΚΤ θα καταφέρει να αυξήσει το κόστος χρήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό – ρεκόρ (8,1% τον Μάιο), διατηρώντας παράλληλα τις αποδόσεις των ευάλωτων χωρών σε νορμάλ επίπεδα. 

Ας σημειωθεί ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει μια αναθεώρηση 25 μονάδων βάσης εντός του Ιουλίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές από τον Σεπτέμβριο και μετέπειτα. Σήμερα το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 0%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων είναι στο -0,5%. 

«Περιμένουμε μια ισχυρή λεκτική δέσμευση ότι η ΕΚΤ δεν θα ανεχθεί τον οποιοδήποτε κατακερματισμό εντός της Ευρωζώνης» εκτιμά ταυτόχρονα ο Ulrike Kastens, αναλυτής του DWS International GmbH. «Η ΕΚΤ είναι πιθανό να εστιάσει στην ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία των επανεπενδύσεων ως μια πρώτη γραμμή άμυνας. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην ηρεμία των αγορών».  

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει και στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η οποία σήμερα θα ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων, εμμένοντας στο μονοπάτι της ποσοτικής σύσφιγξης. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%), καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός (8,6% τον Μάιο) χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.   

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Τι περιμένουμε από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Με κέρδη άνω του 1% η αντίδραση στο Χρηματιστήριο – Αναζητείται «σωσίβιο» στη Λαγκάρντ (upd)

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Πιθανή η ύφεση στην Ευρώπη – Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας

Exit mobile version