search icon

Αγορές

Μικρή «ανάσα» για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Παραμένουν οι πιέσεις στην Ευρώπη

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημειώνει πτώση κατά 2,2 μονάδες βάσης και περιορίζεται στο 4,908% - Κόντρα στη διεθνή πτώση κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών (upd)

Μικρή αποκλιμάκωση εμφανίζουν την Πέμπτη οι αποδόσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι οποίες υπαναχωρούν από το ψυχολογικό όριο του 5%, παραμένοντας βέβαια κοντά στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας. 

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημειώνει πτώση κατά 2,2 μονάδες βάσης και περιορίζεται στο 4,908%, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να καθορίζονται στις 265 μονάδες βάσης. 

Την Τετάρτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε -έστω και πρόσκαιρα- άνω του 5%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το μνημονιακό 2017, εν μέσω του διευρυμένου sell offf στις αγορές κρατικού χρέους. 

Η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (ξεκινάει ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς μακροπρόθεσμων τίτλων), αναμφίβολα, συνέβαλε στην άμβλυνση των πιέσεων. Ωστόσο, αυτή η επίδραση ήδη αποδεικνύεται πρόσκαιρη, όπως αποτυπώνεται στα ομόλογα της υπόλοιπης Ευρώπης. 

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των 10ετών τίτλων της Γερμανίας αυξάνεται κατά 10 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 2,24%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Αντίστοιχα της Ιταλίας διευρύνεται κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,64%, το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας.  

Την ίδια ώρα, η απόδοση του κυπριακού ομολόγου καθορίζεται στο 4,01%, του ισπανικού στο 3,42%, του πορτογαλικού στο 3,30%, του βελγικού και του αυστριακού στο 2,89%, ενώ του ιρλανδικού και του γαλλικού στο 2,85%. 

Αναμφίβολα, το μπαράζ ρευστοποιήσεων εδράζεται στο κλίμα αστάθειας και ανησυχίας, το οποίο έχει πλημμυρίσει τις αγορές, με την πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων, τον ιστορικό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση να συντηρούν τους φόβους για επιβράδυνση ή ακόμη χειρότερα, ύφεση της οικονομίας.   

Δεν είναι τυχαίο ότι το βασικό σενάριο του πρακτορείου Bloomberg προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,9% τον χειμώνα του 2022-2023, ενώ στο δυσμενές σενάριο η ύφεση θα εκτιναχθεί κοντά στο 5% (για την ακρίβεια στο 4,7%).   

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό παραμένουν δυσοίωνες, με τους αναλυτές να προεξοφλούν περαιτέρω αύξηση των τιμών, λόγω κυρίως της ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο. Για το 2023, συγκεκριμένα, ο ετήσιος δείκτης τιμών προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί από 5,4% (βασικό σενάριο) έως 7,7% (δυσμενές σενάριο).   

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, καθώς οι επενδυτές «βλέπουν» νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που θα σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού για τις κυβερνήσεις.  

Διαβάστε επίσης

Η (νέα) καριέρα του Κούτρα, η εκκίνηση για την Αττική Οδό, οι λοξές ματιές του Σταθόπουλου και το… γλυκό κρουασανάκι! 

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία θα «κατεβάζουν» διακόπτη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Έξι μεγάλοι οίκοι «υπέρμαχοι» της κυριαρχίας του δολαρίου στις αγορές

Exit mobile version