«Ανάσα» παίρνει το ευρώ, το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου το ψυχολογικό όριο του 1 δολαρίου, βάζοντας «φρένο» στις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών.
Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,31% και διαμορφώνεται στο 0,9997 δολάριο ανά ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών (0,99005 δολάριο).
Η σημερινή ανοδική κίνηση συνιστά απόρροια των στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας, τα οποία έδειξαν ότι η Νο.1 οικονομία της Ευρωζώνης άντεξε στο β’ τρίμηνο, αναπτυσσόμενη κατά 0,1% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 1,7% σε ετήσιο επίπεδο.
Βέβαια, οι ανησυχίες για το οικονομικό μέλλον τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρωζώνης παραμένουν στο επίκεντρο, κάτι που «κρατά» σε ομηρεία το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα «συντηρούν» το σενάριο της βαθιάς ύφεσης, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός ήδη περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τη δέσμευση για αυξήσεις επιτοκίων (βρίσκονται στο 0,5%), εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τη Federal Reserve, της οποίας τα επιτόκια ήδη κυμαίνονται στο 2,25%, χωρίς να αποκλείεται να φθάσουν στο 3% μέσα στον Σεπτέμβριο.
Αυτή η απόκλιση καθιστά σαφώς πιο ελκυστικό το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.
Την Παρασκευή, μάλιστα, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει μια πρώτη γεύση του τι μέλλει γενέσθαι, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ θα επαναλάβει τη δέσμευση για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.
Οι traders, από την πλευρά τους, δίνουν πιθανότητες 60,5% για μια αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και πιθανότητες 39,5% για μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης.
Διαβάστε επίσης:
Μύκονος: Το σφυρί για ακίνητο-«φιλέτο» στη Χώρα και ο πρίγκιπας (pics)