Η Alpha Finance προβλέπει την έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου για την ελληνική αγορά μετοχών με το ισχυρό ξεκίνημα του έτους, +10% τον Ιανουάριο, και την ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 να είναι ενδεικτικά της αλλαγής σελίδας στην ελληνική αγορά.
Οι κορυφαίες επιλογές της για το 2023 κινούνται στους άξονες τραπεζών και ενέργειας. Προτείνει την Τράπεζα Πειραιώς με σύσταση αγορά και τιμή στόχο 2,25 ευρώ (περιθώριο ανόδου 24% και θετικά στοιχεία την ανάκαμψη και τα επιτόκια), την Εθνική Τράπεζα με σύσταση αγορά και τιμή στόχο τα 5 ευρώ (περιθώριο ανόδου 16% και καταλύτες τα επιτόκια και τα σταθερά θεμελιώδη μεγέθη), τη Motor Oil με σύσταση αγορά και τιμή στόχο τα 25,56 ευρώ (περιθώριο ανόδου 20% και θετικά δεδομένα της ΑΠΕ/βιώσιμη πρόταση και τη δυναμική της αγοράς διύλισης), τη Mytilineos με σύσταση αγορά και τιμή στόχο τα 31,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 37% και νέο σχέδιο μετασχηματισμού σε ενέργεια/μεταλλεύματα/υποδομές/παραχωρήσεις), τον ΟΠΑΠ με σύσταση αγορά και τιμή στόχο τα 16,90 ευρώ (περιθώριο ανόδου 35% και σταθερά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλές μερισματικές επιστροφές τους μετόχους).
Ο κίνδυνος από τις εγχώριες εκλογές
Με δεδομένο το φαινομενικά άνετο περιθώριο της Νέας Δημοκρατίας (της νυν κυβέρνησης) 6-8% που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών και το γεγονός ότι τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) έχουν σαφή φιλοευρωπαϊκή ατζέντα, ο κύριος κίνδυνος για τους επενδυτές δεν συνδέεται τόσο με μια ενδεχόμενη ριζική αλλαγή πολιτικής, αλλά μάλλον με μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, δεδομένου ότι οι επερχόμενες εκλογές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της “απλής αναλογικής”.
Οι εξωτερικές συνθήκες και οι αποτιμήσεις των εγχώριων μετοχών
Μια νέα αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές μετοχών θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στην εγχώρια αγορά, καθώς παραμένει ασαφές κατά πόσον οι μακροοικονομικές προβλέψεις και η νομισματική πολιτική έχουν αποτιμηθεί πλήρως, κατά την άποψη της AF.
Η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη σε αυτά τα επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει σημαντικά περιθώρια ανόδου. Η αγορά διαπραγματεύεται με 5,5 φορές τον δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (ΕV/EBITDA) έναντι 7,8 φορές του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 και 8,6 φορές του δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0,55 φορές σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (P/TBV) και έκπτωση περίπου 25% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον θα στηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα και τα μακρο θα παραμείνουν υποστηρικτικά και μετά το 2023, με το πρόγραμμα RRF της ΕΕ να στηρίζει την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ η ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων ( ΑΞΕ) υποδηλώνει μεγαλύτερη διάθεση για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταφραστεί σε περισσότερες εισροές για τις εισηγμένες.
Η χώρα έρχεται πιο κοντά στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, το οποίο είναι πιθανό να επιτευχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, προετοιμάζοντας το δρόμο για περισσότερη επενδυτική δραστηριότητα και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Οι μικροοικονομικές εξελίξεις είναι υποστηρικτικές για την αγορά
Η AF πιστεύει ότι δύο από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς προς παρακολούθηση είναι οι τράπεζες και η ενέργεια. Οι προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών είναι εξαιρετικά καλές υποστηριζόμενες από θετικά μακροοικονομικά μεγέθη, υψηλότερα επιτόκια και ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού. Η χρηματιστηριακή αναμένει ανοδικές αναθεωρήσεις με τους δείκτες απόδοσης RoTE να κινούνται σε διψήφια ποσοστά και δίνει υψηλή πιθανότητα στην επαναφορά του μερίσματος.
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται το «αυτόματο» Πόθεν Έσχες με αλλαγές στις ποινές