(last update 13.20) Υπό κλοιό έντονων πιέσεων τελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με αφορμή την περίπτωση της Silicon Valley Bank, φαίνεται ότι «ακουμπάει» και την Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι οι ρευστοποιήσεις στο ταμπλό να είναι εκτεταμένες, οδηγώντας την αγορά προς τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.060 μονάδων.
Οι τράπεζες είναι οι αρνητικοί «πρωταγωνιστές» της ημέρας, καθώς Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς χάνουν έως 4,5%. Κάπως ηπιότερες είναι οι πιέσεις στη Eurobank, η οποία χθες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2022 αλλά και την προσπάθεια απόκτησης μεριδίου 1,4% από το ΤΧΣ. Στα υπόλοιπα blue chips, στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Autohellas, Coca – Cola, Lamda Development, Quest, ΔΕ, Viohalco, Titan, Motor Oil και Mytilineos.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 2,70% και διαμορφώνεται στις 1.053,95 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 29,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.083,22 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 24 μονάδες (από 1.053,60 έως 1.077,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 46,8 εκατ. ευρώ.
Σε χαμηλό ένα μήνα οι τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος επανέρχεται σε αρνητικό έδαφος (-3,92% και 807 μονάδες) και κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Φεβρουαρίου, επηρεαζόμενος δυσμενώς από το κλαδικό sell off στο εξωτερικό. Μάλιστα, από τις αρχές της εβδομάδας, οι σωρευτικές απώλειες αναμένεται να ξεπεράσουν το 10%.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, διολισθαίνει στο -4% και τα 4,65 ευρώ, ενώ κατά 4,3% περιορίζεται η μετοχή της Πειραιώς, η οποία αναδιπλώνεται κάτω των 2 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 6 Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -4,5% και το 1,22 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο -3,4% και το 1,32 ευρώ, μετά τα ισχυρά κέρδη του 2022, την απόφαση μη διανομής μερίσματος και την προσπάθεια αγοράς μεριδίου 1,4% από το ΤΧΣ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -4,53% 1,221 ευρώ
- Eurobank -3,42% 1,326 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -3,98% 4,658 ευρώ
- Πειραιώς -4,28% 1,991 ευρώ
Στο «κόκκινο» τα blue chips
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,40% και 2.576 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσιάζει κάμψη στο -2,4% και τα 11,2 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία χάνει 1,6%. Άνω του 2% καθορίζεται η διόρθωση για την Jumbo, η οποία οπισθοχωρεί στα 21,1 ευρώ. Η μετοχή της Sarantis, δε, περιορίζεται στο -3,5% και τα 6,7 ευρώ. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Autohellas, Coca – Cola, Lamda Development, Quest, ΔΕ, Viohalco, Tit;an, Motor Oil και Mytilineos μειώνονται κατά τουλάχιστον 1,5%. Η μετοχή του ΟΤΕ, παράλληλα, διαπραγματεύεται στο -1% και τα 13,5 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,82% και 1.541 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -2% και το 1,6 ευρώ, ενώ κατά τουλάχιστον 2% υποχωρούν οι μετοχές των Epsilon, Fourlis και ΕΧΑΕ. Άνω του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες και για τις Profile, ΑΔΜΗΕ, Intracom, Κρι – Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 10 μετοχές κινούνται ανοδικά, 80 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 73,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.
Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν
- Η μετοχή της Πειραιώς χάνει το όριο των 2 ευρώ για πρώτη φορά από τις 6 Φεβρουαρίου. Στα 6,2 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος, εκ των οποίων τα 400.000 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
- Η μετοχή της Eurobank δεν γλιτώνει από τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, παρά τα ισχυρά κέρδη του 2022 και την πρόθεση της διοίκησης να αποκτήσει το 1,4% από το μερίδιο του ΤΧΣ (7%), αντί της διανομής μερίσματος. Στο +30% η μεταβολή από τις αρχές του 2023.
- Η μετοχή της Jumbo διορθώνει από τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, τα οποία προκλήθηκαν από τις θετικές προοπτικές του 2023 και το μέρισμα του 1,155 ευρώ. Στα 4,8 εκατ. ευρώ οι ημερήσιες συναλλαγές, πέρασε πακέτο 1,4 εκατ. ευρώ.
- Η μετοχή της ΔΕΗ δίνει «μάχη» για να υπερασπιστεί το όριο των 8 ευρώ, μία ημέρα μετά το deal για την εξαγορά της Enel Romania. Στα 4,2 εκατ. ευρώ ο σημερινός τζίρος.
- Η μετοχή της Motor Oil πέφτει ξανά κάτω των 24 ευρώ, επηρεαζόμενη από το ευρύτερο sell off στην αγορά. Άνω του 1,7 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με τα ετήσια κέρδη να διατηρούνται άνω του 10%.
Απώλειες άνω του 3% στην εβδομάδα
Ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει μια εξόχως αρνητική εβδομάδα, με τις απώλειες στο πενθήμερο να υπερβαίνουν το 3%, βάζοντας τέλος στο ιστορικό σερί των 11×11.
Η επιδείνωση του κλίματος στο εξωτερικό, μετά τη βουτιά των τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ -με αφορμή την περίπτωση της αμερικανικής Silicon Valley Bank– νομοτελειακά επιδρά δυσμενώς και στην ελληνική αγορά.
Εξάλλου, όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί, ένας από τους βασικούς κινδύνους για τη Λεωφόρο Αθηνών συνίσταται στη διάθεση και την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία εκτός όλων των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολιτική των υψηλότερων επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή, το δυστύχημα στα Τέμπη και η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα και ακρίβεια τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραγωδίας στο εκλογικό σώμα. Εξίσου άγνωστη είναι και η ημερομηνία της βουλευτικής κάλπης.
Στο μεταξύ, η «πλούσια» χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, περιλαμβάνει και το report του DBRS, ο οποίος αργά το βράδυ θα δημοσιεύσει την καθιερωμένη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας.
Ο καναδικός οίκος διατηρεί τη χώρα μας μόλις ένα «σκαλοπάτι» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή στο «ΒΒ» (High). Ωστόσο, θεωρείται αρκετά δύσκολο, ιδίως εν όψει βουλευτικών εκλογών, να προχωρήσει στην πολυπόθητη αναβάθμιση.
Από την άλλη πλευρά, οι «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις, τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα και η γενναιόδωρη μερισματική πολιτική προσφέρουν την ευκαιρία στους αγοραστές να επανέλθουν στο προσκήνιο, ιδίως από την στιγμή που οι αποτιμήσεις θεωρούνται πλέον εν μέρει πιο ελκυστικές.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει σημαντικές απώλειες στο -1,83% και τις 451 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,87%, ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,29%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,96% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,91%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones διολισθαίνουν κατά 200 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στο τραπεζικό sell off της Πέμπτης.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των ανησυχιών για τα επίπεδα των επιτοκίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,88% και τα 75,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,74% και τα 80,9 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο +0,25% και τα 1.839 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε ακόμα
Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών