Για τρίτη ημέρα «συντηρείται» το ανοδικό momentum στη μετοχή της Credit Suisse, ενόσω σχηματίζεται «ουρά» υποψήφιων αγοραστών για τη μονάδα τιτλοποίησης (securitized products unit) της ελβετικής τράπεζας.
Η πώληση του βραχίονα αποτελεί βασικό πυλώνα στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της προβληματικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας, η οποία πριν λίγες ημέρες είδε την τιμή της μετοχής να κατακρημνίζεται σε ιστορικό χαμηλό και τα CDS (κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας) να εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Σήμερα, η μετοχή στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης ενισχύεται κατά έως 3,7% και διαμορφώνεται στα 4,61 ελβετικά φράγκα, ανακάμπτοντας κατά 18% από το ιστορικό χαμηλό της 29ης Σεπτεμβρίου. Από τις αρχές του έτους, πάντως, η βουτιά καθορίζεται στο 50%.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στη shortlist των υποψήφιων αγοραστών της μονάδας τιτλοποιήσεων βρίσκονται η Pimco, η Sixth Street και μια επενδυτική ομάδα με επικεφαλής τη Centerbridge Partners.
Παρότι η εν λόγω εξέλιξη, αναμφίβολα, αποτελεί ευχάριστη είδηση για την εμβληματική τράπεζα, οι αναλυτές εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες για το κατά πόσο η πώληση μπορεί πράγματι να δώσει «ανάσες» και να κλείσει «τρύπες».
Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς αλλά και του γεγονότος ότι η Credit Suisse αναγκάζεται άρον – άρον να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα λάβει μια προσφορά που θα επιθυμούσε» εκτιμά ο Andreas Venditti, αναλυτής της Vontobel.
Το deal πώλησης, σε κάθε περίπτωση, έρχεται λίγες ημέρες μετά το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αξίας 3 δισ. δολαρίων, το οποίο ανακοίνωσε η διοίκηση με στόχο την άμβλυνση των ανησυχιών των επενδυτών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Το πρόβλημα της Credit Suisse
Τον Ιούλιο του 2022, όταν ανέλαβε τα «ηνία» ο Ulrich Koerner, το νέο «αφεντικό» βρήκε ένα… μπάχαλο. Τα διαδοχικά σκάνδαλα, όπως η κατάρρευση των funds Archegos – Greensill, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στη Βουλγαρία, η βιομηχανική κατασκοπεία και ύποπτη πελατεία με εμπόρους όπλων και ναρκωτικών, είχαν οδηγήσει σε μια μεγάλη εκροή κεφαλαίων και πελατών. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης ήταν ότι οι προ-φόρων ζημιές στο α’ εξάμηνο ανήλθαν σε 1,6 δισ. φράγκα.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στις 27 Οκτωβρίου ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το εν λόγω σχέδιο, κατά τον ίδιο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησης. Πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει εκ βάθρων αλλαγές στον επενδυτικό τομέα, περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επαναφορά του brand name της First Boston (αμερικανική εταιρεία, την οποία είχε απορροφήσει το 1990).
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι όλα αυτά δεν αρκούν και ότι θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια, μέσω της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» του παρελθόντος και η ελβετική τράπεζα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών, πελατών και εταίρων. Εξάλλου, αυτό είναι και το Νο.1 ζητούμενο αυτήν τη στιγμή.
Τον προηγούμενο μήνα, η Deutsche Bank εκτιμούσε ότι η Credit Suisse θα χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 4 δισ. φράγκων (περίπου 4 δισ. δολαρίων). Κι αυτό εξαιτίας των δαπανών αναδιάρθρωσης, της ανάγκης διεύρυνσης της επιχειρηματικής βάσης, αλλά και της πίεσης των εποπτικών αρχών για υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες. Έως την περασμένη Παρασκευή, οι αναλυτές σε Keefe, Bruyette και Woods είχαν αναθεωρήσει αυτό το ποσό στα 6 δισ. φράγκα.
Για μια τράπεζα, όμως, της οποίας η κεφαλαιοποίηση έχει συρρικνωθεί μόλις στα 10 δισ. φράγκα (από τουλάχιστον 22 δισ. πριν έναν χρόνο), τόσο μεγάλες ΑΜΚ σημαίνουν ένα και μόνο πράγμα. Τεράστιο dilution (απομείωση) για τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κληθεί να βάλουν… πλάτη.
Διαβάστε επίσης
Ποιους ποδοσφαιριστές πήρε η… μπάλα των πλειστηριασμών
Άρχισε η χρυσή εποχή για τα LNG Carriers – Το top 10 των Ελλήνων εφοπλιστών