Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει το ευρώ, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική θέση της Ιταλίας καθώς και τα προβλήματα της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Το ευρώ, το οποίο τις τελευταίες ημέρες κινείται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, στο 1,05 έναντι του δολαρίου, υποχώρησε 3% στο τρίτο τρίμηνο και οδεύει σε απώλειες για τρίτο διαδοχικό έτος.
Η υποχώρηση αυτή μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από το σταθερότερο δολάριο, δεδομένης της ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας.
Ωστόσο, κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες, ειδικά η έκθεση της Ευρωζώνης στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, παρά τη διόρθωση των τιμών, ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω εξασθένησης σε μία οικονομία που παρουσιάζει ήδη στασιμότητα. Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις αυξήσεις των τιμών πετρελαίου, με τις καθαρές εισαγωγές να εκπροσωπούν το 90% των διαθέσιμων στην Ε.Ε. πετρελαϊκών προϊόντων.
«Οι υψηλές τιμές πετρελαίου βαραίνουν την Ευρωζώνη από πλευράς εμπορίου και εάν οι τιμές επιστρέψουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι ή ξεπεράσουν το φράγμα αυτό, πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο για το ευρώ να αποφύγει την απόλυτη ισοτιμία του έναντι του δολαρίου», αναφέρουν αναλυτές της Nomura, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.
Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν 30% μόνο το τελευταίο τρίμηνο, αγγίζοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα 98 δολάρια το βαρέλι με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να περιορίζουν την προσφορά.
Η Barclays, μεταξύ άλλων τραπεζών, αναμένει ότι η τιμή πετρελαίου θα φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μηνες.
Η Nomura προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,02 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους, το οποίο σημαίνει μία περαιτέρω πτώση 3% από τα σημερινά επίπεδα.
O επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Morgan Stanley Γενς Ειζενσκμίντ ανέφερε ότι η Ευρωζώνη είναι περισσότερο εκτεθειμένη στους γεωπολιτικούς κινδύνους σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Αυτό μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της περιοχής.
Ωστόσο, η Morgan Stanley δεν βλέπει το ευρώ στην απόλυτη ισοτιμία του αν και θεωρεί ότι θα μπορούσε να δοκιμάσει ξανά το επίπεδο του 1,03.
Πάντως, ένα εξασθενημένο ευρώ θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων. Από την άλλη όμως αυξάνει τις πιέσεις στις τιμές μέσω του υψηλότερου κόστους εισαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή.
Με το βλέμμα στην Ιταλία
Για τον στρατηγικό αναλυτή της ING, Φρανσέσκο Πεσόλε, ακόμη μία προειδοποιητική ένδειξη είναι η Ιταλία. Το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα τις 200 μονάδες βάσης, ένα ορόσημο που συνήθως συμπίπτει με μεγαλύτερο συσχετισμό μεταξύ του spread και του ευρώ.
«Εάν δούμε επιδείνωση στην ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων, τότε ασκούνται και πτωτικές πιέσεις στο ευρώ», λέει χαρακτηριστικά.
Βεβαίως, η εξασθένηση του ευρώ θα μπορούσε να περιοριστεί σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία επιβραδυνθεί μαζί με τον πληθωρισμό, αφαιρώντας τη λάμψη του δολαρίου.
«Εάν έχουμε ένα συνδυασμό υψηλότερης ανεργίας και χαμηλότερου πληθωρισμού, αυτό είναι αρνητικό για το δολάριο», εξήγησε.
Διαβάστε ακόμη
Καμπανάκι από τον ΠΟΕ για σημαντική επιβράδυνση στο παγκόσμιο εμπόριο (tweets + διαγράμματα)
Forbes: Αυτοί είναι οι Έλληνες που μπήκαν στη λίστα (γραφήματα + pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ